11 makkelijke tips voor meer ergonomie op de werkvloer

18 augustus, 2022

Onderwerpen:

Whitepaper: Hybride werken

WhitepaperHybride werken 4.0 Download de whitepaperHybride werken 4.0 Ja, graag! Medewerkers met een hoge mate van hybride werk lopen minder risico op een burn-out Hybride...

Ergonomie gaat over veel meer dan enkel een juiste werkhouding. Het houdt het energieniveau van je medewerkers op peil en zorgt ook voor een veel betere mentale focus. Met deze 11 tips breng je meer beweging in je werk.

1. Wissel een bureaustoel af met een zitbal of een ergonomisch kussen.

2. Sta recht of wandel terwijl je belt. Je bloed stroomt beter en dat is goed voor je lichaam en je brein.

3. Waarom geen wandeloverleg of telefonische brainstorm in plaats van de zoveelste videocall? Als je brein wat zuurstof krijgt, kan je beter nadenken.

4. Leg je smartphone niet op je bureau, maar op het vensterblad of een kast in de buurt. Zo moet je wel opstaan als je telefoon krijgt. Bonus: je bent minder snel afgeleid.

5. Overweeg de aankoop van een zit-sta bureau voor het team. Een gezonde investering.

6. Zet elk uur een wekker en sta op om een glas water te vullen. Zo beweeg je meer én voldoende vocht zorgt ervoor dat je lichaam afvalstoffen makkelijker afvoert.

7. Doe een mini-workout als je naar het toilet gaat (bijvoorbeeld 10 squads of 10 jumping jacks).

8. Maak van je lunchpauze een beweegpauze. Ga wandelen met collega’s, loop een blokje rond of fiets naar de bakker.

9. Bij gebruik van een standaard horizontale muis draai je de duim naar binnen toe en je elleboog naar buiten. Hierdoor is de hele arm onnodig gespannen. Een ergonomische muis laat je arm ontspannen en zorgt voor steun in plaats van onnodige belasting.

10. Omhoog kijken is voor de nek factor 100 meer belastend dan naar beneden kijken. Als je zorgt dat de bovenkant van het scherm op dezelfde hoogte staat als je ogen en het scherm op armlengte van je afstaat is het ideaal.

11. Werk je hybride? Wees dan even streng voor je thuiswerkplek als voor je kantoorbureau.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

25 januari, 2023

In ons Trendrapport 2023 ‘Wellbeing & Sustainability’ schetsen we een route naar een succesvolle en duurzame toekomst voor bedrijven. Trendwatcher Herman Konings vertaalt deze toekomst...

19 januari, 2023

Ergonomie gaat over veel meer dan enkel een juiste werkhouding. Het houdt het energieniveau van je medewerkers op peil en zorgt ook voor een veel...

2 januari, 2023

Misschien heb je wel goede voornemens bedacht voor het nieuwe jaar. Deze keer geven we je geen advies om die gewoontes vol te houden, maar...

trendrapport2024

Nieuw Trendrapport 2024 ‘Wellbeing & Sustainability’

Het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen

Lees nu meer over de laatste trends

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 9.000.

De laatste dag waarop je aanvragen voor de maatregel van de werkbaarheidscheque kan indienen is 31 juli 2024
De einddatum waarop er prestaties kunnen verricht worden is 31 augustus 2024. Meer weten over de werkbaarheidscheque?