Hoe jouw bedrijf kan winnen bij people sustainability

13 maart, 2023

Onderwerpen:

Ontdek de Bio-Agescan: investeer in de gezondheid en vitaliteit van jouw organisatie

Ontdek de Bio-Agescan: investeer in de gezondheid en vitaliteit van jouw organisatie Bestel nu de Bio-Agescan Ja, graag! Waarom een Bio-Agescan? Omdat je medewerkers het...

Er is een nieuwe term bij: ‘people sustainability’. Dit begrip richt zich op het bevorderen van het welzijn van medewerkers, duurzaam ondernemen en het creëren van een positieve impact op de samenleving. Het snijvlak van deze drie aspecten is cruciaal voor een succesvolle duurzaamheidsstrategie. Het kan niet alleen bijdragen aan betere ESG-rapportages, maar ook aan verbeterde bedrijfsresultaten, het welzijn van medewerkers en de sociale duurzaamheid van een organisatie.

Winnen dankzij ‘people sustainabilty’?

 • Het concept van ‘people sustainability’ bevindt zich op het snijpunt van medewerkers betrokkenheid, empowerment en duurzaam ondernemen.
 • Het wordt gedefinieerd als het ethisch en eerlijk behandelen van mensen binnen een organisatie.
 • Een duurzaamheidsstrategie voor medewerkers helpt om de ESG-rapportage en de bedrijfsresultaten te optimaliseren en het leven van mensen te verbeteren.
 • Bijscholen van ondernemers en medewerkers, verantwoordelijkheid nemen voor de supply chain én medewerkers en hun potentieel behandelen als kostbare bronnen.

Inderdaad, de afgelopen jaren heeft er een enorme verschuiving plaatsgevonden op de werkplek. De revolutie van het hybride werken werd veroorzaakt door COVID. Maar dankzij de technologische vooruitgang was de overgang naar het thuiskantoor bijna naadloos. Hoewel de instrumenten er waren om deze verschuiving mogelijk te maken, bleven het beleid en de aanpak van het personeelsbeheer achter. Bedrijfstransformatie gaat niet alleen over nieuwe technologie. Het moet een aangepaste aanpak zijn die rekening houdt met technologie, processen en mensen.

Ontdek People sustainability aan de hand van 6 pijlers:

 1. Diversiteit, gelijkheid en inclusie (DE&I)
 2. Welzijn en balans
 3. Vertrouwen en transparantie
 4. Gezondheid en veiligheid
 5. Empowerment en groei
 6. Maatschappelijke doelstelling
Peopel sustainability visual B Tonic zonder tekst

People sustainability in drie stappen:

 1. Medewerkers bijscholen

Naar schatting zullen er in 2030 wereldwijd 85 miljoen vacatures zijn door een tekort aan juiste vaardigheden. Door mensen prioriteit te geven en ze te ontwikkelen via bijscholing en herscholing, kunnen organisaties ervoor zorgen dat hun medewerkers zich meer betrokken voelen. Op die manier zijn ze ook beter uitgerust om te groeien naarmate het bedrijf zich verder ontwikkelt.

 1. Oog voor de medewerker in heel het eco-systeem

Regeringen en andere regelgevende instanties eisen steeds vaker van bedrijven dat zij verantwoordelijkheid nemen voor de manier waarop medewerkers in hun hele ecosysteem worden behandeld.

Technologie is essentieel om aan de eisen van de regelgeving voor de supply chain te voldoen. Dankzij de toegenomen transparantie van gegevens kunnen bedrijven hun directe en indirecte leveranciers bekijken en zien wie zowel mens als milieu beschermt. Met dit niveau van zichtbaarheid kunnen bedrijven audits verminderen en de directe en indirecte maatschappelijke, economische en milieu-impact van hun bedrijf verbeteren.

 1. Zorg voor een mensgerichte benadering van het bedrijfsleven

Bedrijven zetten steeds meer in op een duurzaam welzijnsbeleid. En elke transformatie begint en eindigt met mensen. Mensen implementeren nieuwe technologie, ontwikkelen nieuwe bedrijfsmodellen en leiden cruciale initiatieven. Bovendien zijn organisaties met een mensgerichte aanpak  veerkrachtiger, bekwamer, innovatiever en gemotiveerder om onze gezamenlijke duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren.

Mens centraal

Zelfs nu organisaties te maken hebben met krimpende budgetten en stijgende inflatie, is de betrokkenheid van medewerkers van het grootste belang. Zeker in de huidige onzekere tijden levert aandacht voor het welzijn van medewerkers enorme voordelen op. Vooral wat betreft productiviteit, samenwerking en motivatie.

Uit recent onderzoek van SAP blijkt dat meer dan 86% van de leidinggevenden denkt dat investeren in de duurzaamheid van mensen kan leiden tot positieve economische en ecologische duurzaamheidsresultaten.

In een McKinsey-rapport wordt opgemerkt dat 83% van de C-suite leiders verwacht dat ESG-programma’s over vijf jaar meer zullen bijdragen aan de aandeelhouderswaarde dan nu het geval is. Dus door mensen centraal te stellen in de bedrijfsstrategie verbeteren de innovatie, veerkracht en samenwerking en versnellen de prestaties en vooruitgang.

Met de People Sustainability Scan brengt B-Tonic de werkbaarheidsgraad van je organisatie in kaart. Deze is volledig afgestemd op alle 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (VN SDG’s).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

13 november, 2023

173 boetes en 290 waarschuwingen als reactie op hoge aantallen langdurig zieken In een recente ontwikkeling heeft de Belgische federale overheid 173 bedrijven beboet voor...

18 augustus, 2023

In vijftien jaar tijd is het aantal langdurig zieken in België verdubbeld tot een half miljoen. Een stijging die in geen enkel ander land zo...

25 juli, 2023

Deconnectie: 7 Tips voor leidinggevenden en teamleiders  Sinds 1 april 2023 moeten ondernemingen met minstens 20 medewerkers het recht op deconnectie verankeren in hun organisatie....

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 10.000.

Vraag hier je werkbaarheidscheque aan