Micro-agressies staan een inclusieve werkcultuur in de weg

9 februari, 2023

Onderwerpen:

Uitnodiging Resilience Scan voor burn-outpreventie

Uitnodiging veerkrachtscanvoor burn-outpreventie Wil je graag je medewerkers snel uitnodigen voor de Veerkrachtscan? Gebruik dan onderstaand sjabloon.Opmerking: Vergeet je bedrijfslink niet toe te voegen. Beste...

Micro-agressie op de werkvloer gaat vaak over opmerkingen, vragen of handelingen die onschuldig lijken, maar het absoluut niet zijn. Onderzoek toont aan dat de impact van deze opmerkingen erg groot is: micro-agressies staan een inclusieve werkcultuur in de weg. 

‘Ben je zeker dat je niet zwanger bent van een drieling?’

‘Waar kom jij origineel vandaan?’

‘Ben jij altijd zo moeilijk?’

‘Jij bent geen typische moslima’

‘Mag je zo laat nog werken van je vriend?’

‘Die broek maakt je nogal gay.’

Dit soort van opmerkingen worden vaak heel casual gegeven en vaak zelfs verpakt als ‘grapje’. Maar onschuldig zijn ze zeker niet want ze gaan over erg persoonlijke thema’s zoals geslacht, geloof, seksuele voorkeur, leeftijd, etniciteit of uiterlijk. Ze zijn dus een aanval op iemands identiteit en worden daarom micro-agressies genoemd. Micro-agressies staan een inclusieve werkcultuur in de weg.

microbethany legg nbwHfDsnY unsplash scaled
Kleine opmerking, grote impact

Klinisch psychologe Delia Mensitieri onderzocht voor haar doctoraatsstudie Again & Again aan de UGent en Vlerick Business School naar manieren om organisaties inclusief te maken. En zo kwam ze al snel bij het fenomeen micro-agressies: kwetsende opmerkingen die vaak niet zo bedoeld zijn maar wel een grote impact hebben op de bedrijfscultuur.

Een eerste kenmerk van micro-agressie is frequentie. Eén zo’n uitspraak kan nog ‘gewoon’ misplaatst zijn, maar zodra deze een repetitief karakter krijgt, wordt het een probleem.

Een tweede factor is dat micro-agressies gebaseerd zijn op negatieve stereotypes. Men maakt een grapje over iemand omdat die behoort tot een groep die men als minderwaardig beschouwt.

Tot slot is ook de relatie tussen het slachtoffer en diegene die de opmerking maakt mee bepalend. Als de opmerking van een meerdere komt, is het issue natuurlijk nog groter.

Want uit de eerste resultaten van het onderzoek van Mensitieri blijkt dat 93% van de slachtoffers niet reageren uit angst om flauw of overgevoelig genoemd te worden.

Micro-agressies staan een inclusieve werkcultuur in de weg
Micro-agressies staan een inclusieve werkcultuur in de weg
Inclusieve bedrijfscultuur

Dit alles maakt dat micro-agressies echt een nefaste invloed hebben op de bedrijfscultuur en op de mate waarin medewerkers zich veilig en begrepen voelen. Micro-agressies staan een inclusieve werkcultuur in de weg. Het gevolg is dat ze hierdoor gedemotiveerd raken en soms ook in een depressie of burn-out belanden. Uit het Again & Again-onderzoek blijkt zelfs dat 70 procent van de slachtoffers zijn of haar organisatie uiteindelijk heeft verlaten omwille van herhaaldelijke micro-agressies.

Delia Mensitieri denkt overigens dat micro-agressies over het algemeen systemisch zijn. ‘In een inclusieve bedrijfscultuur ziet men dat de impact van micro-agressies veel zwakker is.’

Daarom is een open werkcultuur waarin men vrij in gesprek kan gaan zonder angst voor negatieve gevolgen, zo belangrijk.

B-Tonic helpt

Wil je graag weten hoe het met de stemming, de motivatie en de drive van je medewerkers gesteld is? Aan de hand van een anonieme vragenlijst, beoordeling of enquête peilt de B-Tonic Moodchecker naar hoe je medewerkers zich voelen en brengt de resultaten overzichtelijk in kaart.

Meer informatie over de Moodchecker of een welzijnsbeleid op maat?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

5 december, 2023

Een inclusieve werkvloer is cruciale factor voor succes In de huidige bedrijfswereld is diversiteit en inclusie (D&I, DEI) een cruciale factor voor duurzaam succes. Bedrijven...

23 mei, 2023

Duurzaamheid is de drijvende kracht geworden achter elke impactvolle bedrijfstransformatie en een essentiële factor voor het succes van een verantwoordelijke en mensgerichte strategie. De gezondheidscrisis...

15 mei, 2023

67% van de Belgen laat sollicitatiekeuze afhangen van ESG-beleid werkgever De mate waarin een onderneming acties onderneemt op vlak van duurzaamheid wordt steeds crucialer voor...

trendrapport2024

Nieuw Trendrapport 2024 ‘Wellbeing & Sustainability’

Het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen

Lees nu meer over de laatste trends

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 9.000.

De laatste dag waarop je aanvragen voor de maatregel van de werkbaarheidscheque kan indienen is 31 juli 2024
De einddatum waarop er prestaties kunnen verricht worden is 31 augustus 2024. Meer weten over de werkbaarheidscheque?