Wat leren de Blue Zones ons?
Welzijn op het werk is een hot topic. Ondanks alle aandacht voor welzijn op de werkvloer, blijft het aantal langdurig zieken stijgen. Volgens cijfers van RIZIV is het aantal mensen dat een jaar of langer afwezig is door ziekte, tussen 2008 en 2022 verdubbeld naar meer dan een half miljoen. Maar liefst 37% hiervan kampt met mentale problemen.
Professor Kathleen Vangronsvelt en Eva Geluk concluderen uit hun onderzoek (Wellbeing works 2023) dat zowel werkgevers als medewerkers het eens zijn over het belang van welzijn, maar dat de huidige initiatieven niet genoeg effect hebben. Antwerp Management School besloot daarom het Lerend Netwerk ‘Wellbeing Horizons’ te starten. Dit netwerk combineert onderzoek met praktijk en haalt inspiratie uit de zogenaamde Blue Zones.
Wellbeing Works: Een 3-jarig onderzoekspartnership
Antwerp Management School heeft samen met B-Tonic, bpost en Elia het driejarige onderzoekspartnership ‘Wellbeing Works’ opgezet. Dit project richt zich op het verbeteren van welzijn op de werkplek door middel van innovatieve en evidence-based interventies. Het partnership combineert academisch onderzoek met praktische toepassingen en biedt een platform voor het delen van kennis en best practices.
Wat is de rol van werk in wellbeing?
Uit onderzoek blijkt dat de oorzaken van burn-outs voor 70% te wijten zijn aan de werkomgeving en slechts 30% aan het individu (Evangelia Demerouti). Dit betekent dat organisaties een grote rol spelen in het welzijn van hun medewerkers. Persoonsgebonden factoren zoals levensgebeurtenissen of persoonlijkheid zijn minder bepalend dan de werkomgeving. Daarom kan werk niet alleen een bron van stress zijn, maar ook een deel van de oplossing.
Ontdek de drie redenen waarom huidige welzijnsinitiatieven niet werken
- We zetten niet in op de juiste interventies.
- Interventies beperken zich doorgaans op 1 niveau.
- Er is geen alignering tussen de mensen die bezig zijn met welzijn.
Een succesvolle aanpak vereist een multi-level benadering, waarbij zowel individuen, teams, leidinggevenden als de organisatie als geheel worden meegenomen. Dit is waar het IGLO-model (Individual – Group – Leader – Organisation) van Nielsen om de hoek komt kijken.
Geen welzijn zonder IGLO:
Wat zijn de Blue Zones?
Blue Zones zijn regio’s waar mensen langer en gezonder leven. Voorbeelden zijn Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Loma Linda (VS), Nicoya (Costa Rica) en Ikaria (Griekenland). Mensen in deze regio’s worden vaak 90 jaar of ouder in goede gezondheid. Belangrijke kenmerken van deze regio’s zijn:
- Beweeg natuurlijk: Geen sportscholen, maar een omgeving die aanzet tot bewegen.
- Ken je doel: Weten waarvoor je ’s ochtends opstaat kan zeven jaar extra levensverwachting opleveren.
- Weinig stress: Dagelijks tijd nemen voor ontspanning.
- De 80%-regel: verlaag je calorie-inname met 20%
- Gezonde voeding: Veel plantaardig voedsel, vaak zelf verbouwd.
- Sociale netwerken: Behoren tot een groep waarmee je regelmatig samenkomt.
- Familie: Familie en geliefden op de eerste plaats zetten.
- Vriendschappen: Goede sociale contacten onderhouden.
Blue Zones in eigen land
Het goede nieuws is dat je niet hoeft te emigreren om de voordelen van de Blue Zones te ervaren. Dr. Kalina Mikolajczak-Degrauwe toont aan dat je deze principes ook in je eigen omgeving kunt toepassen. In Californië en Texas zijn projecten gestart die de principes van de Blue Zones gebruiken om obesitas terug te dringen en het welzijn te verhogen. Ook in Zeeland worden innovatieve oplossingen bedacht om gezond gedrag te bevorderen, zoals gezondheidstoerisme en projecten die ouderen helpen langer zelfstandig te blijven.
Wil je meer weten over effectieve welzijnsinterventies? Benieuwd hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen? Neem vandaag nog contact met ons op en zet de eerste stap naar een gezondere, productievere werkvloer.
Bron: ZigZagHR Wellbeing: wat kunnen we leren van de blue zones?