De juiste mindset maakt het verschil tussen succes en falen

Zo creëer je de juiste mindset

Nu de pandemie stilaan achter ons ligt is het belangrijk om stil te staan bij de levenslessen van deze ingrijpende periode en hoe we ons leven en werken post-corona willen inrichten. Voor avonturier, TEDx-spreker en high performance coach Cedric Dumont begint alles met de juiste mindset. ‘De juiste mindset maakt het verschil tussen succes en falen. Zo simpel is dat.’ Vandaag springt Cedric als basejumper van gebouwen maar als kind was hij eerder voorzichtig en berekend. ‘Ik was niet ongelooflijk getalenteerd en mentaal was ik niet sterk. Op een bepaald moment had ik makkelijk kunnen zeggen: ik zal nooit mentaal sterk worden. Maar ik heb dat niet aanvaard. Ik ben niet geboren als durfal, ik ben zo geworden omdat ik dat wilde.’

Rocket mindset

Dat laatste is wat Cedric een ‘rocket’ of ‘growth’ mindset noemt. Tegenover zo’n growth mindset plaatsen psychologen een ‘fixed’ mindset. Mensen met een fixed mindset geloven niet dat ze nog kunnen groeien. Of ze zien de noodzaak er niet van in. Zij denken: ik ben zo geboren en ik zal zo sterven. Cedric: ‘Er zijn topsporters en topondernemers met heel veel talent en heel veel vaardigheden die desondanks hun potentieel niet waarmaken. Ze ontberen de juiste mindset.’

‘Daarnaast zijn er mensen die misschien minder talent hebben, maar wel hard willen werken. Wat zien we? De minder getalenteerde categorie schopt het vaak veel verder.’

Ik kan het niet/wel

Cedric Dumont

We leven allemaal met denkpatronen die beperken wat we willen of kunnen doen. Als je die patronen niet detecteert, kan je ze niet veranderen en blijf je er voor altijd in hangen. Cedric: ‘Ik was er altijd van overtuigd dat ik niet goed was als spreker, dat ik beter niet op een podium kroop om te vertellen over mijn ideeën. Als ik voor de klas een voordracht moest geven, kon ik de nacht tevoren niet slapen. Toen een vriend me vroeg om eens te komen spreken voor zijn bedrijf moest ik dus een beperkend denkpatroon doorbreken dat me al achtervolgde sinds mijn schooltijd. Door de gedacht te doorbreken dat ik niet kon spreken voor een publiek, heb ik van het ondenkbare het nieuwe normaal gemaakt. Vandaag is spreken voor publiek een belangrijk deel van mijn job.’

De keuze is aan jou

Vooral in tijden van verandering en leren – denk post-pandemie -, is een growth mindset een vereiste. Openstaan voor de zogenaamde leerkuil, leren uit je fouten en deze fase van transitie omarmen – hoe onaangenaam ook – is de basis voor een goede transformatie, voor een goede reset.

Als je erin slaagt om de crisis te zien als een opportuniteit, voldoende veerkracht hebt en je mindset hebt voorbereid op crisismomenten, begint het leukste deel: je eigen leven vormgeven. Cedric: ‘Besef goed: je bent geen kind meer en je hebt een vrije wil. Jij kan kiezen of je vasthoudt aan zo’n beperkend denkpatroon of dat je het uitwist. Je levenskwaliteit hangt ervan af. De keuze is aan jou!’

Cedric Dumont is avonturier, ondernemer en pionier in extreme sporten zoals basejump en wingsuit. Hij is een veelgevraagd spreker over leiderschap, focus en presteren onder druk.

Wil je deel uitmaken van de community?
Laat je gegevens achter en we nemen snel contact met je op.