Dit doet de zon voor je lichaam

21 juni, 2022

Onderwerpen:

Voorbeeld welzijnsbeleid

Voorbeeld welzijnsbeleid Download een voorbeeld welzijnsbeleid Ja, graag! Medewerkers met een hoge mate van hybride werk lopen minder risico op een burn-out. Hybride werken is...

Al millennialang speculeren samenlevingen over de kracht van de zon. Zo pleitte Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde, al voor zonnebaden om ziektes te genezen. We zetten enkele belangrijke voordelen voor je lichaam op een rij.

Sterke botten en vitamine D

Zonlicht zorgt in de eerste plaats voor de aanmaak van vitamine D in je huid. Die ‘zonnevitamine’ zorgt er op zijn beurt voor dat je lichaam calcium kan opnemen uit je voeding, waardoor je sterke botten en tanden ontwikkelt. Daarnaast is Vitamine D – en dus ook zonlicht – belangrijk voor je celgroei, immuunsysteem, hormonen en zenuwstelsel. Bovendien blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat een vitamine D-tekort wordt geassocieerd met vaatziekten, botontkalking, diabetes, hoge bloeddruk, lage weerstand en kanker.

Positief effect op hoge bloeddruk

Naast de aanmaak van vitamine D, hebben zonnestralen allerlei positieve effecten op je bloed. Zo stelden Britse onderzoekers van de Universiteit van Southampton personen bloot aan ultraviolet licht. Wat bleek? Na de blootstelling zagen de mensen in het onderzoek een daling van de bloeddruk. Zonlicht kan bijgevolg de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verminderen. Bovendien verbeteren UVB-stralen ook de bloedcirculatie. Zo maakt je lichaam na een kwartiertje in de zon al meer witte en rode bloedcellen aan, wat dan weer je immuniteit ten goede komt.

Verbeterde vruchtbaarheid

Voor wie deze zomer aan gezinsuitbreiding wil doen is er ook goed nieuws: koppels met een kinderwens, hebben meer kans om zwanger te worden bij zonniger weer. Zo toont recent wetenschappelijk onderzoek aan dat blootstelling aan zonlicht de kans op een baby tot wel één derde kan doen toenemen. Daarnaast tonen andere studies aan dat ook de vruchtbaarheid bij mannen kan toenemen bij een gezonde dosis zon. Dat komt omdat vitamine D onder meer een positief effect heeft op het testosterongehalte en de zaadcellen. Koppels die een gezin willen uitbouwen doen er dus goed aan om zich een vakantie in de zon cadeau te doen.

Zweten is gezond

Wanneer ons lichaam het te warm krijgt, geven zweetkliertjes vocht af dat vervolgens verdampt, waardoor de huid afkoelt en we een normale lichaamstemperatuur kunnen behouden. Op het eerste gezicht lijkt het gewoon een vervelend neveneffect van een hete zomer, maar verschillende studies hebben al aangetoond dat zweten ook heel gezond is. Vooral voor je nieren blijkt zweet een positieve invloed te hebben. Doordat het zweet een deel van de afvalstoffen uit je lichaam afvoert via je huid, raken die niet overwerkt. Daarnaast heeft zweet nog een positief neveneffect: onze zweetklieren scheiden voortdurend het antibioticum dermcidine uit die onze huid beschermt. Zorg er echter wel voor dat je genoeg water drinkt en voldoende zout opneemt om dehydratatie te voorkomen.

Het kan de kans op melanoom verminderen

Ja, dat lees je goed! Veilige blootstelling aan de zon kan je beschermen tegen huidkanker. Volgens een studie gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet is er een verband tussen de blootstelling van de huid aan UVB-stralen en een verminderd risico op melanoom. Daaruit bleek dat mensen die buiten werken – en dus regelmatig worden blootgesteld aan zonlicht – een lager risico hebben op het ontwikkelen van melanoom in vergelijking met mensen die meer tijd binnenshuis doorbrengen. Uiteraard is het daarbij wel belangrijk om je huid te blijven beschermen door je voldoende in te smeren met zonnecrème.

Overtollige kilo’s verdwijnen

Als de temperaturen plots de hoogte inschieten, krijg je veel minder zin in eten. Hoe dat komt? De zon duwt je leptine-niveaus de hoogte in, een hormoon dat aangeeft wanneer je maag vol zit. Bij veel zon zal er meer leptine aangemaakt worden, waardoor je sneller verzadigd raakt en zo je eetlust afneemt. De zon heeft dus een positief effect voor zonnebaders die deze zomer wat willen afslanken. Daarnaast hebben onderzoekers van de universiteit van Alberta in Canada ontdekt dat vetcellen die zich net onder onze huid bevinden, krimpen door blootstelling aan zonnestralen. Ze ‘smelten’, als het ware. In het zonnetje slaan de cellen ook minder vet op. Een win-win situatie dus.

Betere haargroei

Net als voor je huid kan de zon wonderen doen voor stralende lokken in de zomer. Zonlicht laat ons toe meer vitamine D aan te maken en dit stimuleert op zijn beurt de groei van je haar en kan zelfs haaruitval helpen voorkomen. Die vitaminen verstevigen namelijk de haarwortels, waardoor ons haar ook mooier valt en er een natuurlijke schakering in ons haar ontstaat. Let wel: wanneer het echt warm wordt, moet je je haar beschermen tegen uitdroging. Dat doe je het best door een hoedje op te zetten. Ben je geen fan een strohoed op je hoofd? Gelukkig bestaan er ook hydraterende shampoos die UV filters bevatten en gespecialiseerde lotions of mousses die je haar voldoende bescherming bieden. Nog een laatste tip: steek je haar in een hoge knot bovenop je hoofd. Op die manier bescherm je ook je hoofdhuid en het haar dat binnenin de knot zit. Zo hou je je lokken de hele zomer gezond.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

25 januari, 2023

In ons Trendrapport 2023 ‘Wellbeing & Sustainability’ schetsen we een route naar een succesvolle en duurzame toekomst voor bedrijven. Trendwatcher Herman Konings vertaalt deze toekomst...

19 januari, 2023

Ergonomie gaat over veel meer dan enkel een juiste werkhouding. Het houdt het energieniveau van je medewerkers op peil en zorgt ook voor een veel...

2 januari, 2023

Misschien heb je wel goede voornemens bedacht voor het nieuwe jaar. Deze keer geven we je geen advies om die gewoontes vol te houden, maar...

trendrapport2024

Nieuw Trendrapport 2024 ‘Wellbeing & Sustainability’

Het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen

Lees nu meer over de laatste trends

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 9.000.

De laatste dag waarop je aanvragen voor de maatregel van de werkbaarheidscheque kan indienen is 31 juli 2024
De einddatum waarop er prestaties kunnen verricht worden is 31 augustus 2024. Meer weten over de werkbaarheidscheque?