Duurzaam ondernemen is geen optie meer maar een must.

Download hier het trendrapport 2023.
'Wellbeing & Sustainability'

Trendrapport 2023 ‘Wellbeing & Sustainability’

Aangedreven door de klimaatverandering, pandemie en energiecrisis beseffen steeds meer bedrijven dat duurzaam ondernemen geen optie meer is maar een must. Een positief point of no return is bereikt. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG’s) zetten de koers uit die we moeten varen: zet mens en milieu vandaag centraal in al je activiteiten en blijf ook morgen relevant. En winstgevend: de SDG’s openen namelijk marktopportuniteiten voor meer dan 11 miljard (!) euro per jaar.

Met dit Trendrapport tekent B-Tonic, dochteronderneming van Baloise, een routebeschrijving voor bedrijven naar een succesvolle en duurzame toekomst. Trendwatcher Herman Konings trekt die toekomst naar het heden aan de hand van enkele opvallende internationale tendensen.

b-tonic-sdgs-cube
siviglia-berto-trendrapport

Siviglia Berto
Managing Director B-Tonic

“Vast staat dat de wellbeing van de medewerkers hoe dan ook een hoofdrol zal spelen in het duurzame succesverhaal van een onderneming. Het belang van die onomkeerbare trend duiden en tastbaar maken, is het ‘waarom’ van dit trendrapport.”

herman-konings-trendrapport

Herman Konings
Trendwatcher

“Welk blik op de wereld je ook opentrekt, verandering van die wereld begint bij jezelf. En hoe krach-tiger je zelf bent, hoe meer kans je hebt onze planeet ook werkelijk een eindje vooruit te helpen. Alles begint dus bij persoonsgebonden wellness, en daar kan, neen moét het bedrijfsleven een belangrijke verantwoordelijkheid nemen.”

christophe-hamal-trendrapport

Christophe Hamal
CEO van Baloise België

“We blijven investeren in bedrijven die hun ecologische en sociale verantwoordelijkheden opnemen. De duurzame meerwaarde die we uit verschillende bronnen creëren, heeft een positieve impact op onze werknemers, onze klanten, de maatschappij, het milieu, onze partners en natuurlijk ook onze investeerders. Nu en in de toekomst.”

war for wellbeing b tonic

‘War for wellbeing’

De Wereldgezondheidsorganisatie definieert gezondheid als de som van een opperste sociaal, mentaal en fysiek wellbeing. Dat betekent inherent dat je de gezondheid van een medewerker niet uitsluitend kunt meten in termen van ziekte, absenteïsme, ongeval of invaliditeit. Zo wijst de praktijk uit dat het ESG- of duurzaamheidsbeleid van een onderneming directe impact heeft op de wellbeing van de medewerkers. De cirkel is rond: hoe duurzamer of ESG-gedreven het bedrijf of de organisatie werkt, hoe positiever de impact op de wellbeing van het menselijk (en sociaal) kapitaal dat op haar beurt de brandstof vormt voor de groei en het succes van de organisatie.

Ook in de context van de huidige ‘war for talent’ is duurzaamheid een kritieke waarde voor een onderneming of organisatie. En duurzaam betekent onder meer aandacht voor de wellbeing van je medewerkers. Op die manier groeit welzijn uit tot een krachtig wapen in de strijd voor een aantrekkelijke employer brand. Anders gezegd, achter de frontlinie van de huidige ‘war for talent’ heerst een heuse ‘war for wellbeing’.

5 SDG’s

De verandering is ingezet. Niet enkel het resultaat (de winst) maar ook de manier waarop de resultaten tot stand komen, wordt even cruciaal, zo niet crucialer. Recent onderzoek bevestigt dat bij werkgevers de behoefte groeit aan ‘wellness-as-a-service’. Meer in het bijzonder van verzekeringsbedrijven wordt verwacht dat ze pro-actief het (fysieke en mentale) welzijn van de werknemers van hun professionele klanten opvolgen en optimaliseren.

In dit tweede trendrapport van B-Tonic focussen we op vijf SDG’s die een grote impact hebben op het wellbeing van de medewerkers van bedrijven en organisaties. Een duurzaam welzijnsbeleid vormt immers de motor voor een grotere betrokkenheid tussen ondernemers, management en medewerkers. De mens centraal stellen is essentieel voor de duurzame gezondheid van economie, maatschappij en milieu. En bij inbreiding dus ook voor het bedrijf of de organisatie.

5-sdgs-b-tonic

Ja, ik wil gratis het ‘Trendrapport – Wellbeing & Sustainability’ downloaden

trendrapport2024

Nieuw Trendrapport 2024 ‘Wellbeing & Sustainability’

Het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen

Lees nu meer over de laatste trends

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 9.000.

De laatste dag waarop je aanvragen voor de maatregel van de werkbaarheidscheque kan indienen is 31 juli 2024
De einddatum waarop er prestaties kunnen verricht worden is 31 augustus 2024. Meer weten over de werkbaarheidscheque?