60 % de salariés en plus à la limite du burn-out

Sinds het begin van de coronapandemie staan er 60% meer medewerkers op de rand van een burn-out. Momenteel loopt daarvan 1 medewerker op 3 een (hoog) risico om binnenkort uit te vallen. Dat is de spijtige conclusie van een onderzoek van KULeuven en Securex.

COVID hakte serieus in op ons mentaal welzijn waardoor nu reeds een vierde van alle gevallen van langdurige arbeidsongeschiktheid te wijten zijn aan burn-out (7,14%) en depressie (17%). Cijfers van het RIZIV tonen ook dat de leeftijdsgroep van 50 tot en met 59 jaar het zwaarst getroffen worden en dat vrouwen meer dan 2/3 van de gevallen van depressies en burn-outs vertegenwoordigen

iStock

Vier kernsymptomen

De onderzoekers van de KULeuven definieerden de vier belangrijkste symptomen van burn-out, aangevuld met drie bijkomende dimensies: 

 1. Uitputting, zowel fysiek als mentaal
 2. Mentale afstand: sterke weerstand tegen het werk
 3. Cognitieve ontregeling, zoals geheugenproblemen, aandachts- en concentratiestoornissen
 4. Emotionele ontregeling: oncontroleerbare heftige emotionele reacties

Drie extra dimensies:

 • Psychische spanningsklachten, bijvoorbeeld slaapproblemen, piekeren of paniekaanvallen
 • Psychosomatische spanningsklachten: lichamelijke klachten van psychische oorsprong
 • Depressieve stemming: zich somber en terneergeslagen voelen

 

Belangrijkste triggers voor risico op burn-out

Het onderzoek van Securex identificeert vijf cruciale (werk)kenmerken die 41% van het risico op burn-outklachten verklaren. Vier van deze triggers verslechterden in de voorbije drie jaar.

 1. Emotionele werkbelasting (van 32% naar 40%)
 2. Privébelasting (van 31% naar 38%)
 3. Jobonzekerheid (van 23% naar 27%)
 4. Hoge werkintensiteit (van 27% naar 32%)
 5. Rolconflicten (bleef wel stabiel, vermoedelijk deels door verminderd contact met collega’s bij meer telewerk en tijdelijke werkloosheid.) ​
kelly sikkema lekXVYjE unsplash

Wat kan je doen als onderneming?

Als onderneming speel je uiteraard een belangrijke rol in de preventie van en hulp bij burn-out. Dit zijn alvast enkele concrete acties die je op touw kan zetten:

 1. Vormingen voor leidinggevenden om vroege signalen van burn-out en acute stress te herkennen en passende maatregelen te nemen om uitval te voorkomen. Dit in combinatie met preventieve vormingen voor de medewerkers rond veerkracht en energiemanagement.
 2. Individuele psycho-sociale begeleiding van langdurig afwezige medewerkers
 3. Ondersteuning van en advies aan het team en de leidinggevende wanneer een medewerker na langdurige afwezigheid terugkomt.  

Voor hr-managers, leidinggevenden en ondernemers wordt het welzijn van medewerkers een topprioriteit voor de komende jaren. De reden is voor de hand liggend: gelukkige en gezonde medewerkers zijn meer gemotiveerd en… vallen minder snel uit.

Voulez-vous faire partie de la communauté ?
Laissez vos coordonnées et nous vous contacterons bientôt.