Verhoog je focus door in te zetten op je welzijn

“We must never become too busy sawing to take time to sharpen the saw”, zegt managementauteur Stephen Covey heel terecht. Door oog te hebben voor je welzijn en zorg te dragen voor je lichaam én je hoofd, vallen storende prikkels weg en neemt je productiviteit en concentratie toe. Ontdek hieronder dé 8 gouden tips voor meer focus!

1. Routine

Met een goede routine verhoog je je focus en productiviteit. Je hebt meer rust in je hoofd. De regelmaat zorgt voor minder stress, een betere slaap en dus betere concentratie en betere resultaten.

Tip: Vergeet geen ruimte te creëeren voor creativiteit en flexibiliteit.

 

2. Realistische verwachtingen

Maak een werkplanning met duidelijke en vooral (haalbare) doelen. Focus begint met de juiste mindset en realistische verwachtingen waardoor je de nodige rust creëert in je hoofd en gefocust kunt werken.

 

 

3. Jaag eerst op de olifanten, laat je niet afleiden door de konijnen

Handel ‘s morgens meteen je moeilijkste, vervelendste, grootste of meest veeleisende to do’s af. Je energiepeil is dan het hoogst. En laat je niet afleiden door de konijnen of kleine taken. Zo is die taak meteen van de baan en hoef je je er de rest van de dag geen zorgen meer over te maken.

 

4. Stop met multitasken


Multitasken zorgt er voor dat ons brein zich continue moet aanpassen van de ene taak naar de andere. Om zich dan ook nog eens te richten op elk bericht dat binnen komt. Door te multitasken verlies je niet alleen tijd maar is de kwaliteit van je taken ook minder goed.

 

5. Pauze = recupereren

Om te focussen moet je ook leren te ontfocussen. Ons brein kan geen drie mentale marathons achter elkaar lopen. Plan regelmatig korte pauzes: even een wandeling, of een lunch break, een babbeltje met een collega, de ledematen stretchen etc.

 

6. Vertrouwen

Als je thuis werkt hoef je niet continue te laten zien dat je online bent. Laat die zelf opgelegde controle los en gebruik die tijd voor focus.

 

 

 

7. Zet focustijd in je agenda

Focus is een basisvereiste voor betekenisvol kenniswerk en zorgt dus voor productiviteit. Plan doelbewust tijdsblokken met focustijd in in je agenda, net zoals je meetings plant. Doe dit zéker de eerste vrijdag van de maand want dan is het… Focus Friday!

 

8. Omarm fouten


Niemand is perfect, ook jij niet. Succesvolle mensen praten over hun fouten. Het creëert psychologische veiligheid en biedt collega’s de mogelijkheden om er van te leren.

Wil je deel uitmaken van de community?
Laat je gegevens achter en we nemen snel contact met je op.