FAQ

Vaak gestelde vragen

B-Tonic is een initiatief van Baloise. Waarom? Simpel. Omdat wij niet alleen een verzekeringsmaatschappij willen zijn, maar ook een welzijnsmaatschappij. Een solide en duurzame aanpak van welzijn helpt ondernemers om de fysieke, sociale en mentale gezondheid van hun medewerkers te verbeteren. Welzijn, een hefboom voor meer motivatie, connectiviteit en productiviteit, voor een duurzame verandering op de werkvloer. B-Tonic is geen verzekeringsmaatschappij, wel een dochteronderneming van Baloise. Samen helpen we organisaties het welzijn op de werkvloer te verhogen.

Aan de hand van verschillende bedrijfsscans en zelftesten voor de medewerkers brengen we de risico’s en noden van jouw onderneming in kaart en kunnen we de juiste begeleiding op maat samenstellen. Want niet iedere medewerker heeft dezelfde behoeftes. Het welzijn wordt aangepakt in functie van actuele en individuele noden, waardoor je als onderneming meer impact creëert.

Een welzijnsbeleid opstarten voor jouw onderneming zonder een duidelijke communicatie naar de medewerkers heeft geen of weinig impact. B-Tonic ontzorgt je aan de hand van een duidelijke ‘HR-Toolkit’ met online en offline activatiecampagnes. Hierbij ondersteunen we jou in de communicatie naar je medewerkers en zorgen we samen voor een maximale betrokkenheid en engagement. Want, communicatie blijft cruciaal voor een duurzame betrokkenheid, zeker bij de lancering van nieuwe initiatieven.

Het kant-en-klaar online modulair leerplatform is dé one stop shop waarop je jouw medewerkers informeert en motiveert rond welzijn op de werkvloer. Het is gebruiksvriendelijk, 24/7/365 beschikbaar en geschikt voor desktop, tablet en smartphone. Ons ruim aanbod aan wetenschappelijk onderbouwde thema’s, coaches, activiteiten en learning sessies, zowel online, offline als hybride, kunnen ingezet worden als bouwstenen voor ieders gepersonaliseerde programma. We configureren, combineren en selecteren de onderdelen die passen in je plan en budget en komen tot het ideale programma op maat van je bedrijf, je team of zelfs voor elke medewerker individueel.

Onze Wellbeing Assistants zijn de kracht achter ons platform. Wij zijn jouw aanspreekpunt bij het vormgeven van jouw duurzaam welzijnsbeleid op het platform. Van strategie tot aanpak: onze Wellbeing Assistants begeleiden je onderneming van a tot z.

Het Wellbeing Assistance platform is dé centrale cockpit van het welzijnsbeleid van je onderneming. Op basis van data over betrokkenheid, deelname en tevredenheid garanderen we voortdurende metingen en gedetailleerde rapporteringen in een overzichtelijk dashboard. Op deze manier kan de ROI van elk initiatief in kaart worden gebracht en krijg je een duidelijk beeld van het algemeen welzijnsniveau van je medewerkers via geconsolideerde gegevens waardoor je de vinger aan de pols houdt van je onderneming

Dankzij partnerships met onder andere Antwerp Management School e.a., investeren we voortdurend in wetenschappelijk onderzoek. Zo weten we wat écht leeft op de werkvloer en kunnen we medewerkersbetrokkenheid bevorderen. Door onze samenwerking met erkende partners gaan we voor een multidisciplinaire aanpak met een volhoudbare benadering, ver weg van ad hoc initiatieven.

SDG’s is de afkorting van Sustainable Development Goals of in het Nederlzands: duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Op 25 september 2015 tekenden 193 lidstaten de ‘Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling’ en verankerden ze ‘s werelds belangrijkste maatschappelijke uitdagingen in een actieplan met 17 duurzaamheidsdoelstellingen, de zogenaamde Sustainable Development Goals (SDG’s), en 169 subdoelstellingen. Samen vormen ze de hoeksteen om tegen 2030 armoede uit te roeien, ongelijkheid aan te pakken en het milieu en de wereldvrede te beschermen. En zo bottomline ook de toekomst van jouw bedrijf of organisatie te verzekeren.

De 10 Good work goals volgen het VN-standpunt dat goed werk een cruciale voorwaarde is voor het bereiken van veel van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Met de 10 Good work goals adviseren we bedrijven in het creëren van werkomgevingen die goede medewerkers waarderen en goede samenlevingen ondersteunen. We dragen de boodschap uit dat het centraal stellen van de mens essentieel is voor de gezondheid van economie, maatschappij en milieu. De doelstellingen benadrukken dat het zorgen voor goede werkomgevingen een aantoonbare verantwoordelijkheid is, niet alleen in tijden van stabiliteit en welvaart, maar ook in tijden van crisis en herstel.

De Good life goals richten zich op het individu in het bereiken van de ambities van de SDG’s. Net zoals de Good work goals een wereldwijde vertaling is van de SDG’s voor het bedrijfsleven, heeft het internationale bedrijfsleven nu ook een vertaling van de SDG’s gemaakt voor het individuele handelen.

De ESG is een rating die bedrijven krijgen voor duurzaamheid op basis van de waarde van deze bedrijven voor beleggers. Met andere woorden, duurzaamheid is een factor die in grote mate bepalend is voor het al dan niet investeren van geld in een bedrijf. ESG staat voor Environmental, Social en Governance. In mensentaal: zorg dat je als bedrijf bijdraagt aan het milieu en milieuvriendelijk presteert (Environment), dat je je menselijke kapitaal met zorg behandelt (Social) en dat je je organisatie op een deugdelijke manier bestuurt (Governance).

B-Tonic is geregistreerd dienst-verlener van de kmo-portefeuille voor advies en opleidingen.

Wat houdt dit concreet in?

De Vlaamse Overheid betaalt tot 30% van je advies of opleidingen. De aanvraag gebeurt volledig online. Om deze subsidie te kunnen verzilveren, moet je je eerst registreren en vervolgens een bedrag storten in jouw (elektronische) kmo-portefeuille via deze link. Heb je hierover praktische vragen? Bel gratis het nummer 1700.

B-Tonic is een geregistreerd dienstverlener van de kmo-portefeuille, de werkbaarheidscheque en beschikt over het kwaliteitsregistratie label WSE.

Registratienummers B-Tonic DV.A243403 – DV.O243402 – KDB000001929.

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

trendrapport2024

Nieuw Trendrapport 2024 ‘Wellbeing & Sustainability’

Het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen

Lees nu meer over de laatste trends

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 9.000.

De laatste dag waarop je aanvragen voor de maatregel van de werkbaarheidscheque kan indienen is 31 juli 2024
De einddatum waarop er prestaties kunnen verricht worden is 31 augustus 2024. Meer weten over de werkbaarheidscheque?