Werkbaarheidscheque

Ontvang € 9.000 subsidie voor werkbaar werk

Ga meteen aan de slag met de werkbaarheidscheque

Werk samen met je team aan een gezonde, bruisende en energieke werkvloer. Zet in op een duurzaam welzijnsbeleid en laat je hierin ondersteunen door de subsidie van de Vlaamse Overheid, tot maar liefst € 9.000!

Je aanvraag indienen kan tot 31 juli 2024, dus wees er snel bij.
De einddatum waarop er prestaties kunnen verricht worden is 31 augustus 2024.

Het beschikbaar budget voor de maatregel van de verhoging KMO-Portefeuille en werkbaarheidscheque voor het jaar 2024 bedraagt € 3 miljoen. Wees er dus snel bij!

Waarvoor kan de Werkbaarheidscheque ingezet worden?

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 9.000.

Welke adviezen en opleidingen komen hiervoor in aanmerking?

Alle scans, adviezen en opleidingen van B-Tonic komen in aanmerking voor de werkbaarheidscheque.

Hierbij een waaier uit de mogelijkheden:

  • People Sustainability Scan
  • Meet de veerkracht van je organisatie
  • Training en workshops rond mentale gezondheid

De steun kan enkel toegekend worden voor adviezen en opleidingen die worden uitgevoerd door geregistreerde erkende dienstverleners met een kwaliteitsregistratie van Werk en Sociale Economie.

B-Tonic is een geregistreerd dienstverlener voor werkbaarheidscheque met een  kwaliteitsregistratie WSE.

Registratienummer B-Tonic DV.A243403 – DV.O243402 – KDB000001929.

wse kwaliteitsregistratie

Veelgestelde vragen

Anders dan bij de KMO-Portefeuille is er voor de werkbaarheidscheques geen limiet qua organisatiegrootte. De enige voorwaarde die genoemd wordt rond het aantal medewerkers is minimaal 1 werknemer in dienst hebben.

Neen, deze komen niet in aanmerking voor deze subsidie. 
Non-profit komt niet in aanmerking voor de subsidie, maar organisaties binnen de social profit (of de lokale diensteneconomie) zoals maatwerkbedrijven en sociale en beschutte werkplaatsen, in principe wel. Voor duidelijkheid omtrent specifieke gevallen kan je je best altijd informeren bij de Vlaamse Overheid zelf (werkbaarheidscheque@vlaanderen.be).
De werkbaarheidscheques zijn een initiatief van de Vlaamse overheid en gelden dus enkel voor organisaties met een aanvaardbare rechtsvorm, gevestigd in het Vlaams Gewest.

Op de website van de overheid wordt aangegeven dat de WBC niet in aanmerking komen om te voldoen aan wettelijke verplichtingen. Er wordt enkel specifiek een uitzondering gemaakt voor scans, actieplannen en acties die dienen om het hoofd te bieden aan de gewijzigde omstandigheden ten gevolge van corona – waardoor alle organisaties op alle vlakken getroffen worden.

Het Wellbeing Assistance platform is dé centrale cockpit van het welzijnsbeleid van je onderneming. Op basis van data over betrokkenheid, deelname en tevredenheid garanderen we voortdurende metingen en gedetailleerde rapporteringen in een overzichtelijk dashboard. Op deze manier kan de ROI van elk initiatief in kaart worden gebracht en krijg je een duidelijk beeld van het algemeen welzijnsniveau van je medewerkers via geconsolideerde gegevens waardoor je de vinger aan de pols houdt van je onderneming

Hou er rekening mee dat subsidies worden bekeken op ondernemingsniveau
(ondernemingsnummer) en niet op vestigingsniveau. Dus een organisatie met meerdere
vestigingen in Vlaanderen onder hetzelfde ondernemingsnummer worden samen genomen
en vallen onder de maximum subsidie van 9.000€.

Zodra je je factuur hebt ingediend, wordt de subsidie normaal binnen de maand uitbetaald. Let op, het gaat hier om een pre-financiering: jij betaalt de volledige factuur aan de dienstverlener, de overheid stort jou nadien het gesubsidieerde bedrag terug.

De Vlaamse Overheid doet zijn uiterste best om de aanvragen zo snel mogelijk goed te keuren (ongeveer drie weken), maar dit is zeker niet altijd mogelijk. We raden daarom ook aan – vanwege de beperkte projectdoorlooptijd van 6 maanden – om niet te wachten en meteen na de aanvraag de uitvoering van gegronde projecten alvast op te starten.

Zolang er budget ter beschikking is, worden aanvragen in overeenstemming met de voorwaarden in de oproep doorgaans aanvaard. Inhoudelijk betekent dat dat er een duidelijke link moet aangetoond worden tussen de gekozen activiteiten en de componenten van werkbaar werk, zoals omschreven door de Vlaamse Overheid (stress, motivatie, leermogelijkheden en werk-privé balans). Onze People Sustainability Scan, consultancydiensten en diverse andere duurzame tools en welzijnsinitiatieven die ondersteuning bieden op het gebied van zowel fysiek als mentaal welzijn en psychosociaal welbevinden, voldoen aan de vereisten. Wij bieden indien nodig ook hulp bij het formuleren van de aanvraag.

Nee, het gaat om een vrij eenvoudige procedure (lees er hier meer over) en B-Tonic helpt trouwens graag om alles in goede banen te leiden.

Neen, de werkbaarheidscheques hebben geen terugwerkende kracht. Het geldt enkel voor projecten die vooraf worden aangevraagd.

Wacht niet te lang! Er is een beperking van het totaalbudget dat de Vlaamse Overheid ter beschikking heeft. De nood naar welzijnsinterventies is hoger dan ooit, vandaar onze warme oproep om alsnog in actie te schieten. Maar… als de pot op is, is hij op. De laatste dag waarop je aanvragen voor de maatregel van de werkbaarheidscheque kan indienen is 31 juli 2024. De einddatum waarop er prestaties kunnen verricht worden is 31 augustus 2024.

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

annelies theunissen

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Dowload het Trendrapport 2024: 'Wellbeing & Sustainanility'

Meer weten over het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen?

e book 2024 nl