Ontvang een subsidie voor werkbaar werk
Ga meteen aan de slag met de werkbaarheidscheque
Je aanvraag indienen kan tot 30 oktober 2023, dus wees er snel bij.
Werk samen met je team aan een gezonde, bruisende en energieke werkvloer. Zet in op een duurzaam welzijnsbeleid en laat je hierin ondersteunen door de Vlaamse Overheid, tot maar liefst € 10.000!
Waarvoor kan de Werkbaarheidscheque ingezet worden?
Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 10.000.
Welke adviezen en opleidingen komen hiervoor in aanmerking?
Alle scans, adviezen en opleidingen van B-Tonic komen in aanmerking voor de werkbaarheidscheque.
Hierbij een waaier uit de mogelijkheden:
- People Sustainability Scan
- Meet de veerkracht van je organisatie
- Training en workshops rond mentale gezondheid
De steun kan enkel toegekend worden voor adviezen en opleidingen die worden uitgevoerd door geregistreerde erkende dienstverleners van de kmo-portefeuille of door dienstverleners met een kwaliteitsregistratie van Werk en Sociale Economie.
B-Tonic is een geregistreerd dienstverlener voor werkbaarheidscheque en kwaliteitsregistratie WSE.
Registratienummer B-Tonic DV.A243403 – DV.O243402 – KDB000001929.

Veelgestelde vragen
Anders dan bij de KMO-Portefeuille is er voor de werkbaarheidscheques geen limiet qua organisatiegrootte. De enige voorwaarde die genoemd wordt rond het aantal medewerkers is minimaal 1 werknemer in dienst hebben.
Op de website van de overheid wordt aangegeven dat de WBC niet in aanmerking komen om te voldoen aan wettelijke verplichtingen. Er wordt enkel specifiek een uitzondering gemaakt voor scans, actieplannen en acties die dienen om het hoofd te bieden aan de gewijzigde omstandigheden ten gevolge van corona – waardoor alle organisaties op alle vlakken getroffen worden.
De Vlaamse Overheid doet zijn uiterste best om de aanvragen zo snel mogelijk goed te keuren (ongeveer drie weken), maar dit is zeker niet altijd mogelijk. We raden daarom ook aan – vanwege de beperkte projectdoorlooptijd van 6 maanden – om niet te wachten en meteen na de aanvraag de uitvoering van gegronde projecten alvast op te starten.
Zolang er budget ter beschikking is, worden aanvragen in overeenstemming met de voorwaarden in de oproep doorgaans aanvaard. Inhoudelijk betekent dat dat er een duidelijke link moet aangetoond worden tussen de gekozen activiteiten en de componenten van werkbaar werk, zoals omschreven door de Vlaamse Overheid (stress, motivatie, leermogelijkheden en werk-privé balans). Onze People Sustainability Scan, consultancydiensten en diverse andere duurzame tools en welzijnsinitiatieven die ondersteuning bieden op het gebied van zowel fysiek als mentaal welzijn en psychosociaal welbevinden, voldoen aan de vereisten. Wij bieden indien nodig ook hulp bij het formuleren van de aanvraag.
Nee, het gaat om een vrij eenvoudige procedure (lees er hier meer over) en B-Tonic helpt trouwens graag om alles in goede banen te leiden.
Neen, de werkbaarheidscheques hebben geen terugwerkende kracht. Het geldt enkel voor projecten die vooraf worden aangevraagd.
Wacht niet te lang! Er is een beperking van het totaalbudget dat de Vlaamse Overheid ter beschikking heeft. De nood naar welzijnsinterventies is hoger dan ooit, vandaar onze warme oproep om alsnog in actie te schieten. Maar… als de pot op is, is hij op. De huidige oproep staat open sinds mei 2019 en is opnieuw verlengd voor 2023, waardoor nieuwe aanvragen ingediend kunnen worden tot 30.10.2023. In een uiterste limietscenario kan je dus de aanvraag nog op de valreep indienen in november 2023 en heb je nog 6 maand de tijd (tot mei 2024) voor de uitvoering. Indien er echter een afkeuring volgt, heb je natuurlijk geen flexibiliteit meer om alsnog aan te passen of een nieuw project in te dienen.