Sustainable Development Goals
De SDG’s tonen de weg
Inhoud:
Juist doen heeft weinig nadelen
- Naar een leefbaar model voor groei
- Maatschappelijk belang ≥ bedrijfsbelang
- Wellbeing wordt winstverhaal
- Hoe aantrekkelijk is jouw welzijnsbeleid?
- CSRD verhoogt druk
De SDG’s zetten de koers uit die we moeten varen, als ondernemers, beleidsmakers, individuele burgers. Ze zijn een antwoord op de risico’s die onze wereld en planeet bedreigen en onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Tegelijk zijn die risico’s zo ingrijpend dat we ze onmogelijk geïsoleerd kunnen aanpakken.
De SDG’s verzekeren de toekomst van je bedrijf
Al in 2012, tijdens de Conferentie voor Duurzame Ontwikkeling in Rio de Janeiro, beslisten de Verenigde Naties (VN) om een aantal universele doelstellingen te formuleren als antwoord op de urgente sociale, economische en milieu-uitdagingen die de planeet en samenleving teisteren.
Op 25 september 2015 tekenden 193 lidstaten de ‘Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling’ en
verankerden ze ‘s werelds belangrijkste maatschappelijke uitdagingen in een actieplan met 17 duurzaamheidsdoelstellingen, de zogenaamde Sustainable Development Goals (SDG’s) en 169 subdoelstellingen. Samen vormen ze de hoeksteen om tegen 2030 armoede uit te roeien, ongelijkheid aan te pakken en het milieu en de wereldvrede te beschermen. En zo bottomline ook de toekomst van jouw bedrijf of organisatie te verzekeren.
Vóór 2015 draaide duurzame ontwikkeling altijd rond drie P’s: People (mens), Planet (planeet) en Prosperity (voorspoed). De SDG’s voegen er nog twee P’s aan toe: Peace (vrede) en Partnership (partnerschap). Het begrip vrede vormt de grondslag voor de andere pijlers en werd daarom toegevoegd, net als partnerships, die ook als onmisbaar worden beschouwd om de SDG-doelstellingen te halen.
Het einddoel van die 17 doelstellingen? Een wereld bouwen die duurzaam is in zijn globaliteit. Anders gezegd, een wereld die ‘sociaal rechtvaardig, ecologisch veilig en economisch welvarend’ is. Het toepassingsgebied is dus heel ruim. Het gaat over gezondheid en opleiding, over fatsoenlijk werk, wellbeing, duurzame productie- en consumptiepatronen, maar evengoed over het behoud van de ecosystemen. Of nog, over het verminderen van ongelijkheid binnen en tussen landen.
‘De SDG’s beschrijven het enige leefbare model voor een groei op lange termijn’
Met die doelstellingen erkennen de leiders van de 193 landen die de SDG’s onderschrijven dat de uitroeiing van armoede gepaard moet gaan met strategieën die de economische groei versterken en beantwoorden aan een reeks maatschappelijke behoeften, zoals gezondheid, opvoeding, sociale bescherming en werkgelegenheid. En dat die strategieën tegelijk de klimaatopwarming moeten tegengaan en het milieu beschermen.
De 17 universele doelstellingen steunen op 169 subdoelstellingen en een waaier aan concrete indicatoren [1] waarmee de UNSTAT (United Nations Statistics Division) de vooruitgang in de realisatie van de (sub)doelstellingen volgt en meet. Zo krijgen de overheden tastbare handvatten om hun beleid af te stemmen op de SDG’s. De uitdagingen verschillen natuurlijk van land tot land, maar dat is geen argument om selectief doelstellingen te kiezen en andere links te laten liggen. Er zijn geen prioritaire doelstellingen, wel prioritaire acties.
Een studie in opdracht van het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO), brengt de vooruitgang van de SDG’s in België in kaart en geeft belangrijke werkpunten aan [2]. Ook op de website van het Federaal Planbureau [3] lees je de meest recente informatie over de vorderingen die ons land maakt. En dat gaat de goede richting uit. Met een SDG Index score van 79,7 (in 2000 was dat nog 73,8) staat ons land op de 18de plaats in de ranking van de 193 leden van de Verenigde Naties [4].
[1] ‘Official List of Proposed SDG Indicators.pdf’, zie https://www.sdgs.be/nl/sdgs
Sustainable Development Goal indicators website: https://unstats.un.org/sdgs
[2] https://www.sdgs.be/nl/news/waar-staat-belgie-met-het-behalen-van-de-sdgs
[3] https://www.plan.be/aboutus/overview.php?lang=nl&TM=41
[4] https://dashboards.sdgindex.org/rankings
Maatschappelijk belang wordt bedrijfsbelang … en omgekeerd
Streven naar een duurzame, leefbare wereld is geen nulsomspel. We streven allemaal naar verandering, maar niemand zit erom te springen. Toch is de fundamentele omslag onvermijdelijk. Ofwel zal de natuur de mens dwingen om te veranderen ofwel zullen we zelf zo slim worden dat we ons tijdig voorbereiden op de nieuwe, duurzame wereld.
Zo’n omslag maakt alleen kans als hij steunt op een proactief (business)model dat de uitdagingen van de wereld echt aan de kaak stelt, een model met een positieve invloed op de maatschappij. De ‘purpose’ moet centraal staan. Want, als een bedrijf niet kan uitleggen wat het doet om de uitdagingen van de wereld op een positieve manier te beïnvloeden, waarom zouden wij als burgers dat bedrijf dan nog laten bestaan? Gelukkig groeit het besef dat ‘niets doen’ meer kost dan actie ondernemen. Sterker, de SDG’s en de manier waarop ondernemingen de duurzaamheidsdoelstellingen tastbaar integreren in hun business-DNA, wordt hun ‘licence to operate’. Zonder ‘licence’ geen toekomst!
Zeven jaar na de lancering groeiden de SDG’s uit tot een code die wordt gedeeld door alle bedrijven en organisaties die duurzaam ondernemen als fundamenteel beschouwen voor het voortbestaan van hun activiteiten. Sterker, de SDG’s zijn een onmisbaar kompas voor bedrijven en organisaties richting nieuwe (markt)opportuniteiten, een leidraad om de positieve impact van hun activiteiten te maximaliseren. Wie dat niet inziet, begaat een grote vergissing. Niets doen is schuldig verzuim. Juist doen heeft weinig nadelen. De maatschappelijke en planetaire uitdagingen zijn enorm, maar de businesskansen moeten niet onderdoen. Bovendien is duurzaam ondernemen een must om de reputatie van het bedrijf hoog te houden en de ‘licence to operate’ veilig te stellen.
Laat ons tegelijk realistisch blijven, het economisch ‘groeidenken’ zal nooit vanaf dag één perfect matchen met de finaliteit van de SDG’s en omgekeerd. Maar ze hebben een onomkeerbaar proces in gang gezet. Niet de deadline van 2030 is de grootste verdienste, wel dat ze een afgebakende structuur en duidelijke visie bieden om het economisch model dat we midden 19e eeuw vormgaven, te herdenken op macro- en microniveau. “Ik ben niet principieel tegen economische groei, wel tegen hoe we die definiëren”, zegt de Sloveense economist dr. Janez Potočnik, ook wel als de ‘architect van de circulaire economie’ beschouwd. “We moeten zo snel mogelijk afstappen van het bbp als alleenzaligmakende graadmeter van groei. Ik leg de logica van het bbp graag uit met het gezegde: je bereikt je doel niet door harder te wandelen als je in de foute richting loopt. We hebben dringend nood aan alternatieve meetinstrumenten die vertrekken vanuit wellbeing, of maatstaven die correcter zijn en beter aangepast aan de economie van de toekomst.”
‘De maatschappelijke en planetaire uitdagingen zijn enorm, maar de businesskansen moeten niet onderdoen’
Top 5 SDG’s met directe impact op wellbeing De indicatoren op basis waarvan de uitvoering van SDG’s kan worden gevolgd, zijn in eerste instantie bedoeld...
Hoe bouwen aan een wellbeing-cultuur? De Wereldgezondheidsorganisatie definieert gezondheid als de som van een opperste fysiek, mentaal en sociaal wellbeing. Dat betekent inherent dat je...
CSRD – Wie moet wanneer rapporteren? De toepassing van de CSRD verloopt in drie fasen. De schaalgrootte van je onderneming bepaalt in welke fase jouw...
Good life goals vertalen SDG’s naar ieders leven De Good life goals richten zich op het individu in het bereiken van de ambities van de...
Wat zijn de Good work goals? De Good work goals streven naar een werkomgeving die veiliger, gezonder, veerkrachtiger, inclusiever, gelukkiger, evenwichtiger, duurzamer, ondersteunender, zinvoller en...
‘Zij die oplossingen bieden, zullen de winnaars zijn’ Siviglia Berto, Managing Director van B-Tonic, legt uit waarom de SGS’s zo belangrijk zijn voor de ‘why’...