De impact van COVID-19 op het menselijk kapitaal

25 februari, 2022

Onderwerpen:

Uitnodiging Resilience Scan voor burn-outpreventie

Wil je graag je medewerkers snel uitnodigen voor de Veerkrachtscan? Gebruik dan onderstaand sjabloon.Opmerking: Vergeet je bedrijfslink niet toe te voegen. Beste medewerker, We willen...

Antwerp Management School (AMS), UGent en B-Tonic voerden in november/december 2021 voor de zesde maal een grootschalige enquête uit bij 2286 medewerkers en 327 werkgevers (bedrijfsleiders en HR-professionals). Hieruit blijkt voor het eerst een positieve impact van de pandemie op ons professionele welbevinden. Waar in 2021 nog meer dan de helft van de respondenten aangaf dat de crisis een negatieve impact had op hun mentale gezondheid, is dat volgens de recentste resultaten nog maar 39%. Nog sterker: 1 op de 3 laat een positief effect optekenen. Welke elementen kunnen onze mentale weegschaal doen doorslaan naar de juiste kant?

Herbekijk hier het webinar naar aanleiding van ons onderzoek:

Autonomie, dialoog en veerkracht als magische ingrediënten

Belang van inbedding van individu

Opvallende resultaten, vergeleken met de meest recente gezondheidsenquête van Sciensano, die aangeven dat het mentale welzijn sinds het begin van de pandemie nog nooit zo slecht was. Prof. dr. Vangronsvelt geeft een mogelijke verklaring: “Het is best mogelijk dat ‘werk’ hier de cruciale factor is. Wij onderzoeken de impact van de pandemie op werknemers; Sciensano bevraagt alle volwassenen, inclusief studenten, mensen zonder job, etc. Mogelijk maakt net de inbedding van een persoon in een groter geheel (een organisatie; met collega’s, structuur, zinvolle bijdragen) een groot verschil wat betreft de impact van de crisis op het mentaal welzijn. Het is ook geweten dat vooral jong-volwassenen het mentaal erg moeilijk hebben – een groep die minimaal vertegenwoordigd is in onze bevraging.”

Werkmotivatie krijgt klappen

Maar ook op de werkvloer blijkt het niet énkel een goed-nieuws-show: 3 op de 4 werkgevers maakt zich nog steeds zorgen over het mentaal welzijn van de medewerkers. En dat is niet onterecht. Hoewel het aantal werknemers dat een negatief effect van de pandemie op het mentale welzijn ervaart netto is afgenomen, geeft nog steeds bijna 1 op 5 (18%) aan zich mentaal niet gezond te voelen. Ook de jobtevredenheid is er bij 1 op de 3 op achteruit gegaan. Het aanslepen van de crisis en bijhorende maatregelen speelt hier waarschijnlijk een rol.

Hybride werken werkt

Voor een meerderheid van ongeveer 6 op 10 (57%) is van thuis uit werken bevorderlijk voor de werk-privé-balans (tegenover 27% negatief). “De bevraagde vrouwen staan duidelijk positiever tegenover telewerk dan de mannen”, weet professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) die mee de bevraging bij werknemers analyseerde. “62% van hen vermoedt een positief effect op efficiëntie tegenover 49% van de mannen. 61% van de vrouwen vermoedt een positief effect op werk-privé-balans tegenover 51% van de mannen.” Er blijven wel aandachtspunten. Professor Baert: “3 op 10 vreest een negatief effect op promotiekansen. 5 op 10 vreest een negatief effect op verbondenheid met de werkgever en 6 op 10 vreest een negatief effect op verbondenheid met de collega’s.”

Bron: persbericht AMS – 17 januari 2022

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

annelies theunissen

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

Niets gevonden

Dowload het Trendrapport 2024: 'Wellbeing & Sustainanility'

Meer weten over het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen?

e book 2024 nl