Artikel Susanova: Van losse acties naar een duurzaam totaalbeleid

15 juni, 2023

Onderwerpen:

Whitepaper: Wat maakt dat een absenteïsme-interventie werkt?

Wat maakt dat een absenteïsme-interventie werkt? Download de whitepaper: ‘Wat maakt dat absenteïsme-interventie werkt?’ Ja, graag! Bedrijfscultuur en leadership zijn twee belangrijke hefbomen naar succesvolle...

Een opleiding op tijd en stond, een jaarlijkse teambuilding, sterk leiderschap, positieve verbinding … Er zijn veel manieren om wellbeing te verankeren in je organisatie. Elke organisatie, elke visie en elk team zijn namelijk uniek. Maar wie echt impact wil creëren, moet een welzijnsbeleid uitrollen voor de lange termijn. Dat zegt B-Tonic, een dochterbedrijf van verzekeraar Baloise dat ondernemingen op weg helpt met de People Sustainability Scan.

sustainability scan b tonic

“De People Sustainability Scan is een hefboom voor succes en positieve impact”, zegt Siviglia Berto, CEO van B-Tonic. Het bedrijf helpt kleine en grote ondernemingen om hun welzijnsbeleid naar een hoger niveau te tillen. “Met de scan brengen we alle welzijns- en hr-initiatieven binnen een bedrijf in kaart. Die koppelen we vervolgens aan de 17 SDG’s. De Sustainable Development Goals zijn een bruikbaar en begrijpelijk kader voor je welzijnsbeleid. Ook ondernemingen die er niet bekend mee zijn, zijn snel mee.”

Het eindresultaat is een duidelijk overzicht dat toont op welk soort initiatieven je veel inzet en op welke (te) weinig. “De scan brengt alle welzijnsthema’s in kaart: werkomstandigheden, leren en ontwikkelen, gezondheid en veiligheid, welzijn, gelijkheid, diversiteit en inclusie, impact op lokale gemeenschappen, work-lifebalance … Op basis van die inzichten kan je een strategie bepalen en een meerjarig actieplan opstellen. Om organisaties te inspireren, delen we best practices.”

Walk the talk

“Met zo’n actieplan toon je aan je medewerkers dat je welzijn op een onderbouwde en duurzame manier aanpakt. Met als doel om positieve impact te creëren op lange termijn – voor je medewerkers, je business, je klanten en je stakeholders.”

Losse initiatieven, zoals een veggiedag of pingpongtafel, hebben geen zin, zegt Berto stellig. “Ze dragen op lange termijn niet bij aan het welzijn van je medewerkers. Dat geldt trouwens ook voor duurzaamheidsacties. Je moet er meer mee doen: geef je medewerkers bijvoorbeeld uitleg over de voordelen van vegetarisch eten of beweging. Trek je visie ook door in je employer branding en in je evenementenbeleid. Kortom: walk the talk.”

“Als je 15 procent van je medewerkers enthousiast kan maken, dan krijg je de rest ook mee. Zo creëer je binnen je organisatie een draagvlak en een positieve versnelling.”

Schermafbeelding 2023 06 15 om 13.04.35

Naast de scan ontwikkelde B-Tonic ook een dashboard. Daarmee kun je geplande acties opvolgen, KPI’s en data koppelen, blinde vlekken opsporen en ideeën aftoetsen. Bovendien kan je al die informatie vlotjes integreren in je ESG- of duurzaamheidsrapport.

De komende jaren komen er op dat vlak heel wat verplichtingen op bedrijven af. “Veel ondernemingen storten zich nu op het milieuluik van hun rapportage, maar vergeten de S in ESG (environment, social en governance, red.). Terwijl fysieke en mentale gezondheid een belangrijke pijler van duurzaam ondernemen is. Onze scan geeft je alle gegevens die je nodig hebt.”

Belang van de leidinggevende

De juiste profielen aantrekken én behouden: dat is voor heel wat ondernemingen dé uitdaging, ongeacht de sector. Berto: “Wat doet een bedrijf voor zijn medewerkers? Wat kan ik hier leren? Hoe ga ik mij hier voelen? Dat zijn de vragen die kandidaten zich vandaag stellen.”

“We zien ook dat de rol van de leidinggevende nog nooit zo belangrijk is geweest. Die mensen zien heel veel op zich afkomen, maar missen de tools om absenteïsme te verlagen en het welzijn van hun medewerkers te waarborgen. Dat zien we in de resultaten van de scan. Op tal van plaatsen ontbreekt er een aanbod voor leidinggevenden rond soft skills, coaching …”

“Er zijn nog nooit zoveel langdurig zieken geweest. In België zijn meer dan 500.000 mensen langer dan een jaar afwezig. De voorbije vijf jaren is afwezigheid door burn-out of depressie met 46 procent gestegen. Als we die cijfers willen doen zakken, moeten we allemaal werk maken van een beter, duurzaam welzijnsbeleid.”

Meer dan betere ecologische en economische resultaten

Investeren in people sustainability loont. “Uit onderzoek blijkt dat medewerkers van organisaties die inzetten op people sustainability een hogere arbeidstevredenheid hebben, productiever zijn, minder vaak hun job verlaten en beter in staat zijn om hun carrièredoelen te bereiken. En 86 procent van de organisaties over de hele wereld is het ‘eens’ of ‘sterk eens’ dat hun ecologische of economische resultaten zijn verbeterd na een investering in people sustainability. Als je medewerkers voldoende ondersteund worden, voel je dat in je business.”

Vier types welzijn

Een welzijnsbeleid met impact moet volgens B-Tonic op vier dimensies focussen: mentaal en emotioneel welzijn (inzicht in jezelf, omgaan met stress en tegenslag, wendbaarheid), fysiek welzijn (inzicht in je gezondheid), sociaal welzijn (in contact staan met collega’s, vrienden, familie, samenleving) en financieel welzijn (geldzaken op orde hebben en met financiële uitdagingen kunnen omgaan).

Siviglia Berto: “Het heeft geen zin om op die eerste drie in te zetten zonder de vierde. We hebben door de coronapandemie en de energiecrisis geleerd dat financieel welzijn cruciaal is. Je mag honderd-en-een initiatieven nemen: als mensen kopzorgen hebben omdat ze hun rekeningen niet betaald krijgen, werkt niets. Je kan er meer over lezen in ons trendrapport.”

Om medewerkers te helpen de juiste financiële keuzes te maken, ontwikkelde Baloise een online platform: gonna.be. Je kan er bijvoorbeeld simuleren wat er met je inkomen gebeurt als je uitvalt door ziekte.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

15 juni, 2023

Een opleiding op tijd en stond, een jaarlijkse teambuilding, sterk leiderschap, positieve verbinding … Er zijn veel manieren om wellbeing te verankeren in je organisatie....

17 februari, 2022

Boeiend werk begint bij de aanwerving. Dat is het verrassende besluit van de deelnemers aan de rondetafel, georganiseerd door HR magazine. Toch is dat pas...

14 januari, 2022

Dat wellbeing een steeds prominentere plek op de agenda krijgt, is goed nieuws. Alleen waarschuwt B-Tonic, dochtermaatschappij van Baloise Insurance, voor de valkuil van een...

trendrapport2024

Nieuw Trendrapport 2024 ‘Wellbeing & Sustainability’

Het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen

Lees nu meer over de laatste trends

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 9.000.

De laatste dag waarop je aanvragen voor de maatregel van de werkbaarheidscheque kan indienen is 31 juli 2024
De einddatum waarop er prestaties kunnen verricht worden is 31 augustus 2024. Meer weten over de werkbaarheidscheque?