Hoe lang kan ik gezond in de zon?

21 juni, 2022

Onderwerpen:

Veerkracht-Scan

Test de veerkracht van je team. Doe de Resilience Scan Ja, graag! Hulp in de strijd tegen ‘de nieuwe pandemie’ Onderzoek toont dat er vandaag...

De zon geeft belangrijke vitamines zoals vitamine D maar zorgt ook voor huidveroudering en -beschadiging. Hoe lang kan jij gezond in de zon? Je ontdekt het hier.

SPF

SPF staat voor Sun Protection Factor en het getal dat ermee gepaard gaat, bepaalt hoelang je in de zon kan zitten voordat je zonschade oploopt. 100% bescherming van zonnecrème tegen zonnestralen is niet mogelijk. Verschillende zonnefactors bieden echter wel een zeer hoog beschermingspercentage. SPF 15 biedt 93,3%, SPF 30 biedt 96,6% en SPF 50 biedt 98% bescherming. Lagere SPF’s (2-10) bieden vanzelfsprekend een lagere bescherming.

Welk huidtype heb ik?

Iedereen heeft een bepaald huidtype. Hoelang je veilig in de zon kunt zitten zonder te verbranden, verschilt uiteraard per persoon. We onderscheiden vier huidtypes: I, II, III en IV

Huidtype I

Een persoon met huidtype I heeft een lichte huid, is vaak rossig of blond en heeft lichte ogen. Mensen met huidtype I verbranden vrij snel en worden bijna nooit bruin. Dit huidtype kan het best een zonnecrème gebruiken met een SPF-factor 50+, zeker kinderen onder de 16 jaar. Hun huid is nog niet in staat om ze optimaal te beschermen tegen de zon. (zonkrachtgetal 60)

Huidtype II

Mensen met huidtype II hebben vaak ook een lichte huid, (donker)blond haar en blauwe ogen. Ze verbranden vrij snel en worden maar moeilijk bruin. Gebruik het best een zonnecrème met SPF-factor 30 tot 50. (zonkrachtgetal 100)

Huidtype III

Personen met dit huidtype (=mediterrane type) hebben een licht getinte huid, donker tot bruin haar en vrij donkere ogen. Dit type huid kan het best zonnebrandmiddel gebruiken met een SPF-factor van 20 tot 50. (zonkrachtgetal 200)

Huidtype IV

Als je huidtype IV hebt, heb je een getinte huid, donker haar en donkere ogen. Deze mensen worden ook wel het Noord-Afrikaanse type genoemd. Zij verbranden bijna nooit en zijn van nature al bruin. (zonkrachtgetal 300)

Zonkrachtgetal

De indeling van het huidtype is enerzijds gebaseerd op het uiterlijk zoals de huid, de kleur haar en de ogen, en anderzijds de ervaring je hebt met bruin worden en verbranden. Bij ieder huidtype hoort een zogenoemd ‘zonkrachtgetal’. Dit getal hebt je nodig om te kunnen berekenen hoe lang je veilig van de zon kunt genieten zonder te verbranden. Zo heeft elk huidtype een persoonlijk zonkrachtgetal:

Huidtype I: verbrandt snel, al na 5-10 minuten. Het zonkrachtgetal: 60

Huidtype II: verbrandt ook snel, na 10-20 minuten en wordt langzaam bruin. Het zonkrachtgetal: 100

Huidtype III: verbrandt zelden en wordt makkelijk bruin. Het zonkrachtgetal: 200

Huidtype IV: verbrand bijna nooit en bruint zeer goed. Het zonkrachtgetal: 300

Als je hebt bepaald wat je huidtype is weet je ook wat het zonkrachtgetal van je huid is en kun je verder met de volgende stap.

UV-index

Elke dag wordt gemeten hoeveel UV-straling de aarde bereikt, dit is de zonkracht. Deze waarden kun je in weerberichten en op het internet terugvinden. De zonkracht wordt aangegeven op een schaal van 1 tot 10 en wordt ook wel de UV-index genoemd.

0: geen zonkracht

1-2: bijna geen zonkracht

3-4: zwakke zonkracht

5-6: matige zonkracht

7-8: sterke zonkracht

9-10: zeer sterke zonkracht

Hoe lang mag ik in de zon?

De tijd die je in de zon mag blijven zonder te verbranden, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Deel je zonkrachtgetal door de verwachte zonkracht (UV-index) van die dag. Zo weet je hoelang je verantwoord in de zon kunt blijven. Als je bijvoorbeeld huidtype II hebt en de zonkracht is die dag 3, dan deel je 100 door 3. Dat wil zeggen dat je 33 minuten zonder problemen in de zon kunt blijven, op voorwaarde dat je je insmeert natuurlijk. Dit regeltje geldt voornamelijk tijdens de gevaarlijkste uren: tussen 12 en 15u. Ga je ervoor of erna in de zon, dan kun je wat langer blijven zitten.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

13 november, 2023

173 boetes en 290 waarschuwingen als reactie op hoge aantallen langdurig zieken In een recente ontwikkeling heeft de Belgische federale overheid 173 bedrijven beboet voor...

25 juli, 2023

Deconnectie: 7 Tips voor leidinggevenden en teamleiders Sinds 1 april 2023 moeten ondernemingen met minstens 20 medewerkers het recht op deconnectie verankeren in hun organisatie.

12 juli, 2023

Hoe helpt People Sustainability bij het aantrekken van talent? People sustainability combineert duurzaam ondernemen met het welzijn van medewerkers en zet de mens...