Hoe lang kan ik gezond in de zon?

21 juni, 2022

Onderwerpen:

Moodchecker

Moodchecker Meer weten over de Moodchecker? Ja, graag! Meet de temperatuur van je bedrijf of afdeling Hoe is het met de stemming, de motivatie en...

De zon geeft belangrijke vitamines zoals vitamine D maar zorgt ook voor huidveroudering en -beschadiging. Hoe lang kan jij gezond in de zon? Je ontdekt het hier.

SPF

SPF staat voor Sun Protection Factor en het getal dat ermee gepaard gaat, bepaalt hoelang je in de zon kan zitten voordat je zonschade oploopt. 100% bescherming van zonnecrème tegen zonnestralen is niet mogelijk. Verschillende zonnefactors bieden echter wel een zeer hoog beschermingspercentage. SPF 15 biedt 93,3%, SPF 30 biedt 96,6% en SPF 50 biedt 98% bescherming. Lagere SPF’s (2-10) bieden vanzelfsprekend een lagere bescherming.

Welk huidtype heb ik?

Iedereen heeft een bepaald huidtype. Hoelang je veilig in de zon kunt zitten zonder te verbranden, verschilt uiteraard per persoon. We onderscheiden vier huidtypes: I, II, III en IV

Huidtype I

Een persoon met huidtype I heeft een lichte huid, is vaak rossig of blond en heeft lichte ogen. Mensen met huidtype I verbranden vrij snel en worden bijna nooit bruin. Dit huidtype kan het best een zonnecrème gebruiken met een SPF-factor 50+, zeker kinderen onder de 16 jaar. Hun huid is nog niet in staat om ze optimaal te beschermen tegen de zon. (zonkrachtgetal 60)

Huidtype II

Mensen met huidtype II hebben vaak ook een lichte huid, (donker)blond haar en blauwe ogen. Ze verbranden vrij snel en worden maar moeilijk bruin. Gebruik het best een zonnecrème met SPF-factor 30 tot 50. (zonkrachtgetal 100)

Huidtype III

Personen met dit huidtype (=mediterrane type) hebben een licht getinte huid, donker tot bruin haar en vrij donkere ogen. Dit type huid kan het best zonnebrandmiddel gebruiken met een SPF-factor van 20 tot 50. (zonkrachtgetal 200)

Huidtype IV

Als je huidtype IV hebt, heb je een getinte huid, donker haar en donkere ogen. Deze mensen worden ook wel het Noord-Afrikaanse type genoemd. Zij verbranden bijna nooit en zijn van nature al bruin. (zonkrachtgetal 300)

Zonkrachtgetal

De indeling van het huidtype is enerzijds gebaseerd op het uiterlijk zoals de huid, de kleur haar en de ogen, en anderzijds de ervaring je hebt met bruin worden en verbranden. Bij ieder huidtype hoort een zogenoemd ‘zonkrachtgetal’. Dit getal hebt je nodig om te kunnen berekenen hoe lang je veilig van de zon kunt genieten zonder te verbranden. Zo heeft elk huidtype een persoonlijk zonkrachtgetal:

Huidtype I: verbrandt snel, al na 5-10 minuten. Het zonkrachtgetal: 60

Huidtype II: verbrandt ook snel, na 10-20 minuten en wordt langzaam bruin. Het zonkrachtgetal: 100

Huidtype III: verbrandt zelden en wordt makkelijk bruin. Het zonkrachtgetal: 200

Huidtype IV: verbrand bijna nooit en bruint zeer goed. Het zonkrachtgetal: 300

Als je hebt bepaald wat je huidtype is weet je ook wat het zonkrachtgetal van je huid is en kun je verder met de volgende stap.

UV-index

Elke dag wordt gemeten hoeveel UV-straling de aarde bereikt, dit is de zonkracht. Deze waarden kun je in weerberichten en op het internet terugvinden. De zonkracht wordt aangegeven op een schaal van 1 tot 10 en wordt ook wel de UV-index genoemd.

0: geen zonkracht

1-2: bijna geen zonkracht

3-4: zwakke zonkracht

5-6: matige zonkracht

7-8: sterke zonkracht

9-10: zeer sterke zonkracht

Hoe lang mag ik in de zon?

De tijd die je in de zon mag blijven zonder te verbranden, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Deel je zonkrachtgetal door de verwachte zonkracht (UV-index) van die dag. Zo weet je hoelang je verantwoord in de zon kunt blijven. Als je bijvoorbeeld huidtype II hebt en de zonkracht is die dag 3, dan deel je 100 door 3. Dat wil zeggen dat je 33 minuten zonder problemen in de zon kunt blijven, op voorwaarde dat je je insmeert natuurlijk. Dit regeltje geldt voornamelijk tijdens de gevaarlijkste uren: tussen 12 en 15u. Ga je ervoor of erna in de zon, dan kun je wat langer blijven zitten.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Trendrapport 2023: ‘Wellbeing & Sustainability’

Duurzaam ondernemen is geen optie meer maar een must. Download hier het trendrapport 2023. ‘Wellbeing & Sustainability’ Ja, graag! Trendrapport 2023 ‘Wellbeing & Sustainability’ Aangedreven...

b-tonic-trendrapport-2023

Ook interessant

16 januari, 2023

In het kader van de arbeidsdeal is elke onderneming vanaf nu verplicht om zijn medewerkers gedurende minstens vier dagen een opleiding aan te bieden. In...

3 januari, 2023

Hoe kan innovatie te dreigende waterschaarste afwenden? Toegang tot schoon water is een wereldwijd probleem. Hoewel we vooruitgang hebben geboekt in de richting van een positievere watertoekomst, is dat niet genoeg om de bevolkingsgroei en de klimaatverandering bij te houden. De VN heeft becijferd dat een kwart van de wereldbevolking – 2 miljard mensen – in landen leeft met dramatische watertekorten.

13 oktober, 2022

Een langdurig zieke die niet meewerkt aan een re-integratietraject zal een deel van zijn ziekte-uitkering verliezen. De Kamer heeft de wet goedgekeurd waarvan de maatregelen...

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 10.000.

Vraag hier je werkbaarheidscheque aan