Recht op deconnecteren tijdens verlof

25 juli, 2023

Onderwerpen:

Welzijnsbeleid: jouw oplossing op maat

Bekijk en kies de bouwstenen voor jouw onderneming Ja, graag! Zo bouw je een duurzaam welzijnsbeleid op maat Elke onderneming is uniek en elke medewerker...

Deconnectie: 7 Tips voor leidinggevenden en teamleiders 

Sinds 1 april 2023 moeten ondernemingen met minstens 20 medewerkers het recht op deconnectie verankeren in hun organisatie. Het is namelijk een van de pijlers uit de arbeidsdeal. Recht op deconnectie is het wettelijk recht om onbereikbaar te zijn buiten de werkuren. Als leidinggevende of teamleider is het jouw verantwoordelijkheid om dat recht te respecteren en je medewerkers te ondersteunen bij het loslaten van werk tijdens hun verlof. Door het faciliteren van deconnectie draag je bij aan het welzijn van je medewerkers en creëer je een gezonde werk-privébalans. Hieronder geven we enkele tips om dat te verwezenlijken: 

  1. Maak “niet storen” de norm: 

Het is erg belangrijk dat het absoluut niet de normale gang van zaken is om medewerkers tijdens hun verlof te storen. Het recht op deconnectie betekent immers ook dat vragen of verzoeken aan een medewerker tijdens het verlof alleen in samenspraak mogen plaatsvinden. Zorg ervoor dat er een evenwicht is tussen het voorkomen van onnodige hinder en het oplossen van cruciale zaken waarbij de medewerker onmisbare informatie heeft. Zit daarom bijvoorbeeld voorafgaand aan het verlof steeds met je medewerker samen. 

  1. Duidelijke afspraken maken: 

Communiceer met je team over waarom en hoe ze elkaar kunnen storen tijdens verlofperiodes. Definieer samen wat jullie als “dringend” beschouwen en hoe de medewerker het liefst gecontacteerd wil worden. Wil een medewerker liever eerst een WhatsApp-bericht, in plaats van meteen gebeld te worden? Of toch liever meteen bellen? Op die manier geef je de medewerker de flexibiliteit om te bepalen wanneer hij of zij tijd kan en wil vrijmaken. Zo respecteer je eensklaps iedereens eigenheid en grenzen.  

  1. Definieer “dringend”: 

We noemden het hierboven al, maar het is een belangrijk element op zich. Stel als team vast wat jullie als “dringend” beschouwen. Wat voor jou een hoge prioriteit heeft, kan voor een medewerker of het team tenslotte minder urgent zijn. Zorg ervoor dat iedereen dezelfde definitie hanteert en begrijpt wat als “superdringend” wordt beschouwd. Door samen te beslissen creëer je duidelijkheid en goodwill. 

  1. Communiceer externe afspraken: 

Heb je regelmatig contact met klanten of andere externe partijen? Dan is het belangrijk om duidelijk te communiceren over de verlofperiodes. Zorg voor voldoende back-up en ga het gesprek aan met klanten die misschien andere verwachtingen hebben. Duidelijke communicatie voorkomt misverstanden. Het helpt externe partijen ook om het recht op deconnectie te begrijpen en respecteren. 

  1. Geef het goede voorbeeld: 

Als leidinggevende of teamleider is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven rond deconnectie. Respecteer de gemaakte afspraken en vermijd gemengde signalen. Zorg ervoor dat je out-of-officeberichten geen impliciete verwachting van bereikbaarheid creëren. Stimuleer open gesprekken over het belang van ontkoppeling en moedig medewerkers aan om dit recht te benutten. Als je medewerkers zien dat jij hun recht op deconnectie respecteert en zelf ook gebruik maakt van dit recht, zal de implementatie vlotter verlopen. Ook zullen je medewerkers je meer vertrouwen. 

  1. Evalueer en optimaliseer:  

Evalueer samen met het team hoe de deconnectie is verlopen en welke verbeteringen mogelijk zijn na elke verlofperiode. Optimaliseer de afspraken en processen om deconnectie tijdens toekomstige verlofperiodes nog beter te faciliteren. Zijn er nog onduidelijkheden? Hanteren sommige medewerkers toch nog andere definities van ‘superdringend’? De afspraken herbekijken kan soelaas brengen. 

Het recht op deconnectie bevorderen

Door de bovenstaande tips te volgen help je jouw medewerkers om echt te deconnecteren tijdens hun verlof. Het respecteren van het recht op deconnectie, zoals verankerd in de arbeidsdeal, bevordert het welzijn, vermindert het risico op burn-out en draagt bij aan een gezonde werk-privébalans. Als leidinggevende of teamleider heb je de mogelijkheid om een positieve werkcultuur te creëren waarin loskoppelen wordt gestimuleerd en gerespecteerd. 

B-Tonic is jouw partner in het verhogen van het welzijn op het werk. Met advies, opleidingen en wetenschappelijk onderbouwde tests en scans ondersteunen we jouw organisatie. Onze expertise in duurzaam welzijn en People Sustainability helpt jou als leidinggevende of teamleider bij het implementeren van een strategisch beleid. Samen vinden we de juiste balans tussen bereikbaarheid en het welzijn van medewerkers tijdens verlof. Creëer een cultuur waarin deconnectie wordt gestimuleerd en gerespecteerd. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe B-Tonic jouw organisatie kan ondersteunen bij een strategisch welzijnsbeleid. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ook interessant

13 november, 2023

173 boetes en 290 waarschuwingen als reactie op hoge aantallen langdurig zieken In een recente ontwikkeling heeft de Belgische federale overheid 173 bedrijven beboet voor...

25 juli, 2023

Deconnectie: 7 Tips voor leidinggevenden en teamleiders Sinds 1 april 2023 moeten ondernemingen met minstens 20 medewerkers het recht op deconnectie verankeren in hun organisatie.

12 juli, 2023

Hoe helpt People Sustainability bij het aantrekken van talent? People sustainability combineert duurzaam ondernemen met het welzijn van medewerkers en zet de mens...

Dowload het Trendrapport 2024: 'Wellbeing & Sustainanility'

Meer weten over het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen?

e book 2024 nl