De impact van ziekteverzuim in Belgische bedrijven

13 november, 2023

Onderwerpen:

Uitnodiging Bio-Agescan

Wil je graag je medewerkers snel uitnodigen voor de Bio-Agescan? Gebruik dan onderstaand sjabloon.Opmerking: Vergeet je bedrijfslink niet toe te voegen. Beste Team, Was je...

173 boetes en 290 waarschuwingen als reactie op hoge aantallen langdurig zieken

In een recente ontwikkeling heeft de Belgische federale overheid 173 bedrijven beboet voor een buitensporig aantal langdurig zieken onder medewerkers. Deze sancties, die in totaal 1,38 miljoen euro bedroegen, werden opgelegd als onderdeel van een breder initiatief om het toenemende aantal langdurige ziekteverzuimen aan te pakken. Deze informatie werd onthuld door PVDA-Kamerlid Marco Van Hees na vragen aan minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit), zoals gerapporteerd door Het Laatste Nieuws.

Medewerkers langdurig op non-actief: een groeiend probleem

België ziet zich geconfronteerd met een verontrustende stijging van het aantal langdurig zieken. Momenteel gaat het om een half miljoen mensen, en het Planbureau verwacht dat dit aantal tegen 2035 kan oplopen tot 600.000. Sectoren zoals schoonmaakbedrijven, ziekenhuizen en woonzorgcentra worden het hardst getroffen, met hoge uitvalpercentages.

Overheid tegen bedrijfscultuur

In 2022 introduceerde minister Vandenbroucke een plan om langdurig zieken sneller terug naar de werkvloer te helpen. Dit plan legde niet alleen de nadruk op de ondersteuning van zieke medewerkers, maar ook op de verantwoordelijkheid van werkgevers. Vandenbroucke en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) richtten zich op bedrijven met een significant hoger ziekteverzuim dan gemiddeld in hun sector, wat wijst op mogelijke problemen in de bedrijfscultuur.

Financiële sancties en waarschuwingen

Van de onderzochte bedrijven kregen 173 een boete, resulterend in een totaalbedrag van 1,38 miljoen euro. Deze gelden worden aangewend voor de preventie en aanpak van langdurig ziekteverzuim. Daarnaast ontvingen nog eens 290 bedrijven een waarschuwing. Deze maatregelen benadrukken de ernst waarmee de overheid deze kwestie aanpakt en de noodzaak voor een herziening van de bedrijfscultuur.

Werken aan een duurzame oplossing

Deze situatie benadrukt de behoefte aan een gezonde bedrijfscultuur en het belang van preventieve acties om ziekteverzuim te verminderen. Het is een oproep aan bedrijven om meer te investeren in de fysieke, mentale sociale en financiële gezondheid en het welzijn van hun medewerkers.

B-Tonic ondersteunt bedrijven en organisaties bij het opzetten van een doeltreffend en duurzaam welzijnsbeleid op maat en met behulp van geavanceerde tools en scans. Deze hulpmiddelen helpen organisaties om de specifieke behoeften en uitdagingen van hun medewerkers te identificeren en daarop in te spelen met op maat gemaakte strategieën. Dit kan bijdragen aan een verlaging van de frequentie en duur van ziekteverzuim.

Een proactieve benadering met de focus op de sociale pijler

Organisaties en bedrijven die zich inzetten voor ESG-principes (Environmental, Social, and Governance) kunnen de People Sustainability Scan benutten voor een proactieve benadering van medewerkerswelzijn. In de ESG-rapportering valt wellbeing onder de S van Social, naast de twee andere pijlers Environmental & Governance.
Het inzetten van een People Sustainability Scan stimuleert jouw organisatie om proactief te werk te gaan. In plaats van te reageren op een hoog ziekteverzuim nadat het zich voordoet, kan jouw organisatie preventieve maatregelen nemen om o.a. het mentaal-emotioneel welzijn en het fysieke welzijn van je medewerkers te bevorderen.

Deze aanpak benadrukt het belang van een weloverwogen en medewerker-gericht welzijnsbeleid. Nu de gezondheid en het duurzaam welzijn van medewerkers steeds meer aandacht krijgt, bieden we jouw organisatie de kans om niet alleen te voldoen aan de verwachtingen van de overheid, maar ook om een positieve en ondersteunende werkomgeving te creëren die ten goede komt aan zowel de medewerkers als jouw organisatie in haar geheel.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

6 juni, 2024

“Putting the Social in ESG” We zijn verheugd om ons komende evenement aan te kondigen, gericht op het belang van sociale factoren in een succesvolle...

30 mei, 2024

Inspiratie voor een toekomstgericht hr-beleid opdoen in Bordeaux. Kom jij ook naar het HRcongres 2024? Samen pionieren rond duurzame HR....

13 mei, 2024

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, ESG en duurzaamheid zijn ondertussen wel bekend binnen het bedrijfsleven. Ook zijn steeds meer bedrijven zich ervan bewust dat ze binnenkort moeten...