CAO 104 in een notendop: Het belang van een werkgelegenheidsplan en welzijnsinitiatieven voor oudere medewerkers 

11 december, 2023

Onderwerpen:

Veerkracht-Scan

Veerkracht-scan Test de veerkracht van je team. Doe de Resilience Scan Ja, graag! Hulp in de strijd tegen ‘de nieuwe pandemie’ Onderzoek toont dat er...

Hoe stel ik een duurzaam werkgelegenheidsplan op?  

Welzijnsinitiatieven en een werkgelegenheidsplan zijn cruciale aspecten van CAO 104 (Collectieve Arbeidsovereenkomst nr. 104). Maar wat houdt die CAO eigenlijk in? En hoe stel je een duurzaam werkgelegenheidsplan op? Op deze pagina zullen we de CAO 104 helder uitleggen. Ook het belang van welzijnsinitiatieven en een werkgelegenheidsplan voor oudere werknemers komt aan bod. 

Wat is CAO 104? 

CAO 104 is een Collectieve Arbeidsovereenkomst die in 2012 gesloten werd. Het is een regeling met het doel om de werkgelegenheid van medewerkers van 45 jaar en ouder in bedrijven te behouden of te verhogen. Ondernemingen met meer dan 20 medewerkers moeten jaarlijks vóór 31 maart een werkgelegenheidsplan voor oudere medewerkers opstellen. Dat plan biedt de mogelijkheid om uitdagingen aan te pakken en draagt bij aan het behoud en de betrokkenheid van medewerkers.   

Wat houdt een duurzaam werkgelegenheidsplan in? 

Het werkgelegenheidsplan bevat maatregelen die gericht zijn op het behoud of de verhoging van de werkgelegenheid van oudere medewerkers. Met andere woorden, het werkgelegenheidsplan moet helpen om oudere werknemers aan je te binden of om meer oudere werknemers te werven. Het plan omvat actiegebieden zoals selectie en indienstneming van nieuwe medewerkers, competentieontwikkeling, loopbaanbegeleiding, arbeidstijd- en -omstandigheden, gezondheid van medewerkers en erkenning van competenties.  

Als werkgever kan je kiezen voor deze lijst van actiegebieden: 

   • De selectie en indienstneming van nieuwe medewerkers.  

   • De ontwikkeling van de competenties en kwalificaties van de medewerkers, inclusief toegang tot opleidingen.  

   • De loopbaanontwikkeling en loopbaanbegeleiding binnen de organisatie.  

   • De mogelijkheden om via interne mutatie een functie te verwerven die aangepast is aan de evolutie van de mogelijkheden en competenties van de medewerker.  

   • De mogelijkheden voor aanpassing van de arbeidstijd en -omstandigheden.  

   • De gezondheid van de medewerker, preventie en het wegnemen van fysieke en psychosociale belemmeringen om aan het werk te blijven.  

   • Systemen voor erkenning van verworven competenties.  

  Deze lijst is niet limitatief. Dit zijn voorbeelden die in de CAO staan, maar je kan ook een ander actiegebied kiezen.  

  Het belang van welzijnsinitiatieven in CAO 104 

  Waarom zijn welzijnsinitiatieven nu zo belangrijk binnen de CAO 104? De arbeidsmarkt vergrijst in België. Daardoor blijven medewerkers langer actief op het werk, waardoor het belangrijk is om hen te ondersteunen. Welzijnsinitiatieven spelen een cruciale rol bij het behoud van ervaren medewerkers, verlenging van de arbeidsparticipatie en bevordering van diversiteit en inclusie. Door te investeren in welzijn tonen werkgevers waardering en verbeteren ze de betrokkenheid en tevredenheid van medewerkers.  

  In feite zijn de welzijnsinitiatieven onder CAO 104 een win-winsituatie. Enerzijds betekenen voor de medewerkers de welzijnsinitiatieven een betere balans tussen werk een privé, een verhoogde motivatie en een betere gezondheid. Dankzij het werkgelegenheidsplan kunnen zij bijleren en zichzelf ontwikkelen. Anderzijds zullen werkgevers een hogere retentie van ervaren werknemers, een verhoogde productiviteit en een positieve werkcultuur opmerken. Bovendien draagt het bij aan het imago van de organisatie als een werkgever die het welzijn en de ontwikkeling van haar medewerkers serieus neemt. Dat kan een concurrentievoordeel opleveren en een positieve invloed hebben op het aantrekken van nieuw talent. 

  CAO 104 en een duurzaam werkgelegenheidsplan

  Kortom, welzijnsinitiatieven zijn van groot belang binnen CAO 104. Ze ondersteunen oudere medewerkers, vergroten de betrokkenheid, bevorderen diversiteit en creëren een positief werkklimaat. B-Tonic kan je hierbij helpen, wij bieden oplossingen op maat van de vraag en de behoefte van jouw onderneming, zowel voor bedienden als (shiftwerkende) arbeiders.

  Facebook
  Twitter
  LinkedIn

  Heb je nog vragen?
  Wil je een offerte op maat?

  maartje vanewijk

  Annelies Theunissen
  People Sustainability Expert

  Ook interessant

  26 januari, 2024

  Op 2 en 3 oktober inspireren en connecteren we opnieuw HR-professionals tijdens HRtech in Handelsbeurs Antwerpen.

  23 januari, 2024

  Op 2 en 3 oktober inspireren en connecteren we opnieuw HR-professionals tijdens HRtech in Handelsbeurs Antwerpen.

  16 januari, 2024

  Werkgevers ervaren meer ziekteverzuim door mentale problemen bij werknemers. Onderzoek wijst op de sleutelrol van leidinggevenden in preventie en het omgaan met deze problemen

  trendrapport2024

  Nieuw Trendrapport 2024 ‘Wellbeing & Sustainability’

  Het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen

  Lees nu meer over de laatste trends

  Maak je online afspraak

  Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 9.000.

  De laatste dag waarop je aanvragen voor de maatregel van de werkbaarheidscheque kan indienen is 31 juli 2024
  De einddatum waarop er prestaties kunnen verricht worden is 31 augustus 2024. Meer weten over de werkbaarheidscheque?