Waarom duurzame HR in 2024 zo belangrijk is voor je organisatie

5 juni, 2024

Onderwerpen:

Whitepaper: Hybride werken

Download de whitepaperHybride werken 4.0 Ja graag! Medewerkers met een hoge mate van hybride werk lopen minder risico op een burn-out Hybride werken is here...

Hoe duurzame HR het welzijn van medewerker bevordert

In 2024 is duurzame HR niet langer een keuze, maar een strategische noodzaak. Allereerst, bedrijven die duurzaamheid omarmen, versterken hun concurrentiepositie, vergroten hun aantrekkelijkheid voor talent en voldoen aan de groeiende maatschappelijke en wettelijke eisen. Daarom zijn duurzame HR-praktijken in 2024 essentieel zijn voor toekomstig succes en groei.

Groeiende verwachtingen van medewerkers

Medewerkers anno 2024 willen meer dan alleen een salaris. Ten eerste, ze zoeken naar werkgevers die verantwoordelijkheid nemen voor hun impact op de wereld. Dit betekent een focus op  eerlijke lonen, Diversiteit en inclusiviteit, en een gezonde werk-privé balans. Bovendien, organisaties die investeren in duurzame HR, trekken niet alleen talent aan, maar behouden het ook.

Verhoogde wet- en regelgeving: Europese CSRD-wetgeving
In 2024 is de Europese CSRD-wetgeving (Corporate Sustainability Reporting Directive) een gamechanger voor ondernemingen binnen de Europese Unie. Deze wetgeving verplicht bedrijven om uitgebreid te rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid en -prestaties. Specifiek vraagt de CSRD-wetgeving om transparantie op het gebied van milieu, sociale verantwoordelijkheid en governance (ESG).

Wat betekent de CSRD-wetgeving voor je organisatie?

Uitgebreidere rapportagevereisten: Bedrijven moeten gedetailleerde rapporten opstellen over hun impact op milieu en samenleving, inclusief informatie over arbeidsomstandigheden, diversiteit, en inclusie.
Transparantie en verantwoording: Organisaties worden verantwoordelijk gehouden voor hun duurzaamheidsclaims. Dit betekent dat greenwashing wordt ontmoedigd en dat alleen degene met echte duurzame HR-praktijken kunnen voldoen aan de eisen.
Strategische aanpassingen: Ondernemingen zullen hun strategieën moeten aanpassen om te voldoen aan de nieuwe regelgeving, wat betekent dat duurzame HR-praktijken integraal onderdeel zal worden van hun bedrijfsvoering.

Wil jij weten wanneer jouw organisatie moet rapporteren over duurzaamheid? 

Voorbeelden van duurzame HR

In België zijn er al meerdere organisaties die het voortouw nemen op het gebied van duurzame HR.

AB InBev
AB InBev, een wereldleider in de bierindustrie, heeft duurzame HR hoog op de agenda staan. Het bedrijf investeert in de gezondheid en welzijn van hun medewerkers door middel van programma’s voor werk-privé balans, gezondheid op de werkvloer en continue professionele ontwikkeling. Deze initiatieven hebben geleid tot een hogere tevredenheid en productiviteit onder hun personeel.

Kinnarps
Kinnarps, een vooraanstaand bedrijf in kantoorinrichting, legt sterk de nadruk op de sociale pijler van ESG en welzijn in hun HR-praktijken. Kinnarps zet sterk in op uitdagende functies met de nodige zelfstandigheid, flexibiliteit, welzijn en duurzaamheid. Werkgeluk en teamspirit staan bij deze organisatie eveneens centraal, net zoals een inspirerende duurzame werkomgeving, hun core business. 

Cronos Groep
Cronos Groep, een belangrijke speler in de IT-sector, heeft een sterke focus op duurzame HR. Ze bieden flexibele werkopties, waaronder thuiswerken, om de werk-privé balans van hun medewerkers te verbeteren. Daarnaast investeren ze in de continue professionele ontwikkeling en welzijn op de werkplek, wat resulteert in een loyale en productieve werkvloer.

Focus op de ‘S’ pijler van ESG

De ‘S’ pijler van ESG staat voor sociale verantwoordelijkheid en richt zich op de impact die bedrijven hebben op hun medewerkers, klanten, en de bredere samenleving. In 2024 wordt de sociale pijler steeds belangrijker, met een groeiende nadruk op arbeidsomstandigheden, diversiteit, en inclusie. 

Arbeidsomstandigheden

Een belangrijke focus binnen de sociale pijler is het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Dit betekent zorgen voor veilige en gezonde werkplekken, eerlijke lonen, en het respecteren van arbeidsrechten. Zij die aandacht besteden aan duurzame HR verbeteren niet alleen het welzijn van hun medewerkers, maar ook hun productiviteit en loyaliteit.

Diversiteit en inclusie

Diversiteit en inclusie zijn cruciale aspecten van duurzame HR. Bedrijven die investeren in diverse en inclusieve werkomgevingen profiteren van een breed scala aan perspectieven en ideeën, wat innovatie stimuleert. Bovendien creëren inclusieve werkomgevingen een gevoel van verbondenheid en respect, wat leidt tot hogere medewerkerstevredenheid.

Maatschappelijke betrokkenheid

Maatschappelijke betrokkenheid is een ander belangrijk aspect van de ‘S’ pijler. Dit omvat het ondersteunen van lokale gemeenschappen, investeren in sociale programma’s en het bevorderen van maatschappelijke doelen. Bedrijven die maatschappelijk betrokken zijn, bouwen sterke relaties op met hun gemeenschap en verbeteren hun reputatie.

Concurrentievoordeel en reputatie

Een sterke reputatie is goud waard. Bedrijven met duurzame HR-praktijken genieten van een betere reputatie bij klanten, investeerders en partners. Dit concurrentievoordeel maakt ze aantrekkelijker voor talent en helpt vertrouwen op te bouwen bij belangrijke stakeholders.

De CSRD-richtlijn verplicht bedrijven tot rapportage over hun duurzame inspanningen. Dit kan bedrijven helpen om hun beleid te verbeteren en hun impact op de samenleving te vergroten.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

5 juni, 2024

In 2024 is duurzame HR niet langer een keuze, maar een strategische noodzaak. Bedrijven die duurzaamheid omarmen, versterken hun concurrentiepositie

24 mei, 2024

Veel ondernemingen zijn verplicht een CSRD-rapportering voor te leggen over boekjaar 2024. Is jouw onderneming al voorbereid op duurzame rapportage en welzijn?

22 mei, 2024

“Putting the Social in ESG” We zijn verheugd om ons komende evenement aan te kondigen, gericht op het belang van sociale factoren in een succesvolle...

Dowload het Trendrapport 2024: 'Wellbeing & Sustainanility'

Meer weten over het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen?

e book 2024 nl