Social is the new Green: ESG-Maatschappelijke Integratie

7 maart, 2024

Onderwerpen:

SDG Scan

SDG-scan Meer weten over de SDG-scan? Ja, graag! Klim in de cockpit van je impactvol welzijnbeleid Een bedrijf kan beslissen om een SDG-scan uit te...

De ‘S’ van ESG en wellbeing: een integraal benadering van duurzaamheid

Vandaag de dag ligt de nadruk voornamelijk op de ‘E’ van ESG – Environmental, Social, and Governance (milieu, sociaal en bestuurlijk) criteria. Toch is het duidelijk dat binnen afzienbare tijd sociale verantwoordelijkheid (‘S’) en behoorlijk bestuur (‘G’) een evenwaardig gewicht zullen krijgen in de duurzaamheids- of ESG-prestatie van een bedrijf. Sterker nog, volgens Siviglia Berto, Managing Director van B-Tonic, is ‘social the new green’.

De sociale pijler van ESG is geëvolueerd tot een onmiskenbaar fundament van duurzaam ondernemen, naast milieuoverwegingen en goed bestuur. Bedrijven moeten de ‘S’ van ESG integreren in hun strategieën en bedrijfsvoering, met het oog op een duurzame en succesvolle toekomst. Bovendien verplicht de Europese Unie steeds meer bedrijven om te rapporteren over hun niet-financiële of duurzame prestaties. De vraag is hoe je als bedrijf best de ‘S’ in je strategie inbouwt en wat de voordelen zijn? Dit antwoord lees jij in ons trendrapport.

Meten als hefboom voor wellbeing

Hoe weet je of jouw bedrijfscultuur daadwerkelijk wellbeing ondersteunt? Vaak is wat in de wandelgangen wordt gefluisterd of wat op HR-sites als Glassdoor en Vault Platform wordt gepost, subjectieve informatie, gekleurd door recente gebeurtenissen op de werkplek of de stemming van de dag. Is het dan geen sterk idee om wellbeing objectief te meten en de resultaten transparant te communiceren? Dit lijkt misschien radicaal, maar het sluit naadloos aan bij de ESG-rapportering, waarbij bedrijven openbaar rapporteren over hoe ze presteren op het gebied van milieu, sociaal beleid en good governance. De Europese CSRD-richtlijn verplicht bedrijven zelfs om rapportage over niet-financiële prestaties voor te leggen.

Dit biedt een solide reden om het welzijn van medewerkers beter te begrijpen en erover te communiceren met stakeholders.

Waarom focussen op de ‘S’ van ESG?

Uit literatuuronderzoek is gebleken dat het focussen op het sociale aspect om verschillende redenen belangrijk is. Ten eerste spelen talent en behoud een cruciale rol; medewerkers die het gevoel hebben dat een organisatie zich inzet voor sociale en ethische problemen zijn vaak loyaler en blijven langer bij deze organisatie. Dit is direct verbonden met het merk, de reputatie en het publieke imago van een bedrijf. Leidinggevenden erkennen dat een groot deel van de marktwaarde van hun organisatie toe te schrijven is aan de algemene reputatie. Bovendien leidt een focus op een inclusieve menselijke ervaring ertoe dat organisaties die zich als divers en inclusief profileren, vaker hun concurrentie overtreffen.

Sociale invloed op productiviteit en werkplek welzijn

Productiviteit en output zijn ook aanzienlijk beïnvloed door het sociale aspect. Medewerkers die deel uitmaken van organisaties met een sterke sociale impact voelen zich meer geïnspireerd, gemotiveerd en betrokken bij hun werk. Dit draagt bij aan een gelukkige en gezonde werkplek, waar sociale verantwoordelijkheid een positieve invloed heeft op het welzijn van medewerkers als resultaat van verantwoordelijk en ethisch gedrag. Daarnaast spelen mensenrechten en arbeidsnormen een belangrijke rol. Organisaties die mensenrechten als kernprincipe hanteren, kunnen veerkracht effectiever beheren.

Innovatie door inclusiviteit: Het belang van sociale factoren

De ‘S’ van ESG (Environmental, Social, and Governance) is dus niet alleen ethisch verantwoord maar ook zakelijk gezien van groot belang voor het creëren van een duurzame toekomst voor zowel bedrijven als hun werknemers. Het wordt tijd dat deze sociale dimensie serieus genomen wordt en geïntegreerd in de kern van bedrijfsstrategieën en -beleid, wat benadrukt hoe cruciaal het is om een omgeving te cultiveren die zowel de sociale waarden als het zakelijke succes ondersteunt. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

17 april, 2024

Aandacht hebben voor wellbeing is een thema waarbinnen de Cronos Groep zeer vooruitstrevend is. B-Tonic heeft Cronos Care geholpen om ...

16 april, 2024

Een wereldwijd onderzoek (2023) van sportmerk lululemon onthulde dat bij één op de drie respondenten het welzijn op het laagste pitje ooit staat.

29 maart, 2024

“Acting on the S in ESG” We zijn verheugd om een komende evenement op 6 juni van GUBERNA National Member Forum 2024  aan te kondigen,...

trendrapport2024

Nieuw Trendrapport 2024 ‘Wellbeing & Sustainability’

Het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen

Lees nu meer over de laatste trends

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 9.000.

De laatste dag waarop je aanvragen voor de maatregel van de werkbaarheidscheque kan indienen is 31 juli 2024
De einddatum waarop er prestaties kunnen verricht worden is 31 augustus 2024. Meer weten over de werkbaarheidscheque?