Blue Monday: niet met deze tips

14 januari, 2022

Onderwerpen:

Trendrapport 2024: ‘Wellbeing & Sustainability’

Trendrapport 2024: ‘Wellbeing & Sustainanility’ Download hier het trendrapport 2024. ‘Wellbeing & Sustainability​’ Ja, graag! Wellbeing & Sustainability Het sociale gewicht van ESG in duurzaam...

Of het nu komt door Blue Monday of door de donkere wintermaanden … Er hebben tal van personen last van een dip. Heb jij er ook last van? Je bent zeker niet de enige!

De donkere wintermaanden hebben wel vaker dat effect. Een tekort aan natuurlijk daglicht zorgt ervoor dat onze biologische klok verstoord raakt. Er zijn verschillende gradaties die gaan van een winterdip, ook wel winterblues genoemd, tot zelfs een winterdepressie. Een winterdip zorgt voor een slecht humeur door de donkere, korte dagen. Hierdoor heb je ook veel minder zin in wat te doen, je bent minder actief of je geraakt ’s morgens moeilijk uit bed.

Een winterdepressie daarentegen is een ernstigere vorm dat een langere tijd aanhoudt en zorgt voor ernstige beperkingen in het normaal functioneren. Indien je last hebt van een winterdepressie, zoek je best professionele medische hulp.

Wist je trouwens dat 1 op 10 personen last heeft van een winterdip en dat het 4 keer zo vaak voorkomt bij vrouwen ten opzichte van mannen? De reden hiervoor zou zijn dat vrouwen een verhoogde gevoeligheid hebben voor cyclische veranderingen,

seizoensveranderingen en hormonen. De korte winterdagen met weinig zonlicht zorgen voor een verhoogde productie van het slaaphormoon en dat maakt je lusteloos, moe en je wordt hierdoor gedemotiveerd. Én je krijgt ook nog eens meer zin in zoetigheid.

Je leest het goed: er zijn een hoop nadelen aan verbonden.

Niet getreurd, Wellbeing works geeft je 5 tips om je uit je dip te halen of om zelfs een winterblues te voorkomen:

Pak de oorzaak aan.

De reden van je dip komt (vaak) door te weinig natuurlijk zonlicht. Ga tijdens je middagpauze eens naar buiten, al zie je misschien op tegen de koude, en maak een wandeling of geniet even van het natuurlijk licht op jouw manier. Tijdens deze maanden vertrek je ’s morgens in het donker en ben je pas klaar met werken als het terug begint te schemeren. Profiteer ten volle van de momenten dat er wel daglicht, hopelijk met een zonnestraal, is en voel je herboren worden. Heb je de mogelijkheid niet om tijdens je lunchpauze een keer naar buiten te gaan, kun je een daglichtna-aper aanschaffen. Er zijn er verschillende op de markt en hun positieve effecten zijn reeds meermaals bewezen.

Let toch een beetje op je eten.

Je hebt tijdens de donkere maanden meer zin in vetrijk of gesuikerd eten. Daarnaast hebben we juist de feestdagen overleefd waarbij dat soort eten aan overvloed is. Probeer die ‘voedingsstoffen’ toch te beperken, ze hebben een negatief effect op zowel je gemoedstoestand en energiepeil (beiden op lange termijn). Een gevarieerd kleurenpalet op je bord zorgt voor de juiste voedingsstoffen met de vitamines die je nodig hebt om deze dagen door te komen.

Stay positive.

Je hoort het vaak voorbijkomen en het lijkt iets simpel, maar het werkt echt: positief denken en dankbaar zijn voor wat je hebt. Probeer eens juist voor je gaat slapen drie redenen op te schrijven waarvoor je die dag dankbaar bent. De ochtend die daarop volgt, word je wakker met een smile. En je zult zien, je bent veel sneller je bed uit en gemotiveerd om de dag te starten.

Plan leuke momenten in!

Tijdens koude, regenachtige en donkere dagen wil je vast lekker binnenblijven en gezellig voor de buis zitten. Je sociaal leven gaat hierdoor op een laag pitje. Probeer toch vaak genoeg iets leuks te plannen met vrienden of familie. Sociale contacten zijn belangrijk voor je gemoed en het is altijd leuk om je op iets te verheugen.

Houd een goed slaapritme aan.

Een goed slaapritme aanhouden helpt ook tegen een winterdip. Probeer dagelijks op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en terug op te staan. Voldoende nachtrust is belangrijk. In de weekends mag je natuurlijk wel eens wat langer uitslapen. Probeer toch een goed ritme te vinden en je daar aan vast te houden.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

25 januari, 2023

In ons Trendrapport 2023 ‘Wellbeing & Sustainability’ schetsen we een route naar een succesvolle en duurzame toekomst voor bedrijven. Trendwatcher Herman Konings vertaalt deze toekomst...

19 januari, 2023

Ergonomie gaat over veel meer dan enkel een juiste werkhouding. Het houdt het energieniveau van je medewerkers op peil en zorgt ook voor een veel...

2 januari, 2023

Misschien heb je wel goede voornemens bedacht voor het nieuwe jaar. Deze keer geven we je geen advies om die gewoontes vol te houden, maar...