Hoe voorkom je burn-out in je team?

27 mei, 2021

Onderwerpen:

Bio Age Scan

Bio Age-scan Doe de Bio Age-scan Ja, graag! Hoe gaat het met je medewerkers? Gelukkige en gemotiveerde teams zijn de motor van elk succesvol bedrijf....

Burn-out: wat is dat nu eigenlijk? En hoe weet je of jij of iemand uit je team in de risico-zone zit? Door tijdig stresssignalen te herkennen, kun je ingrijpen voor er iemand uitvalt.
Wat is een burn-out ? 

Burn-out is een energiestoornis door langdurige chronische (werk)belasting of stress. Uit onderzoek blijkt dat 7% van de werkende bevolking burn-outklachten heeft. Daarbovenop bevindt 9% zich in de risicozone.* Ze zijn emotioneel uitgeput, ervaren een aanhoudende negatieve gemoedstoestand en zijn gedemotiveerd.

* https://nieuws.kuleuven.be/nl/2019/een-op-de-zes-werkende-vlamingen-kampt-met-burn-outklachten-of-loopt-er-risico-op

Wie is er meer vatbaar voor een burn-out? 

Medewerkers die perfectionistisch of onzeker zijn, loyaal en sterk betrokken bij het werk of moeite hebben om ‘nee’ te zeggen, zijn meer vatbaar voor burn-out.

Maar alles hangt natuurlijk samen met je mentale weerbaarheid. Wie van nature optimistisch is, is ook minder vatbaar voor ongezonde stress.

In dit artikel lees je hoe je zorgt voor veerkrachtige medewerkers.

Een burn-out herkennen bij jezelf of je team 

Burn-outsymptomen zijn er op drie niveaus. Per niveau geven we enkele voorbeelden. Door alert te zijn, herken je een naderende burn-out en kan je tijdig ingrijpen.

Lichamelijke symptomen: 

 • Aanhoudende moeheid, slapeloosheid
 • Spierpijn, hoofdpijn, rugpijn
 • Maagpijn, darmstoornissen, verminderde eetlust
 • Verminderde weerstand tegen infecties
 • Hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, verhoogde cholesterolwaarden

Psychische symptomen: 

 • Niet meer tot rust komen, prikkelbaar, gejaagd
 • Somber, huilbuien, piekeren, angst
 • Niet meer kunnen genieten, lusteloos en futloos zijn
 • Besluiteloos, concentratieverlies, vergeetachtig
 • Onzeker, minder zelfvertrouwen

Gedragsveranderingen: 

 • Minder presteren en meer fouten maken
 • Steeds meer slaap- en kalmeermiddelen gebruiken
 • Sociale contacten vermijden
 • Verslaving ontwikkelen: roken, alcohol of drugs
Hoe voorkom je een burn-out? 

Herken je een aantal van bovenstaande symptomen bij jezelf of een teamlid? Dan is het tijd om in te grijpen.

Nog beter is het uiteraard om preventief in te zetten op mentale veerkracht. Met het programma ‘Mentale veerkracht in het nieuwe werken’ ontwikkel je bij je team vaardigheden zoals zelfleiderschap en mentale weerbaarheid.

Facebook
Twitter
LinkedIn

SDG: Key Takeaways

SDG’s: dit moet je weten Meer weten over de impact van de SDG’s? Ja, graag! 17 SDG-hefbomen voor duurzame groei De SDG’s kunnen worden ingezet...

Contemplating businessman with digital tablet looking away while sitting on armchair in office cafeteria

Ook interessant

19 januari, 2023

Ergonomie gaat over veel meer dan enkel een juiste werkhouding. Het houdt het energieniveau van je medewerkers op peil en zorgt ook voor een veel...

2 januari, 2023

Misschien heb je wel goede voornemens bedacht voor het nieuwe jaar. Deze keer geven we je geen advies om die gewoontes vol te houden, maar wel 4 gewoontes waar je maar beter korte metten mee maakt. En vooral hoe je ze omzet naar goede gewoontes. Negatief denken Het overkomt ons […]

14 november, 2022

“We must never become too busy sawing to take time to sharpen the saw”, zegt managementauteur Stephen Covey heel terecht. Door oog te hebben voor je welzijn en zorg te dragen voor je lichaam én je hoofd, vallen storende prikkels weg en neemt je productiviteit en concentratie toe. Ontdek hieronder dé 8 gouden tips voor meer focus!

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 10.000.

Vraag hier je werkbaarheidscheque aan