Dit doet de zon voor je hoofd

22 juni, 2022

Onderwerpen:

Bio Age Scan

Bio Age Scan Doe de Bio Age-scan Ja, graag! Hoe gaat het met je medewerkers? Gelukkige en gemotiveerde teams zijn de motor van elk succesvol...

De zon is niet enkel een belangrijke bron van gezondheid voor je lichaam maar ook voor je mentale conditie is madame Soleil een groot geschenk. Hier enkele belangrijke voordelen

Zonlicht zorgt voor een goed humeur

Op zonnige dagen zijn we vaker opgewekt en hebben we extra energie. Hier is zowel een psychologische als een biologische verklaring voor.

We associeren zonlicht met leuke dingen zoals de zon, zee, strand, vakantie, wandelingen maken, barbecueën en genieten. Die associaties hebben al een positieve invloed op onze gemoedstoestand.

Daarnaast zijn er ook biologische factoren die meespelen. Ons dag/nacht-ritme wordt geregeld door het hormoon melatonine, het zogenaamde slaaphormoon. Als er minder licht is dan stijgt ons melatoninegehalte en dan voelen we ons suf of slaperig. Bij bepaalde mensen kan een gebrek aan zonlicht zelfs tot een soort van depressief gevoel leiden. Omgekeerd: een overvloed aan zonlicht onderdrukt die melatonineproductie waardoor we algemeen ook biologisch een echte uplift krijgen.

We krijgen minder stress

Uit wetenschappelijke hoek blijkt ook dat blootstelling aan zonlicht stress kan verminderen. De verschillende ritmes waarin we leven, de seizoenen en het hoeveelheid zonlicht, zijn allemaal niet los te zien van de systemen die ook stress regelen.

Als we ’s morgens de rolluiken optrekken en zien dat de zon schijnt, denken we onbewust aan fijne zaken zoals de komende vakantie. Waardoor we meteen ook vrolijker aan de dag beginnen. Die associaties hebben dus ook zeker een impact op ons stressniveau.

Wandelen houdt je brein gezond

Zonlicht spoort ons ook aan om meer tijd buiten door te brengen en onze wandelschoenen aan te trekken. En wandelen doet heel veel goeds voor je hoofd. Waarom? Wandelen in het zonnetje houdt je brein gezond. Volgens de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara bevordert het je welzijn en houdt het je hersenen jong. In zijn boek ‘Te voet’ schrijft hij dat wanneer ons lichaam in actie schiet, ons brein dat ook doet.

Regelmatig wandelen werkt volgens hem ook als een rem op de veroudering van onze hersenen en kan het, in belangrijke mate, de veroudering van onze hersenen omkeren. Bovendien wordt wandelen ook geassocieerd met meer creativiteit en een algemene aanscherping van ons denken. Tijdens het wandelen worden namelijk gebieden actief verspreid over het hele brein, waardoor ons gehoor, gezichtsvermogen en reactiesnelheid verbeteren. Onze hersencellen vormen gemakkelijker nieuwe verbindingen, wat dan weer goed is voor het oplossen van problemen en het nemen van beslissingen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

25 januari, 2023

In ons Trendrapport 2023 ‘Wellbeing & Sustainability’ schetsen we een route naar een succesvolle en duurzame toekomst voor bedrijven. Trendwatcher Herman Konings vertaalt deze toekomst...

19 januari, 2023

Ergonomie gaat over veel meer dan enkel een juiste werkhouding. Het houdt het energieniveau van je medewerkers op peil en zorgt ook voor een veel...

2 januari, 2023

Misschien heb je wel goede voornemens bedacht voor het nieuwe jaar. Deze keer geven we je geen advies om die gewoontes vol te houden, maar...

trendrapport2024

Nieuw Trendrapport 2024 ‘Wellbeing & Sustainability’

Het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen

Lees nu meer over de laatste trends

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 9.000.

De laatste dag waarop je aanvragen voor de maatregel van de werkbaarheidscheque kan indienen is 31 juli 2024
De einddatum waarop er prestaties kunnen verricht worden is 31 augustus 2024. Meer weten over de werkbaarheidscheque?