Geen tijd voor me-time? Met deze tips lukt het wel!

2 november, 2021

Onderwerpen:

Uitnodiging Resilience Scan voor burn-outpreventie

Uitnodiging veerkrachtscanvoor burn-outpreventie Wil je graag je medewerkers snel uitnodigen voor de Veerkrachtscan? Gebruik dan onderstaand sjabloon.Opmerking: Vergeet je bedrijfslink niet toe te voegen. Beste...

Eén op de drie 18-64 jarigen heeft het moeilijk om werk en privé te combineren, met stress en steeds meer burn-outs als gevolg. Vooral vrouwen hebben het er lastig mee. Waarom? Als vrouw leg je de lat enorm hoog voor jezelf, op alle vlakken. Uitblinken in je job, een goeie mama zijn én dan ook nog sporten en er goed uit zien. Geeft toe: niet evident om dit alles te combineren. Tijd voor verandering, voor meer tijd voor JOU (ja, jij!).

Me-time? No time!

Natuurlijk weet je wel hoe belangrijk het is om in die drukke agenda ook nog tijd voor jezelf in te plannen. Maar toch slaag je er vaak niet in. Je rent van hier naar daar. Druk, druk, druk. Op tijd een moment voor jezelf inplannen is nochtans de enige manier om de beste versie van jezelf te zijn. Doe je het niet dan geraak je in no-time opgebrand.

Met deze tips lukt het vast wel!

Plannen – plannen – plannen!

Spontaan tijd nemen voor jezelf is iets waar je wel van droomt, maar in de realiteit komt het er gewoon niet van. Er is altijd wel iets of iemand die meer aandacht vraagt of belangrijker lijkt op dat moment. De oplossing is plannen.

Naast vergaderingen, een kappersafspraak voor je zoontje of verplichte familiebezoekjes, verdient ook me-time een plaatsje in je agenda. Wederkerend én in een opvallend kleurtje.

Denk vooraf al na wat je met die me-time wil doen. Of het je dagelijkse ochtendmeditatie is, een boek lezen in bad op vrijdagavond (inclusief bubbels in bad en in je glas), wekelijks een uur alle zorgen van je aflopen of gewoon lekker niksen. Wat het ook is, zorg dat je tijd reserveert in je agenda en laat niets of niemand jouw moment verstoren.

Communicatie is key

Nu je blokken me-time in je agenda gereserveerd zijn, is communicatie de volgende cruciale stap om ongestoord aan zelfzorg te kunnen doen. Informeer je partner, je kinderen of misschien zelfs je collega’s. Ze zullen ongetwijfeld jouw ontspanningstijd respecteren. Zo kan jij ongegeneerd genieten, zonder verantwoording te moeten afleggen.

Visualiseer jouw me-time

Wat me-time is voor je beste vriendin kan voor jou een heel andere betekenis hebben. Denk hier goed over na en definieer wat me-time betekent voor jou. Zo vermijd je dat je dingen doet die je eigenlijk weinig energie geven, maar die je – alweer – doet ‘omdat het moet of zo hoort’.

Weet je niet meteen wat jou blij maakt? Een goeie manier is een mind map of vision board maken. Dit is meteen ook een goeie activiteit voor je eerste ingepland me-time moment.

Hoe maak je een vision board?

Kies een rustig moment in een fijne, ontspannende omgeving die je creativiteit stimuleert (bv. buiten, in de natuur).

Neem een groot blad papier (posterformaat), enkele tijdschriften, stiften in verschillende kleuren en een schaar.

Aan de slag:

Knip woorden en beelden uit die voor jou belangrijk zijn en plak ze op. Je kan ze clusteren tot 3 à 5 thema’s en belangrijke waarden in jouw leven. Wees creatief en laat jezelf helemaal gaan. Brainstorm zonder jezelf te limiteren en na te denken over de consequenties. Dan pas ontdek je ware gevoelens en verlangens.

Klaar!

Geef je persoonlijke vision board een plaats in huis en kijk er geregeld naar terug. Het helpt om je op drukke momenten een stapje terug te zetten en jezelf te herinneren aan wat écht belangrijk is voor jou.

Delegeer

“Alles wat ik zelf doe, doe ik beter.” Een vaak gehoorde quote van ambitieuze vrouwen, zeker als je een perfectionistisch kantje hebt. Toch zou het je zoveel meer rust en levenskwaliteit opleveren als je ook leert om bepaalde taken uit te besteden. Huishoudelijke routinetaken, zoals poetsen en de strijk, zijn waarschijnlijk vanzelfsprekend. Maar denk ook aan ramen wassen, administratief werk (via een virtueel assistent) of je boodschappen online doen om tijd te sparen.

> Tip: Kijk eens op www.wetasker.be

Ga voor jezelf na welke taken veel van je kostbare tijd vragen. Bedenk wat het jou zou opleveren (in energie en tijd voor leuke dingen) t.o.v. de kost. Je zal zien dat er waarschijnlijk wel wat mogelijkheden zijn om meer uit je leven te halen.

En hey, het huis moet niet altijd spik en span zijn!

Deconnecteer

Oké. Je hebt blokken gereserveerd in je agenda en je weet wat je graag wil doen om te ontspannen. Nu kan het niet meer stuk. Het enige wat nog rest is zelfdiscipline. Want als je een uur me-time gepland hebt, maar het eerste half uur besteedt aan “toch nog snel die e-mail van mijn baas beantwoorden” of nutteloos door social media scrollen, dan heb je er natuurlijk niets aan.

Dus: smartphone uit en full focus op jezelf!

En nee, waag het niet om de wasmachine te laten draaien.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

25 januari, 2023

In ons Trendrapport 2023 ‘Wellbeing & Sustainability’ schetsen we een route naar een succesvolle en duurzame toekomst voor bedrijven. Trendwatcher Herman Konings vertaalt deze toekomst...

19 januari, 2023

Ergonomie gaat over veel meer dan enkel een juiste werkhouding. Het houdt het energieniveau van je medewerkers op peil en zorgt ook voor een veel...

2 januari, 2023

Misschien heb je wel goede voornemens bedacht voor het nieuwe jaar. Deze keer geven we je geen advies om die gewoontes vol te houden, maar...

trendrapport2024

Nieuw Trendrapport 2024 ‘Wellbeing & Sustainability’

Het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen

Lees nu meer over de laatste trends

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 9.000.

De laatste dag waarop je aanvragen voor de maatregel van de werkbaarheidscheque kan indienen is 31 juli 2024
De einddatum waarop er prestaties kunnen verricht worden is 31 augustus 2024. Meer weten over de werkbaarheidscheque?