Goede voornemens: 4 slechte gewoontes die je best aan de deur zet!

29 december, 2021

Onderwerpen:

Whitepaper: Hybride werken

Download de whitepaperHybride werken 4.0 Ja graag! Medewerkers met een hoge mate van hybride werk lopen minder risico op een burn-out Hybride werken is here...

We zijn ondertussen eind 2021.  Misschien heb je wel goede voornemens bedacht voor het nieuwe jaar. Deze keer geven we je geen advies om die gewoontes vol te houden, maar wel 4 gewoontes waar je maar beter korte metten mee maakt. En vooral hoe je ze omzet naar goede gewoontes.

Negatief denken

Het overkomt ons allemaal: negatieve gedachten. Misschien schud je nu nee… maar vaak heb je ze zonder dat je het beseft of zonder dat je er bij stilstaat. Je hebt het sowieso al eens een keertje meegemaakt tijdens een baaldag. Alle positieve zaken zien er plots heel negatief uit. Zelfs de zon is omgeslagen tot een donderwolk. Tijd om het roer om te gooien en jezelf uit deze negatieve gedachtenspiraal te halen.

Hoe doe je dat? Maak jezelf ervan bewust dat je gedachten negatief zijn en probeer deze om te zetten in neutrale of positieve gedachten. Ga dus op zoek naar de positieve kanten van die ene gebeurtenis die jij als negatief hebt bestempeld. Herinner jezelf en je brein eraan dat je die negatieve gedachten niet wilt en probeer je aandacht op iets anders, op iets positiefs, te richten.

Slechte slaapgewoontes

We leven in een digitale samenleving. Waarschijnlijk behoort je smartphone of laptop dan ook vaak tot je avond- of ochtendritueel. Misschien kijk je zelfs TV in bed? Stop daarmee! Het blauwe licht van deze apparaten zorgt ervoor dat je biologische klok in de war geraakt. Daardoor val je moeilijker in slaap. Ga eerder voor een boek of ontspannende muziek. Zo laat je je lichaam weten dat het tijd is om te gaan slapen.

Kies voor een vast slaappatroon. Ga op een vast tijdstip slapen en zet je wekker elke dag rond dezelfde tijd. Dat helpt je lichaam om een slaaproutine te creëren. Vaak word je dan wakker op het juiste tijdstip, zonder zelfs je wekker te moeten zetten. Je voelt je meer uitgerust en bent gelijk klaar om aan de dag te beginnen. Snoozen is dan ook helemaal niet nodig.

Te weinig water drinken

Je hebt het waarschijnlijk al vaak gelezen, maar hier zijn we nogmaals: minimaal 1,5 liter water per dag is écht nodig. Je moet je lichaam, en vooral je hersenen, gehydrateerd houden. Doe je dat niet? Dan heb je vaak hoofdpijn en/of een slecht concentratievermogen. Blijf ver weg van allerlei dranken vol met suiker, ook al zijn ze light. Stick to what’s best en dat is water. Je krijgt er ook een mooiere en egalere huid van.

Hoe drink je dan toch meer water? Zet een grote fles water voor je neus tijdens het werken. Herinner jezelf eraan dat je water moet drinken aan de hand van post-its. Je kan ook steeds je water pimpen door het een lekker smaakje geven, zoals bijvoorbeeld gember of citroen toe te voegen.

Excuses zoeken om niet te sporten

Een klein stemmetje dat met heel veel excuses komt: ‘Het is te koud’, ‘het is al donker’, ‘het was een zware dag’… Eigenlijk allemaal uitvluchten om die dag toch maar niet te moeten gaan sporten. We begrijpen dat het vaak moeilijk is om je tot sporten toe te zetten, maar eenmaal je die sportbeurt hebt volbracht, komt er enorm veel energie vrij. Het is daarom net wel goed om dat stemmetje tegen te spreken en ervoor te gaan.

Enkele tips:

  • Plan je sportactiviteiten in je agenda. Zo bereid je je brein voor dat het zal doorgaan en neig je minder om af te zeggen.
  • Trek die sportoutfit alvast aan vooraf, ook al duurt het nog twee uurtjes voor je gaat sporten. Dan heb je zo goed als geen excuus meer om toch van gedachten te veranderen.
  • Zoek een sportmaatje en motiveer elkaar. Dat kan zelfs van op afstand. Plan een videocall en doe een wekelijkse workout samen. Wedden dat je niet durft te annuleren?
  • Stimuleer je werkgever om te kiezen voor een intern en integraal welzijnsbeleid. Een goed voorbeeld van zo’n integraal wellbeingprogramma is ‘In 100 dagen naar een energieke werkvloer’, een online traject dat medewerkers in 100 dagen activeert een gezondere levensstijl aan te nemen.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ook interessant

27 mei, 2023

Burn-out: wat is dat nu eigenlijk? En hoe weet je of jij of iemand uit je team in de risico-zone zit? Door tijdig stresssignalen te...

25 januari, 2023

In ons Trendrapport 2023 ‘Wellbeing & Sustainability’ schetsen we een route naar een succesvolle en duurzame toekomst voor bedrijven. Trendwatcher Herman Konings vertaalt deze toekomst...

19 januari, 2023

Ergonomie gaat over veel meer dan enkel een juiste werkhouding. Het houdt het energieniveau van je medewerkers op peil en zorgt ook voor een veel...

Dowload het Trendrapport 2024: 'Wellbeing & Sustainanility'

Meer weten over het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen?

e book 2024 nl