Hoe een welzijnsbeleid de sleutel tot succes en talentbehoud wordt

22 februari, 2024

Onderwerpen:

Whitepaper: Wat maakt dat een absenteïsme-interventie werkt?

Download de whitepaper: ‘Wat maakt dat absenteïsme-interventie werkt?’ Ja, graag! Bedrijfscultuur en leadership zijn twee belangrijke hefbomen naar succesvolle en duurzame re-integratie België telt 500.000...

Hoe 53% van de werkgevers voorsprong neemt door te investeren in duurzaam welzijn van medewerkers

In een wereld waar de grenzen tussen werk en privéleven steeds meer vervagen, speelt het welzijnsbeleid van werkgevers een cruciale rol in de aantrekkelijkheid en het behoud van talent. Met een indrukwekkende 53% van de werkgevers die al stappen hebben gezet om een welzijnsbeleid te implementeren, en nog eens 35% die plannen heeft om dit te ontwikkelen, wordt duidelijk dat investeren in het duurzame welzijn van medewerkers niet alleen een morele plicht is, maar ook een strategische zet richting succes.

Recent onderzoek, waaronder een studie van HP die meer dan 15.000 kenniswerkers in 12 landen ondervroeg, benadrukt het groeiende belang van welzijn op de werkplek. Opmerkelijk is dat 83% van de ondervraagde medewerkers aangeeft bereid te zijn om een lager salaris te accepteren bij een werkgever die essentiële factoren voor werkgeluk – zoals emotionele intelligentie, vertrouwen, en keuzevrijheid – hoog in het vaandel draagt. De Bupa Wellbeing Index bevestigt deze trend en meldt dat werknemers zelfs bereid zijn een salarisverlaging van 19% te accepteren om voor een ethisch verantwoorde of milieuvriendelijke organisatie te werken, een percentage dat voor generatie Z zelfs stijgt tot 23%.

53
Bupa NL

Stressgerelateerd ziekteverzuim

In een tijd waarin werknemers steeds vaker naar hun werkgevers kijken voor een gevoel van welzijn, blijkt uit onderzoek dat de bereidheid om extra inspanningen te leveren is afgenomen sinds 2020. De perceptie van werk is veranderd, met bijna de helft van de werkgevers (46%) die gelooft dat werk nu minder centraal staat in het leven van hun medewerkers dan voorheen. Tegelijkertijd is werkdruk een groeiend probleem, waarbij slechts een klein percentage van zowel werkgevers (23%) als werknemers (38%) de werkdruk als redelijk beschouwt.

De cruciale rol van duurzaam welzijnsbeleid

Met de groeiende nadruk op welzijnsbeleid erkennen werkgevers het belang van het bieden van een gezonde en ondersteunende werkomgeving. De toenemende druk en de veranderingen in het werk hebben echter geleid tot een terughoudendheid onder werknemers. Het hoge aantal ziektedagen door stress benadrukt de noodzaak voor effectievere welzijnsinitiatieven. Het toekomstige succes van bedrijven zal in grote mate afhangen van hun vermogen om een duurzaam welzijnsbeleid te integreren, dat een balans vindt tussen de verwachtingen van werknemers en de werkdruk. Duurzaamheid in welzijn betekent niet alleen het bevorderen van de fysieke en mentale gezondheid, maar ook het creëren van een werkomgeving die ethische waarden en milieubewustzijn omarmt.

Investeringen in het welzijn van medewerkers zijn essentieel voor het bouwen aan een toekomst waarin bedrijven niet alleen floreren door hun financiële prestaties, maar ook door hun bijdrage aan het welzijn van hun werknemers en de samenleving als geheel. Het pad naar succes ligt open voor die werkgevers die het belang van duurzaam welzijn erkennen en actief maatregelen nemen om een positieve en ondersteunende werkomgeving te creëren.

Lees meer over de impact van welzijnsbeleid op de werkplek en hoe u dit kunt implementeren in uw organisatie in ons trendrapport 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

annelies theunissen

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

2 mei, 2024

De toekomst van HR: Een evidence based perspectief In onze voortdurende verkenning van innovatieve werkpraktijken, richten we ons nu op de cruciale rol van Evidence...

16 april, 2024

Een wereldwijd onderzoek (2023) van sportmerk lululemon onthulde dat bij één op de drie respondenten het welzijn op het laagste pitje ooit staat.

15 april, 2024

Wellbeing Works 2.0: onderzoek ontmoet praktijk Na een jaar van grondig onderzoek is is gebleken dat de rol van leidinggevenden cruciaal is voor het welzijn...

Dowload het Trendrapport 2024: 'Wellbeing & Sustainanility'

Meer weten over het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen?

e book 2024 nl