SDG 3: Goede gezondheid en welzijn – met natuur als trend

16 april, 2024

Onderwerpen:

Moodchecker

Moodchecker Meer weten over de Moodchecker? Ja, graag! Meet de temperatuur van je bedrijf of afdeling Hoe is het met de stemming, de motivatie en...

Trends - Gezondheid en Welzijn

Een wereldwijd onderzoek (2023) van sportmerk lululemon onthulde dat bij één op de drie respondenten het welzijn op het laagste pitje ooit staat. In een studie van het trendagentschap Foresight Factory getuigt 35 %van de respondenten dat ze de natuur opzoeken om hun welzijn te verbeteren. Steeds meer gezondheids bewuste mensen zetten de natuur in om hun welzijn te verbeteren. En streven ernaar om de natuur in hun leven en werken binnen te brengen en hun professionele activiteiten naar buiten

Emotionele fitheid

Na COVID-19 bleken depressie en burn-outs de nieuwe epidemies waarmee organisaties worden geconfronteerd. Daarom krijgt de term ‘emotionele fitheid’ steeds meer aandacht. Emotionele fitheid is het vermogen om sociaal te gedijen, cognitief te focussen, met druk om te gaan, verbinding te maken met anderen en emotioneel zelfregulerend te zijn. Aan de basis liggen zeven vaardigheden, aldus prestatiepsycholoog Fran Longstaff31 die het begrip ontwikkelde aan de Brunel Universiteit in Londen: positief denken, zelfmotivatie, stressmanagement, zelfvertrouwen, prioriteiten stellen, focussen en verbinden. Maar wat als we het verkeerde probleem proberen te behandelen? Wat als de crisis in de mentale gezondheid niet alleen een crisis is van medisch en klinisch behandelbare mentale aandoeningen, maar minstens evenveel een culturele crisis is? Een crisis die ontstond uit een gebrek aan onderwijs, taal en bewustzijn met betrekking tot onze ‘emotionele vaardigheden’? Overtuigd dat educatie en coaching rond die vaardigheden een significant verschil zouden maken, ontwikkelde Fran Longstaff samen met Nick Bennet de smart app. Die coacht studenten op dagelijkse basis met wetenschappelijk onderbouwde technieken om hun emotionele fitheid te versterken.

Trends welzijn en natuur

De natuur op voorschrift

Een ‘overstijgend gevoel van samenhang’. Dat moet
eind 2018 de sensatie zijn geweest van de jonge onderzoekster Kristin Engemann aan de Aarhus University of Denmark32. Met wel twintig jaargangen aan satellietopnamen van Deense steden, een kosmische hoeveelheid cijfers over de gezondheid van een miljoen Denen en de kracht van artificiële intelligentie ging ze op jacht naar patronen en dwarsverbanden tussen de (mentale) gezondheid van de bevolking en de beschikbare aanwezigheid van natuur in de woonomgeving. Wat bleek? Mensen die in hun kindertijd in de nabijheid van natuur opgroeien, lopen op volwassen leeftijd 55 % minder kans op zestien van de meest voorkomende mentale aandoeningen.

Hoewel die vaststelling een eureka-gevoel moet hebben ontketend, ligt ze in lijn met wat al geruime tijd bekend is. Empirische bewijslast met betrekking tot het verband tussen volksgezondheid en nabijheid van natuur stapelt zich op sinds de Amerikaanse onderzoeker Roger Ulrich in 1983 zijn Stress Reduction Theory ontwikkelde33. Hij observeerde als eerste dat patiënten in het ziekenhuis sneller herstellen wanneer ze op een kamer liggen met zicht op groen. In Schotland is het al lang ingeburgerd en ook in Canada kunnen huisartsen sinds kort jaarabonnementen op nationale parken voorschrijven. Bij ons pleit prof. Hans Keune van de UAntwerpen ook voor natuur op dokters voorschrift. Het wetenschappelijke bewijs voor het positieve effect van een natuurlijke omgeving op onze mentale en fysieke gezondheid is hierbij dan ook bewezen.

Bovendien dringt de boodschap bij almaar meer kantoorontwerpers en architecten door en verwerken ze natuurlijke elementen in hun gebouwen. Die zoge naamde biofilische of biophilic architectuur brengt elementen van de natuurlijke wereld terug in onze leef- en werkomgeving.

Het bedrijfsbos

Het Belgische Forest Fwd zoekt in opdracht van bedrijven terreinen in de buurt waar bedrijfsbossen kunnen worden aangelegd (forestfwd.be). Niet alleen om zo een stukje van de ecologische voetafdruk te compenseren, maar vooral om medewerkers en hun gezin te betrekken bij een groenproject dat de groeps geest bevordert. De ‘Plant een bos’-dagen zijn altijd weer een hoogtepunt. Daarnaast is het bedrijfsbos een plek waar ruimte kan worden gemaakt voor ontmoeting, ontspanning, en dat uiteraard ook een perfecte locaties is voor inspirerende wandelvergaderingen. Het Belgische Go Forest (goforest.be) plant bomen in opdracht van bedrijven en zorgt aanvullend voor een langere periode van onderhoud en monitoring door middel van een impact dashboard met een blockchaincertificaat met tijdstempel die het planten van bomen en het moment ervan vastlegt

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

16 april, 2024

Een wereldwijd onderzoek (2023) van sportmerk lululemon onthulde dat bij één op de drie respondenten het welzijn op het laagste pitje ooit staat.

20 maart, 2024

TRENDS: SDG 8 - Waardig werk. "Economische groei vereist een circulaire economie," zijn de woorden van Dr. Janez Potočnik.

11 maart, 2024

Puratos – ‘Wellbeing leidt tot welldoing’ Aandacht hebben voor wellbeing is een risico dat voedingsbedrijf Puratos met succes kan beheren. Onder meer dankzij de intense...

trendrapport2024

Nieuw Trendrapport 2024 ‘Wellbeing & Sustainability’

Het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen

Lees nu meer over de laatste trends

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 9.000.

De laatste dag waarop je aanvragen voor de maatregel van de werkbaarheidscheque kan indienen is 31 juli 2024
De einddatum waarop er prestaties kunnen verricht worden is 31 augustus 2024. Meer weten over de werkbaarheidscheque?