Economische groei vereist een circulaire economie.

20 maart, 2024

Onderwerpen:

Welzijnsbeleid: jouw oplossing op maat

Bekijk en kies de bouwstenen voor jouw onderneming Ja, graag! Zo bouw je een duurzaam welzijnsbeleid op maat Elke onderneming is uniek en elke medewerker...

Een paradigmaverschuiving: Dr. Janez Potočnik en de Circulaire Economie

Dr. Janez Potočnik, een vooraanstaande Sloveense economist en architect van de circulaire economie, benadrukt het belang van een paradigmaverschuiving in ons economisch denken. Hij betoogt dat het huidige economische groeimodel te eenzijdig gericht is op productiekapitaal.

Menselijk en natuurlijk kapitaal worden ondergewaardeerd. In dit tijdperk van wereldwijde verbondenheid is een meer gebalanceerde benadering van economische, sociale en planetaire vooruitgang essentieel.

De evolutie van economische Maatstaven: richting een Circulaire Economie

Potočnik pleit voor een heroverweging van het bruto binnenlands product (bbp) als de enige maatstaf voor groei. Hij benadrukt de noodzaak van alternatieve meetinstrumenten die welzijn en duurzaamheid in acht nemen.

Deze verschuiving is cruciaal om de milieu-impact en klimaatschade te integreren in onze economische evaluaties. De gezondheid van onze planeet moet de drijvende kracht worden achter langetermijnontwikkeling en welvaart.

Inclusieve bedrijven als motor voor succes

Het belang van inclusiviteit in bedrijfsculturen wordt steeds duidelijker. Onderzoek, zoals dat van McKinsey, bevestigt dat bedrijven met diverse raden van bestuur significant betere financiële prestaties laten zien.

In 2023 werd vastgesteld dat bedrijven met meer diversiteit in zowel geslacht als etniciteit in de raad van bestuur aanzienlijk vaker financieel succesvol zijn.

Diversiteit en Inclusie: Werkbaarheidscheques in de Circulaire Economie

Werkbaarheidscheques kunnen een effectief instrument zijn om diversiteit en inclusie op de werkvloer te bevorderen. Bedrijven die diversiteit omarmen, kunnen deze cheques benutten om programma’s en initiatieven te financieren die gericht zijn op het aannemen en behouden van diverse talenten. Denk hierbij aan trainingen voor inclusief leiderschap, mentoringprogramma’s voor minderheidsgroepen en workshops over culturele sensitiviteit. Door te investeren in diversiteit en inclusie met behulp van werkbaarheidscheques, kunnen bedrijven niet alleen hun financiële prestaties verbeteren, maar ook een inclusieve werkomgeving bevorderen die positief bijdraagt aan de samenleving en het milieu, wat in lijn is met de doelstellingen van SDG 8.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

29 april, 2024

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, aangedreven door de jongere generatie die een duurzame levensstijl essentieel vindt voor de toekomst. Dit beïnvloedt bedrijven om bij te dragen...

18 april, 2024

Tegenwoordig is duurzaamheid niet meer iets wat je kunt negeren, het is essentieel geworden. Bedrijven wereldwijd begrijpen nu dat milieubewustzijn, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur...

17 april, 2024

Aandacht hebben voor wellbeing is een thema waarbinnen de Cronos Groep zeer vooruitstrevend is. B-Tonic heeft Cronos Care geholpen om ...