600.000 langdurig zieken tegen 2035? Paper Federgon biedt daadkrachtig actieplan

26 juni, 2023

Onderwerpen:

SDG Scan

SDG-scan Meer weten over de SDG-scan? Ja, graag! Klim in de cockpit van je impactvol welzijnbeleid Een bedrijf kan beslissen om een SDG-scan uit te...

Als we ons welzijnsbeleid niet grondig aanpakken, dan kampt ons land tegen 2035 met 600.000 (!) langdurig zieken. Dat werd de voorbije week bekend op basis van berekeningen van het Federaal Planbureau.

Vandaag telt België een half miljoen langdurig zieken. En het zijn vooral mentale gezondheidsproblemen die voor een grote stijging zorgen. Volgens cijfers van het RIZIV steeg tussen 2016 en 2020 het aantal langdurige arbeidsongeschikten ten gevolge van burn-out en depressie met 38,72%: +41,50% voor depressie, +32,53% voor burn-out.

Onze partner Federgon, de federatie van hr-dienstverleners, schreef onlangs een paper ‘Vallen, opstaan en opnieuw aan de slag gaan’ en deze is dus nog steeds brandend actueel.

Daarnaast benadrukt Federgon het belang van een preventief en doordacht duurzaam- welzijnsbeleid. . Een waardevol instrument dat hierbij kan helpen is de People Sustainability Scan.

raj rana zCQsBI7ZltQ unsplash

De paper biedt een daadkrachtig actieplan dat steunt op vier pijlers:

1. Anticiperen: Een preventief welzijnsbeleid ligt hier aan de basis.

Voorkomen is beter en ook goedkoper dan genezen. We moeten in de eerste plaats maximaal vermijden dat mensen langdurig arbeidsongeschikt worden. Een maatschappijbrede focus op zowel mentaal als fysiek welzijn van onze bevolking is in dit kader essentieel. Campagnes van de overheid voor meer sporten, minder roken en gezond eten dragen in grote mate bij tot een betere gezondheid. Ook bij jongere kinderen is er meer en meer aandacht voor het belang van niet enkel fysieke, maar ook mentale gezondheid. De focus op meer preventieve gezondheidszorg kan op termijn leiden tot minder curatieve gezondheidszorg en dus ook bijdragen tot minder langdurig arbeidsongeschikten.

2. Investeren: Zet in op maatwerk en zorg ervoor dat zoveel mogelijk mensen hun weg naar de arbeidsmarkt terugvinden

De niet-medische kost van langdurige arbeidsongeschiktheid bedraagt gemiddeld 50.000 euro per jaar. En gemiddeld zit een persoon die langdurig arbeidsongeschikt is 7,5 jaar thuis. De cijfers uit het onderzoek van IDEA Consult tonen aan dat er vandaag geen excuses meer zijn om niet te investeren in personen die klaar zijn om stappen naar werk te zetten. We moeten als maatschappij onze verantwoordelijkheid opnemen en volop inzetten op re-integratie. Aangezien elke situatie anders is en elke persoon vanuit een andere situatie vertrekt, is maatwerk hier noodzakelijk. Bovendien is een inclusieve en gepersonaliseerde aanpak ook budgettair realistisch en absoluut nodig als we de stijgende trend willen keren.

3. Activeren: Verken en faciliteer werkhervatting, ook bij een andere werkgever

Het is belangrijk dat bij re-integratie van langdurig arbeidsongeschikten alle mogelijke pistes inzake werkhervatting worden bekeken. Dit betekent zowel bij de huidige als bij andere werkgevers de mogelijkheden verkennen. Uit de studie van IDEA Consult blijkt bovendien dat er zowel voor werkgevers als voor medewerkers financiële drempels zijn in het geval van werkhervatting. De uitdagingen in het kader van activering zijn daarom tweeledig: 1. Nood aan een open vizier en een werkhervatting bij zowel de huidige als een andere werkgever overwegen. 2. Zowel voor werkgevers als voor medewerkers de financiële drempels wegwerken en een beter inzicht geven in het financiële plaatje van een werkhervatting.

4. Integreren: van arbeidsmarktkennis en medische expertise met het oog op een terugkeer naar de arbeidsmarkt

Het informeren en sensibiliseren van (behandelende) artsen over de toegevoegde waarde van werk en over hoe in bepaalde gevallen werk ook een meerwaarde kan zijn tijdens het herstelproces is een eerste stap. Vervolgens is er een kader nodig dat het voor artsen mogelijk maakt om te kunnen doorverwijzen naar geschikte arbeidsmarktdienstverleners die toegevoegde waarde kunnen bieden bij het begeleiden en re-integreren van (langdurig) arbeidsongeschikten. HR-dienstverleners actief in loopbaanbegeleiding, arbeidsbemiddeling en/of outplacement,… kunnen een nuttige bijdrage leveren als er wordt nagedacht over hertewerkstelling.

Ben je op zoek naar meer handvaten voor de aanpak van absenteïsme binnen jouw organisatie? Lees dan zeker onze whitepaper ‘Wat maakt dat absenteïsme-interventie werkt?’
Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

18 augustus, 2023

In vijftien jaar tijd is het aantal langdurig zieken in België verdubbeld tot een half miljoen. Een stijging die in geen enkel ander land zo...

25 juli, 2023

Deconnectie: 7 Tips voor leidinggevenden en teamleiders  Sinds 1 april 2023 moeten ondernemingen met minstens 20 medewerkers het recht op deconnectie verankeren in hun organisatie....

12 juli, 2023

Hoe helpt People Sustainability bij het aantrekken van talent? People sustainability combineert duurzaam ondernemen met het welzijn van medewerkers en zet de mens centraal in...

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 10.000.

Vraag hier je werkbaarheidscheque aan