Eerste hulp bij 6 zomerse ongevallen

21 juni, 2022

Onderwerpen:

Moodchecker

Moodchecker Meer weten over de Moodchecker? Ja, graag! Meet de temperatuur van je bedrijf of afdeling Hoe is het met de stemming, de motivatie en...

De zomer is een heerlijke periode van ontspanning, zwoele avonden en spelende kinderen. Helaas zorgt de zomer ook soms voor problemen. Hier verzamelen we handige tips voor de 6 meest voorkomende ongevallen.

1. Zonneslag

Hittegerelateerde aandoeningen één van de vaakst voorkomende problemen die dokters in hun praktijk tegenkomen tijdens deze warme maanden. Dat kan gaan van een milde uitdroging tot een ernstige hitteberoerte. Zo kan langdurige blootstelling aan de zon leiden tot symptomen als misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en verwarring. Met deze tips laat je een zonneslag je vakantie niet vergallen.

Wat kan ik doen?

Om te voorkomen dat hittestress je vakantie in het water gooit, zijn er een aantal handige voorzorgen die je kan nemen om je te beschermen tegen aanhoudende warmte. Om te beginnen drink je het best meer water dan gewoonlijk, ook al heb je niet meteen dorst. Hoeveel? Er is geen wetenschappelijk gefundeerd antwoord op die vraag. Meestal wordt aangeraden om 30 ml water per kilo lichaamsgewicht te rekenen. Vrouwen zouden gemiddeld 1,5 tot 2 liter nodig hebben, mannen 2 tot 3 liter. Maar let op: vermijd alcohol en gesuikerde dranken. En als het echt te warm wordt: probeer dan niet té lang buiten te blijven, vooral tijdens de heetste momenten van de dag – tussen 2 en 4 uur ‘s middags.

2. Zwemongevallen en hydrocutie

Tijdens de zomer trekken veel mensen naar het water, op zoek naar afkoeling. Hierdoor zien veel artsen tijdens de zomermaanden ook een duidelijke stijging van het aantal zwemgerelateerde ongevallen. Daarom let je best altijd op voor je een frisse duik neemt in een meer, rivier of zwembad. Zo is hét grote gevaar van zwemmen in koud water hydrocutie, een fenomeen waarbij door een plots contact met koud water, een zwemmer zijn bewustzijn kan verliezen. Dit komt bij warm weer vaker voor, omdat het temperatuurverschil groter is.

Wat kan ik doen?

Wanneer je voelt dat je dreigt flauw te vallen of last krijgt van hoofdpijn, rillingen en duizelingen, ga je best zo snel mogelijk uit het water en warm je jezelf op. Indien je merkt dat iemand het bewustzijn verliest, haal die dan uit het water en bel 112. Als de persoon nog ademt, leg hem dan op zijn zij en probeer hem op te warmen met een deken. Ademt de persoon niet meer, pas dan mond-op-mondbeademing toe en hartmassage tot de hulpdiensten ter plaatse zijn. Nadat de persoon in kwestie terug bij zijn positieven is, laat je hem niet alleen en hou je hem gedurende enkele uren in de gaten.

3. Brandwonden

Een brandwonde is snel gebeurd, of je nu je vinger verbrandt aan een hete barbecue of je te lang in de zon hebt gelegen. Door snel te handelen kan je veel leed voorkomen. Gelukkig kunnen lichte brandwonden goed thuis behandeld worden zonder dat er direct een arts aan te pas komt. Voor ernstige brandwonden en bij twijfel is het altijd raadzaam om de hulp van de huisarts of een specialist in te roepen.

Wat kan ik doen?

Koel de brandwonde zo snel mogelijk af met koel of lauw leidingwater. Doe dat zeker 10 tot 20 minuten, tot de pijn verlicht is. Is het een kleine brandwonde? Breng dan na het spoelen een hydraterende zalf aan en dek de wonde af. Is er sprake van een ernstige brandwonde? Leg na het koelen een nat wondverband aan en raadpleeg een arts. Daarnaast komt bij brandwonden vaak blaarvorming voor. Als dat het geval is, prik je deze best niet open.

4. Voedselvergiftiging

Helaas hebben jaarlijks heel wat mensen in de zomer te maken met een voedselvergiftiging als gevolg van de hitte. In heel wat gevallen gaat het om vergiftiging met de salmonellabacterie. Meestal zijn rauwe eieren de boosdoeners. Wie eten meeneemt in een hete autokoffer, een koelbox de hele dag in de zon laat staan, of wie niet op een hygiënische manier omspringt met vlees, loopt kans op problemen.

Wat kan ik doen?

Bij een voedselvergiftiging geldt het motto: beter voorkomen dan genezen. Als je boodschappen doet, doe dit op momenten dat het minder warm is zoals ’s ochtends vroeg of aan het begin van de avond. En vervoer ze zo nodig in een koeltas. Gebruik daarnaast ook aparte snijplanken voor het snijden van rauw vlees en gebruik voor elk product een schoon mes. Je legt best ook geen rauwe en bereide producten bij elkaar op een schaal of bord. Wordt je toch ziek? Drink dan voldoende water om het risico op uitdroging te verminderen. Meestal gaat de kwaal vanzelf over na een tot drie dagen. Maar als je naast diarree ook meer dan 38,5°C koorts hebt, raadpleeg je toch best een arts.

5. Kwallenbeet

Door de stroming en de oostelijke wind stranden ze vaak bij de Noordzee aan. Ze zijn doorzichtig en als je er op gaat staan of er in het water mee in aanraking komt, kan het een vervelende pijn opleveren. Volgens velen helpt urine tegen de pijn als je een kwallenbeet hebt opgelopen, want het neutraliseert het gif. Maar is dat wel zo?

Wat kan ik doen?

Wrijf niet over de wonde en spoel het zo snel mogelijk met zeewater om het vrijgekomen gif weg te spoelen. Gebruik echter geen kraantjeswater. Indien mogelijk, dompel je het gestoken lichaamsdeel een half uurtje onder in warm water (maximaal 45 graden Celsius) tot de pijn is verlicht. Probeer eventuele resten van tentakels te verwijderen, bij voorkeur met handschoenen of een pincet. Voor de zekerheid ga ook best langs bij een strandhulppost, een huisarts of apotheker voor een zalf om de jeuk te verlichten. En plassen? Dat doe je best niet. Urineren over een kwallenbeet is een fabeltje en kan de jeuk of pijn juist verergeren. Dat komt door het zuur dat in urine zit.

6. Processierups

Hevige jeuk, een branderig gevoel, uitslag: de processierups heeft geen al te beste reputatie. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Vooraleer ze volgroeid zijn, zullen ze een zestal keer vervellen. Vanaf de derde vervelling dragen ze op de rug minuscule brandhaartjes. Het zijn die brandharen die voor problemen kunnen zorgen in de maanden mei, juni en juli. Vooral voor kinderen die in de natuur spelen, vormen ze een gevaar.

Wat kan ik doen?

Wanneer je dichtbeboste gebieden intrekt is het aangeraden om kledij te dragen met lange mouwen om jezelf te beschermen tegen de brandhaartjes. Kom je toch in contact met de processierups en krijg je ellendige jeuk? Was dan je handen, wrijf niet over je huid en krab er niet aan. Als je iemand anders verzorgt, was dan je handen en trek wegwerphandschoenen aan. Trek al je kledij uit en was deze nadien zo warm mogelijk en droog ze in de droogkast. Het beste wat je kan doen is een douche nemen en je haren goed te wassen. Bij lichte klachten zijn geen geneesmiddelen nodig. Ze verdwijnen in principe vanzelf binnen de 2 weken. Heb je echt hevige jeuk, ga dan langs bij de apotheker voor een jeukwerende zalf.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

18 augustus, 2023

In vijftien jaar tijd is het aantal langdurig zieken in België verdubbeld tot een half miljoen. Een stijging die in geen enkel ander land zo...

25 juli, 2023

Deconnectie: 7 Tips voor leidinggevenden en teamleiders Sinds 1 april 2023 moeten ondernemingen met minstens 20 medewerkers het recht op deconnectie verankeren in hun organisatie.

12 juli, 2023

Hoe helpt People Sustainability bij het aantrekken van talent? People sustainability combineert duurzaam ondernemen met het welzijn van medewerkers en zet de mens centraal in...

trendrapport2024

Nieuw Trendrapport 2024 ‘Wellbeing & Sustainability’

Het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen

Lees nu meer over de laatste trends

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 9.000.

De laatste dag waarop je aanvragen voor de maatregel van de werkbaarheidscheque kan indienen is 31 juli 2024
De einddatum waarop er prestaties kunnen verricht worden is 31 augustus 2024. Meer weten over de werkbaarheidscheque?