Oplossing voor waterschaarste: Druppel op de hete plaat?

3 januari, 2023

Onderwerpen:

SDG Scan

SDG-scan Meer weten over de SDG-scan? Ja, graag! Klim in de cockpit van je impactvol welzijnbeleid Een bedrijf kan beslissen om een SDG-scan uit te...

MicrosoftTeams-image-1-scaled-e1669708889463-1024x1024

In ons Trendrapport 2023 ‘Wellbeing&Sustainability’ tekenen we een routebeschrijving voor bedrijven naar een succesvolle en duurzame toekomst. Trendwatcher Herman Konings trekt die toekomst met deze blogreeks naar het heden aan de hand van enkele opvallende internationale tendensen.  

In deze blog: hoe kan innovatie te dreigende waterschaarste afwenden?  

Toegang tot schoon water is een wereldwijd probleem. Hoewel we vooruitgang hebben geboekt in de richting van een positievere watertoekomst, is dat niet genoeg om de bevolkingsgroei en de klimaatverandering bij te houden. De VN heeft becijferd dat een kwart van de wereldbevolking – 2 miljard mensen – in landen leeft met dramatische watertekorten.

Terwijl er sprake is van toenemende waterschaarste, maakt men zich wereldwijd ook zorgen over de toxiciteit van het water. Volgens de Universiteit van Stockholm is regenwater wereldwijd nu onveilig om te drinken omdat het zgn. ‘forever chemicals’(PFAS[1]) bevat, chemicaliën die niet afbreken in het milieu en te vinden zijn in consumptiegoederen als keukengerei, voedselverpakkingen, elektronica en farmaceutica.

Douchen zonder water

Om de bezorgdheid over waterschaarste maar ook de gezondheid van de huid te verlichten, groeit er een beweging tegen het douchen. Sinds enkele jaren bestaat er een (informele) consumentenbeweging die het fenomeen ‘waterless beauty’ aanmoedigen. Biomedische studies wijzen uit dat te veel douchen het menselijk microbioom kan beschadigen, dus de oproep van overheden om zowel de energiecrisis als de droogteproblematiek te tackelen door minder te douchen en te baden, komt de gezondheid van onze huid ten goede. Het Genetic Science Learning Center van de Universiteit van Utah beweert dat het verstoren van onze microbiële ecosystemen ziekten kan veroorzaken. Te vaak wassen kan deze micro-organismen, die van vitaal belang zijn voor onze gezondheid, beschadigen.

Verder raden dermatologen aan het aantal douches tot maximum drie te beperken, en te veel wassen kan slecht zijn voor je haar, acne veroorzaken, allergieën verergeren en de huid uitdrogen, wat dan weer tot huidinfecties en eczeem aanleiding kan geven.

Bill Gates strijd tegen watertekort

Niet alleen overheden en ngo’s, maar ook commerciële partijen en kapitaalkrachtige filantropische organisaties, zoals die van Bill Gates, zetten enkele tandjes bij in de strijd tegen waterverspilling. Zo is de Amerikaanse multimiljardair een joint venture aangegaan met het Zuid-Koreaanse elektronicabedrijf Samsung om een prototype van een waterloos toilet voor huishoudens te ontwikkelen. Het toilet is ontworpen om zonder gebruik van water de menselijke ontlasting door te … euh … spoelen.

‘Het conventionele spoeltoilet is niet veel veranderd sinds het in 1596 werd uitgevonden door de Brit John Harington,’ zo luidt het in een verklaring van de Gates Stichting. Er is door de intrede van ondergrondse riolen en afvalverwerkingsinstallaties wel heel wat vooruitgang geboekt, maar deze ingewikkelde, dure en moeilijk te beheren technologieën hebben weinig zin in ontwikkelingslanden waar een miljard mensen nog steeds hun ontlasting in openlucht moeten doen.

Doorgaans verloopt innovatie traag en kost het handenvol geld, maar de geesten van bedrijven en vernieuwers, die ingrijpen waar de overheid niet slaagt in het vinden van eigentijdse, holistische oplossingen, zijn onmiskenbaar aan het rijpen. Van spoelloze producten en gefilterde systemen tot innovaties tegen het douchen: de toekomst van gezond, schoon water ligt in handen van technologische vooruitgang en collectieve actie.

PFAS[1] (poly- en perfluoralkylstoffen) is een verzamelnaam voor meer dan 6.000 chemische verbindingen, die door de mens zijn gefabriceerd. Het. Ook PFOS(perfluoroctaansulfonzuur) behoort tot de PFAS-familie.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

20 maart, 2024

TRENDS: SDG 8 - Waardig werk. "Economische groei vereist een circulaire economie," zijn de woorden van Dr. Janez Potočnik.

11 maart, 2024

Puratos – ‘Wellbeing leidt tot welldoing’ Aandacht hebben voor wellbeing is een risico dat voedingsbedrijf Puratos met succes kan beheren. Onder meer dankzij de intense...

7 maart, 2024

Vandaag de dag ligt de nadruk voornamelijk op de 'E' van ESG - Environmental, Social, and Governance (milieu, sociaal en bestuurlijk) criteria

trendrapport2024

Nieuw Trendrapport 2024 ‘Wellbeing & Sustainability’

Het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen

Lees nu meer over de laatste trends

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 9.000.

De laatste dag waarop je aanvragen voor de maatregel van de werkbaarheidscheque kan indienen is 31 juli 2024
De einddatum waarop er prestaties kunnen verricht worden is 31 augustus 2024. Meer weten over de werkbaarheidscheque?