Ambiguïteit op de werkvloer: essentiële competenties

12 februari, 2024

Onderwerpen:

Voorbeeld welzijnsbeleid

Voorbeeld welzijnsbeleid Download een voorbeeld welzijnsbeleid Ja, graag! Medewerkers met een hoge mate van hybride werk lopen minder risico op een burn-out. Hybride werken is...

De uitdaging van ambiguïteit op de werkvloer

In een tijd van snelle veranderingen en constante onzekerheid, zoals bij reorganisaties op het werk, samenwerking met diverse collega’s, en de impact van technologische ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie op je baan, is het essentieel om de vaardigheid te ontwikkelen om met ambiguïteit om te gaan. Het Competence Center Next Generation Work, een samenwerking tussen AMS (Antwerp Management School) en partners zoals B-Tonic, SD Worx, en Johnson & Johnson, benadrukt het belang van deze competentie door het combineren van wetenschappelijke inzichten met praktijkervaringen.

Het ontwikkelen van ambiguïteitsvaardigheden

In de praktijk is er geen perfecte werkwijze. We worden geconfronteerd met diverse ideeën, werkwijzen en dynamieken die ons gedrag beïnvloeden. Hoe kunnen we hier het beste mee omgaan?

De essentiële vaardigheid voor de toekomst

Tijdens een recente bijeenkomst met partners van het Competence Center Next Generation Work, zoals SD Worx en Johnson & Johnson, werd duidelijk dat het kunnen hanteren van ambiguïteit gezien wordt als een cruciale vaardigheid voor de toekomst. Dit omvat veerkracht tonen in onzekere situaties, balanceren tussen verschillende inzichten en weloverwogen risico’s nemen, alles in een wereld die continu verandert.

Het pad naar groei en ontwikkeling

Het goede nieuws is dat je deze vaardigheid kunt ontwikkelen. Dit gebeurt niet zozeer door traditionele opleidingen, maar vooral door ervaringen te delen, mentoring en elkaar te coachen. Het vragen om en ontvangen van feedback, regelmatige zelfreflectie, je grenzen verleggen, leren van fouten en je laten inspireren door anderen zijn allemaal manieren om hierin te groeien.

Diversiteit en dialoog als sleutel

Werken in diverse teams en het opzoeken van verschillende perspectieven kunnen ook helpen. Samenwerken met collega’s uit verschillende culturen is bijvoorbeeld een uitstekende manier om je vaardigheden in het omgaan met onzekerheden te ontwikkelen. Dit helpt je om een breder perspectief te ontwikkelen en te begrijpen dat jouw manier van zien niet de enige is.

Een levenslange leerweg

Omgaan met ambiguïteit op de werkvloer is een voortdurend leerproces. Door open te staan voor nieuwe ervaringen en perspectieven kunnen we beter navigeren in een complexe wereld.

Ambiguïteit is overal, maar hoe maak je jouw organisatie veerkrachtig en toekomstbestendig? Met de People Sustainability Scan zet je een belangrijke stap richting duurzaam welzijn, gekoppeld aan de SDG’s.

Start hier met het versterken van jouw welzijnsbeleid. Bouw mee aan een organisatie die klaar is voor de uitdagingen van morgen.

2fe9cfb4 74aa 4d48 b877 7ac6744d7696

Bronnen

(1) Antwerp Management School. Ambiguïteit als enige zekerheid. Hoe gaan we hier mee om?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

18 april, 2024

Tegenwoordig is duurzaamheid niet meer iets wat je kunt negeren, het is essentieel geworden. Bedrijven wereldwijd begrijpen nu dat milieubewustzijn, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur...

17 april, 2024

Aandacht hebben voor wellbeing is een thema waarbinnen de Cronos Groep zeer vooruitstrevend is. B-Tonic heeft Cronos Care geholpen om ...

29 maart, 2024

“Acting on the S in ESG” We zijn verheugd om een komende evenement op 6 juni van GUBERNA National Member Forum 2024  aan te kondigen,...

trendrapport2024

Nieuw Trendrapport 2024 ‘Wellbeing & Sustainability’

Het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen

Lees nu meer over de laatste trends

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 9.000.

De laatste dag waarop je aanvragen voor de maatregel van de werkbaarheidscheque kan indienen is 31 juli 2024
De einddatum waarop er prestaties kunnen verricht worden is 31 augustus 2024. Meer weten over de werkbaarheidscheque?