85% van de Belgen vindt duurzaamheid belangrijk

10 juli, 2023

Onderwerpen:

Veerkracht-Scan

Test de veerkracht van je team. Doe de Resilience Scan Ja, graag! Hulp in de strijd tegen ‘de nieuwe pandemie’ Onderzoek toont dat er vandaag...

Vooral gezondheid & welzijn krijgt hoge prioriteit

Hoewel zeven op de tien Belgen van zichzelf vindt dat ze bewust begaan zijn met milieu, klimaat en planeet, geeft maar 50% aan ook zijn gedrag bewust aan te passen. Vooral gezondheid & welzijn krijgt hoge prioriteit binnen het duurzaamheidsthema. Dit alles blijkt uit de Sustainapoll, een bevraging van de Antwerp Management School (AMS) over duurzaamheid.

 

 • 85% van de Belgen heeft interesse in duurzaamheid
 • 77% van de respondenten maakt zich zorgen over de staat waarin we onze planeet achterlaten voor toekomstige generaties.
 • 71% beschouwt zichzelf als iemand die bewust begaan is met milieu, klimaat en planeet.
 • Ongeveer 30% is nog altijd niet (volledig) overtuigd dat de mens impact heeft op klimaatverandering.
 • En meer dan 80% noemt duurzame of milieuvriendelijke productie niet als één van de drie belangrijkste overwegingen bij een aankoop.

Welzijn & (mentale) gezondheid wint sterk aan belang

De mening over maatschappelijke prioriteiten is sterk verdeeld. Wel is er grote consensus over het feit dat Welzijn & gezondheid en energie(omslag) de twee belangrijkste duurzaamheidsthema’s zijn waarop moet worden gewerkt.

Klimaat en ecologie staan voor nagenoeg één op de vijf Belgen (18%) bovenaan de lijst. Bij 18-34 jarigen loopt dit op tot 23%. Na welzijn en gezondheid, vervolledigt het beperken van de CO2-uitstoot de top drie, al is het verschil met het verantwoord omgaan met grondstoffen en beperken van drinkwaterverspilling klein.

We beseffen wel heel goed dat als we iets willen veranderen – of het nu gaat om gelijkheid, klimaatactie, gezondheid, of een andere uitdaging – dat extra veerkracht en creativiteit van de mensen zal vragen en we dus onze (mentale) gezondheid zeer goed gaan moeten bewaken.

Vooral welzijn & gezondheid krijgt hoge prioriteit binnen het duurzaamheidsthema
Vooral welzijn & gezondheid krijgt hoge prioriteit binnen het duurzaamheidsthema

Weinig impact eigen gedrag

Opvallend is dat uit het onderzoek blijkt dat de Belg vindt dat hij zelf het meest kan bijdragen aan het beperken van afval en het verspillen van drinkwater. Andere – vaak gerelateerde thema’s – worden minder aan het eigen gedrag gelinkt: grondstoffen (in de vorm van recyclage, consuminderen), beperken van de CO2-uitstoot, en energiezuinigheid staan weliswaar in de top vijf, maar hooguit een kwart tot een vijfde van de Belgen meent dat het eigen gedrag hierin een verschil kan maken.

Jongeren niet sterker geïnteresseerd in duurzaamheid

Het is duidelijk dat duurzaamheid als thema leeft in België; 85% heeft hierin enige tot sterke interesse. De interesse is sterker naarmate men hoger is opgeleid, of zichzelf politiek als linkser definieert. Het is opvallend -en in tegenspraak met gangbare veronderstellingen dat jongeren hier sterker mee bezig zijn dan ouderen- dat er geen grotere interesse is bij de jongste leeftijdsgroep. Binnen de leeftijdsgroep 18-34 heeft zelfs één op vijf hier weinig of geen interesse in, wat meer is dan bij de 50-plus bevolking.

6 personnes sur 10 s'abstiennent d'acheter des produits non durables
Duurzaam shoppen is belangrijk voor 6 op 10 van de Belgen

6 op 10 ziet af van niet-duurzame aankoop

Van de vijf zaken waarmee meer dan de helft van de Belgen vrij of erg sterk rekening houdt in een aankoopbeslissing, zijn er drie gerelateerd aan hoe het bedrijf omgaat met mensen en personeel, naast gebruik van natuurlijke ingrediënten en het tegengaan van vervuiling.

Wanneer men begrijpt wat de negatieve impact van een product op het milieu is, geeft zes op de tien aan af te zien van de aankoop. De helft van de Belgen veranderde ook ooit al van merk omwille van de slechte reputatie m.b.t. duurzaamheid van producent of leverancier.

7 belangrijkste conclusies

 1. 77% van de respondenten maakt zich zorgen over de staat waarin we onze planeet achterlaten voor toekomstige generaties.
 2. 71% beschouwt zichzelf als iemand die bewust begaan is met milieu, klimaat en planeet.
 3. Toch blijkt dat in de dagdagelijkse praktijk het gedrag vaak niet rijmt met de heersende attitudes en opinies in de samenleving. 
 4. Hoewel zeven op de tien van zichzelf vindt dat ze bewust begaan zijn met milieu, klimaat en planeet, geeft maar 50% aan zich alvorens te handelen bewust af te vragen hoe schadelijk het eigen gedrag is voor mens, maatschappij of planeet.
 5. De helft voelt zich niet erg schuldig als men toch schadelijke keuzes maakt.
 6. Meer dan 80% noemt duurzame of milieuvriendelijke productie niet als één van de drie belangrijkste overwegingen bij een aankoop.
 7. Ook is 30% nog altijd niet (volledig) overtuigd dat de mens impact heeft op klimaatverandering.

Wil je voor jouw organisatie ook een prioriteit maken van duurzaamheid, welzijn en (mentale) gezondheid? 

Wil meer info?

Lees hier het volledige onderzoek.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

6 juni, 2024

“Putting the Social in ESG” We zijn verheugd om ons komende evenement aan te kondigen, gericht op het belang van sociale factoren in een succesvolle...

30 mei, 2024

Inspiratie voor een toekomstgericht hr-beleid opdoen in Bordeaux. Kom jij ook naar het HRcongres 2024? Samen pionieren rond duurzame HR....

13 mei, 2024

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, ESG en duurzaamheid zijn ondertussen wel bekend binnen het bedrijfsleven. Ook zijn steeds meer bedrijven zich ervan bewust dat ze binnenkort moeten...