Maak van gezond werk jouw topprioriteit voor duurzaam succes

12 september, 2023

Onderwerpen:

Bio Age Scan

Bio Age-scan Doe de Bio Age-scan Ja, graag! Hoe gaat het met je medewerkers? Gelukkige en gemotiveerde teams zijn de motor van elk succesvol bedrijf....

Good work goal 2: Maak van gezond werk prioriteit nummer 1

Vandaag telt België een half miljoen langdurig zieken en dit cijfer zou tegen 2035 oplopen tot 600.000. Het zijn vooral mentale gezondheidsproblemen die voor een grote stijging zorgen. Deze prognose legt een bom onder het duurzaam succes van onze bedrijven, daarom is het cruciaal dat we van het bevorderen van gezond werk prioriteit nummer één maken.

Omdat de veiligheid en het welzijn van medewerkers onze nummer één prioriteit is, definieerde Antwerp Management School  in samenwerking met B-Tonic  de Good work goals. Dit zijn de 10 belangrijkste actiepunten die de motor achter het duurzaam welzijnsbeleid van elk bedrijf moeten zijn. We willen hiermee  benadrukken dat goede werkomstandigheden een aantoonbare verantwoordelijkheid zijn, niet alleen in tijden van stabiliteit en welvaart, maar ook – en zelfs nog meer – in tijden van crisis en herstel.

De Good work goals streven naar een werkomgeving die veiliger, gezonder, veerkrachtiger, inclusiever, gelukkiger, evenwichtiger, duurzamer, ondersteunender, zinvoller en verantwoordelijker is. Door een reeks acties voor te stellen in elk van deze 10 domeinen tonen de Good work goals de weg die werkgevers kunnen volgen om een goede werkomgeving voor hun medewerkers te garanderen.

Drie makkelijke manieren om gezond werk te bevorderen:

Binnen de Good work goal ‘Gezond werken’ bevorderen we een werkomgeving die fysieke gezondheid en activiteit, ergonomie, gezonde voeding en positief mentaal welzijn onder medewerkers stimuleert en mogelijk maakt. Zo wordt welzijn de hefboom voor het verhogen van de motivatie, connectiviteit en ook de productiviteit van de medewerkers. Want een medewerker die gemotiveerd is en goed in zijn vel zit, duwt een onderneming automatisch mee richting succes. Drie manieren om gezond werk te bevorderen: 

 

  • Bevorder ergonomie

Ergonomie gaat over veel meer dan enkel een juiste werkhouding. Het houdt het energieniveau van je medewerkers op peil en zorgt ook voor een veel betere mentale focus. Implementeer bijvoorbeeld dagelijkse stand-up- of wandelvergaderingen en voorzie zit/sta-bureau’s en schermverhogers.

  • Voorzie gezonde voeding

Het voedingspatroon van je medewerkers beïnvloedt hun productiviteit. Hoewel de kennis over gezondheid meestal aanwezig is, wordt die – vaak door tijdsgebrek of onregelmatige werktijden – niet altijd in de praktijk omgezet. Als werkgever kan je een rol spelen door een gezonde keuze op de werkvloer mogelijk te maken en die ook te stimuleren. Voorzie bijvoorbeeld gratis fruit en voldoende drinkwatervoorzieningen. Maar geef zeker ook het bedrijfsrestaurant een gezonde upgrade.

  • Help burn-out voorkomen

Onderzoek toont dat er vandaag 60% meer medewerkers op de rand van een burn-out staan dan twee jaar geleden. Daarvan loopt 1 op 3 een (hoog) risico om binnenkort uit te vallen. Belangrijk is dus dat werkgevers regelmatig bevragen hoe het met het mentaal welzijn en de veerkracht van de medewerkers gesteld is en goed opgeleide vertrouwenspersonen aanstellen waar medewerkers bij terecht kunnen met vragen of bezorgdheden over hun mentale gezondheid.

AMS-logo (Antwerp Management School)

***

 

 

Wil je gezond werk bevorderen en zo helpen voorkomen dat je medewerkers uitvallen? Vraag vandaag nog onze People Sustainability Scan aan en neem de eerste stap naar een gezondere werkomgeving.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

22 augustus, 2023

Voorkom zo het drama van een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval met dramatische afloop. Dat is de grootste nachtmerrie van elke werkgever. Toch gebeuren er in ons...

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 10.000.

Vraag hier je werkbaarheidscheque aan