Boost je gezondheid met deze 10 superkruiden

9 juni, 2022

Onderwerpen:

SDG: Key Takeaways

SDG’s: dit moet je weten Meer weten over de impact van de SDG’s? Ja, graag! 17 SDG-hefbomen voor duurzame groei De SDG’s kunnen worden ingezet...

Dagelijks verwerken we kruiden in allerlei gerechten. Ze geven kleur en smaak aan gerechten én hebben vaak ook een helende werking op ons lichaam. Deze 10 superkruiden zijn eveneens een voedingsmiddel als een medicijn en zijn altijd onbewerkt.

1. Gember

Gember heeft vele ontstekingsremmende eigenschappen en voorkomt pijn, zoals migraine en spier- en gewrichtspijn. Het is een smaakmakende wortel die door de jaren heen veel bekendheid heeft opgedaan. Gember kan misselijkheid voorkomen, omdat het een kalmerende werking heeft op de spijsvertering. Bovendien bevat gember ook veel antioxidanten en vitaminen die je lichaam beschermen tegen hart-en vaatziekten.

2. Peterselie

Hoewel peterselie vaak wordt gebruikt als garnituur, bevat het heel wat voedingsstoffen. Peterselie is rijk aan vitamine A, C en K. Peterselie kan helpen om de adem te verfrissen. Het eten van peterselie zorgt ook voor een beter gezichtsvermogen.

3. Basilicum

Basilicum is een zeer populaire smaakmaker in de Italiaanse keuken, daarnaast zou basilicum ook gebruikt worden bij huidproblemen, verkoudheid en andere infecties. Het zit vol antioxidanten en geeft je immuunsysteem een boost. Basilicum beschermt tegen hoofdpijn, misselijkheid, keelpijn en darmproblemen.

4. Brandnetel

Brandnetel is rijk aan vitamine A, B2, B5, C en D en zit vol mineralen. Verder heeft het geneeskrachtige krachten die de stofwisseling beïnvloeden. Veel mensen zien de brandnetel als onkruid, maar het is veel meer dan dat. Brandnetel helpt bovendien ook bij spiermassaherstel, nierproblemen, reuma en huidklachten.

5. Mariadistel

Mariadistel heeft een versterkende werking op de lever. Het voorkomt glutathiontekorten in de lever. Glutathion zorgt voor de verwijdering van giftige stoffen in de lever. Ook beïnvloedt mariadistel de groei van nieuwe levercellen. Wanneer je lever beschadigd is, bijvoorbeeld door overmatig gebruik van alcohol, kan de schade beperkt worden door mariadistel.

6. Tijm

Om salades wat pittiger te maken, gebruiken we vaak tijm. Het is een kruid dat over veel goede eigenschappen beschikt. Zo heeft tijm antibacteriële, schimmelwerende en ontsmettende eigenschappen. Het kruid helpt ook bij hoesten, keelpijn, kou op de borst en heeft een versterkende energie-opwekkende werking op elk niveau.

7. Groene thee

Groene thee staat bekend om z’n bijzondere eigenschappen. In groene thee zitten verschillende kruiden zoals anijs, kruizemunt, kaneel, zoethout, etc. Groene thee stimuleert de vetverbranding, verhoogt lichamelijke prestaties, helpt je gewicht verliezen, … Kortom groene thee geeft een superboost aan je gezondheid.

8. Koriander

Koriander bevat veel vezels en ijzer en werkt ontstekingsremmend. Het zit boordevol vitamine A en het kruid heeft een anti-reumatische werking. Daarnaast helpt het ook tegen gewrichtspijn.

9. Knoflook

Knoflook bevat de stof allicine, deze stof bevat medicinale eigenschappen. Het is rijk aan ijzer en vitamines zoals B6 en C. Knoflook kan ziektes bestrijden, waaronder ook verkoudheden. Dagelijks gebruik van knoflook zou de kans op een verkoudheid verkleinen met 63%. Actieve bestanddelen in knoflook kunnen bovendien ook de bloeddruk verlagen.

10. Kurkuma

Kurkuma is een ideale smaakmaker, maar biedt ook veel voordelen als medicinaal kruid. Kurkuma ziet er ongeveer hetzelfde uit als gember. Je komt het vaak tegen in curry’s en geeft je eten een gele kleur. Volgens onderzoek werkt kurkuma ontstekingsremmend, verlicht het een depressie, gaat bepaalde ziektes en veroudering tegen en bevat het tal van antioxidanten.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

25 januari, 2023

In ons Trendrapport 2023 ‘Wellbeing & Sustainability’ schetsen we een route naar een succesvolle en duurzame toekomst voor bedrijven. Trendwatcher Herman Konings vertaalt deze toekomst...

19 januari, 2023

Ergonomie gaat over veel meer dan enkel een juiste werkhouding. Het houdt het energieniveau van je medewerkers op peil en zorgt ook voor een veel...

2 januari, 2023

Misschien heb je wel goede voornemens bedacht voor het nieuwe jaar. Deze keer geven we je geen advies om die gewoontes vol te houden, maar...

trendrapport2024

Nieuw Trendrapport 2024 ‘Wellbeing & Sustainability’

Het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen

Lees nu meer over de laatste trends

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 9.000.

De laatste dag waarop je aanvragen voor de maatregel van de werkbaarheidscheque kan indienen is 31 juli 2024
De einddatum waarop er prestaties kunnen verricht worden is 31 augustus 2024. Meer weten over de werkbaarheidscheque?