Gezonde voeding verhoogt de productiviteit op de werkvloer

9 november, 2022

Onderwerpen:

Trendrapport 2023: ‘Wellbeing & Sustainability’

Duurzaam ondernemen is geen optie meer maar een must. Download hier het trendrapport 2023. ‘Wellbeing & Sustainability’ Ja, graag! Trendrapport 2023 ‘Wellbeing & Sustainability’ Aangedreven...

Een gezond en evenwichtig voedingspatroon heeft een positieve impact op zowel ons lichaam als ons brein. De juiste brandstof zorgt namelijk voor een optimale energiebalans waardoor we beter in ons vel zitten. En dit beïnvloedt natuurlijk onze productiviteit tijdens de werkdag. Investeren in gezonde voeding betekent dus een win-win voor medewerker én werkgever.

De meeste mensen kennen heel goed het verschil tussen gezonde en minder gezonde voeding. Ook is er doorgaans de wil om gezonde keuzes te maken. Toch verzanden deze goede voornemens vaak in de waan van alledag: geen tijd voor ontbijt, om 10u een koekje bij de (derde) koffie, ’s middag een snel broodje en om 16u naar de snoepautomaat…

Toch ligt de verantwoordelijkheid voor deze (on)gezonde keuzes niet alleen bij de medewerker maar zeker ook bij de werkgever. En deze laatste heeft er alle baat bij om gezonde voeding op te nemen in het bedrijfs-DNA: hoe beter medewerkers eten, hoe beter ze in hun vel zitten, hoe hoger de productiviteit. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) legde eerder al het verband tussen gezonde voeding en productiviteit. 

dan-gold-E6HjQaB7UEA-unsplash-1024x768

Heel de dag energie

Voedsel heeft een grote impact op de manier waarop een lichaam functioneert en presteert. Belangrijk is om je lichaam van de juiste brandstof te voorzien zodat de werkdagrit moeiteloos wordt uitgereden. Ongezonde voeding bestaat vooral uit snelle suikers en vetten. Snelle suikers breken sneller af en zorgen voor schommelingen in de suikerspiegel, vetten belasten dan weer het verteringsstelsel. Beiden zorgen voor de befaamde middagdip, inclusief concentratiestoornissen, vermoeidheid en prikkelbaarheid.

In een gezond eetpatroon kijken we vooral naar de zogenaamde ‘trage suikers’, want zij zorgen voor een evenwichtige energiebalans. Trage suikers vind je bijvoorbeeld in rijst, volkorenpasta en peulvruchten. Je lichaam zet ze trager om in een goed gedoseerde hoeveelheid energie waardoor die typische vermoeidheidsdipjes vermeden worden. Dit helpt medewerkers dus enorm om hun focus, alertheid en algemene ‘fitheid’ doorheen de dag op peil te houden en beter te produceren en renderen. Algemeen is bekend dat fitte werknemers minder werkongevallen hebben en minder en korter afwezig zijn. Investeren in gezonde voeding betekent dus een win-win voor medewerker en werkgever.

ryan-quintal-0RbF2qupdRc-unsplash-1024x683

Minder stress 

Een gezond en evenwichtig voedingspatroon heeft trouwens niet alleen impact op ons lichaam, ook ons brein vaart er wel bij. Dankzij die juiste brandstof en evenwichtige energiebalans voelen we ons beter in ons vel en in ons hoofd. Het resultaat is een betere concentratie, meer focus, hogere creativiteit en sneller probleem oplossende vermogen. Maar ook in een ruimer opzicht heeft een gezond eetpatroon een positieve invloed: het bevordert een goede gemoedstoestand en vermindert de kans op stress en depressie. Belangrijk om te weten in het kader van stressreductie en de preventie van burn-out.

B-Tonic helpt

Het voedingspatroon van je medewerkers beïnvloedt dus hun productiviteit. Hoewel de kennis over gezonde voeding meestal aanwezig is, wordt die – vaak door tijdsgebrek of onregelmatige werktijden – niet altijd in de praktijk omgezet. Als werkgever kan je een rol spelen door een gezonde keuze op de werkvloer mogelijk te maken en die ook te stimuleren. B-Tonic kan je hierbij helpen, wij bieden oplossingen op maat van de vraag en de behoefte van elke onderneming, zowel voor bedienden als (shiftwerkende) arbeiders.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

25 januari, 2023

In ons Trendrapport 2023 ‘Wellbeing & Sustainability’ schetsen we een route naar een succesvolle en duurzame toekomst voor bedrijven. Trendwatcher Herman Konings vertaalt deze toekomst...

19 januari, 2023

Ergonomie gaat over veel meer dan enkel een juiste werkhouding. Het houdt het energieniveau van je medewerkers op peil en zorgt ook voor een veel...

2 januari, 2023

Misschien heb je wel goede voornemens bedacht voor het nieuwe jaar. Deze keer geven we je geen advies om die gewoontes vol te houden, maar...

trendrapport2024

Nieuw Trendrapport 2024 ‘Wellbeing & Sustainability’

Het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen

Lees nu meer over de laatste trends

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 9.000.

De laatste dag waarop je aanvragen voor de maatregel van de werkbaarheidscheque kan indienen is 31 juli 2024
De einddatum waarop er prestaties kunnen verricht worden is 31 augustus 2024. Meer weten over de werkbaarheidscheque?