Een gezond en evenwichtig voedingspatroon heeft een positieve impact op zowel ons lichaam als ons brein. De juiste brandstof zorgt namelijk voor een optimale energiebalans waardoor we beter in ons vel zitten. En dit beïnvloedt natuurlijk onze productiviteit tijdens de werkdag. Investeren in gezonde voeding betekent dus een win-win voor medewerker én werkgever.
De meeste mensen kennen heel goed het verschil tussen gezonde en minder gezonde voeding. Ook is er doorgaans de wil om gezonde keuzes te maken. Toch verzanden deze goede voornemens vaak in de waan van alledag: geen tijd voor ontbijt, om 10u een koekje bij de (derde) koffie, ’s middag een snel broodje en om 16u naar de snoepautomaat…
Toch ligt de verantwoordelijkheid voor deze (on)gezonde keuzes niet alleen bij de medewerker maar zeker ook bij de werkgever. En deze laatste heeft er alle baat bij om gezonde voeding op te nemen in het bedrijfs-DNA: hoe beter medewerkers eten, hoe beter ze in hun vel zitten, hoe hoger de productiviteit. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) legde eerder al het verband tussen gezonde voeding en productiviteit.
Heel de dag energie
Voedsel heeft een grote impact op de manier waarop een lichaam functioneert en presteert. Belangrijk is om je lichaam van de juiste brandstof te voorzien zodat de werkdagrit moeiteloos wordt uitgereden. Ongezonde voeding bestaat vooral uit snelle suikers en vetten. Snelle suikers breken sneller af en zorgen voor schommelingen in de suikerspiegel, vetten belasten dan weer het verteringsstelsel. Beiden zorgen voor de befaamde middagdip, inclusief concentratiestoornissen, vermoeidheid en prikkelbaarheid.
In een gezond eetpatroon kijken we vooral naar de zogenaamde ‘trage suikers’, want zij zorgen voor een evenwichtige energiebalans. Trage suikers vind je bijvoorbeeld in rijst, volkorenpasta en peulvruchten. Je lichaam zet ze trager om in een goed gedoseerde hoeveelheid energie waardoor die typische vermoeidheidsdipjes vermeden worden. Dit helpt medewerkers dus enorm om hun focus, alertheid en algemene ‘fitheid’ doorheen de dag op peil te houden en beter te produceren en renderen. Algemeen is bekend dat fitte werknemers minder werkongevallen hebben en minder en korter afwezig zijn. Investeren in gezonde voeding betekent dus een win-win voor medewerker en werkgever.
Minder stress
Een gezond en evenwichtig voedingspatroon heeft trouwens niet alleen impact op ons lichaam, ook ons brein vaart er wel bij. Dankzij die juiste brandstof en evenwichtige energiebalans voelen we ons beter in ons vel en in ons hoofd. Het resultaat is een betere concentratie, meer focus, hogere creativiteit en sneller probleem oplossende vermogen. Maar ook in een ruimer opzicht heeft een gezond eetpatroon een positieve invloed: het bevordert een goede gemoedstoestand en vermindert de kans op stress en depressie. Belangrijk om te weten in het kader van stressreductie en de preventie van burn-out.
B-Tonic helpt
Het voedingspatroon van je medewerkers beïnvloedt dus hun productiviteit. Hoewel de kennis over gezonde voeding meestal aanwezig is, wordt die – vaak door tijdsgebrek of onregelmatige werktijden – niet altijd in de praktijk omgezet. Als werkgever kan je een rol spelen door een gezonde keuze op de werkvloer mogelijk te maken en die ook te stimuleren. B-Tonic kan je hierbij helpen, wij bieden oplossingen op maat van de vraag en de behoefte van elke onderneming, zowel voor bedienden als (shiftwerkende) arbeiders.