Hard werken en toch fit

15 november, 2021

Onderwerpen:

Configurator

WhitepaperHybride werken 4.0 Download de whitepaperHybride werken 4.0 Ja, graag! Medewerkers met een hoge mate van hybride werk lopen minder risico op een burn-out. Hybride...

Je gezondheid een belangrijke factor is voor je werkgeluk. Je mentaal en fysiek goed voelen in je vel, zorgt ervoor dat je meer energie hebt en productiever bent op je werk Je voelt je meer betrokken bij je organisatie en haalt meer voldoening uit je job. Maar hoe onderhoud je je gezondheid als je een veeleisende job en druk privéleven moet combineren? Wij helpen je op weg.

Kies een werkgever die aandacht heeft voor gezondheid

Naast onze job, willen we in de beperkte privétijd die we hebben ook aan onze gezondheid werken door te sporten of door te werken aan ons mentaal welzijn. Maar waar vinden we de tijd voor dit alles? De oplossing: kies voor een werkomgeving waar ruimte en aandacht is voor de gezondheid van haar medewerkers.

Werk en privé zijn steeds meer een geïntegreerd geheel, zeker nu velen onder ons voor een groot stuk van thuis uit werken. Dit is één van de redenen waarom bedrijven zouden moeten investeren in de gezondheid van hun medewerkers door een gezonde levensstijl te stimuleren. Een gezonde werkplek is een plek waar rekening wordt gehouden met de fysieke belasting van het werk, waar aandacht is voor werkdruk en stress en waar je de mogelijkheid hebt om tijdens het werk voldoende te bewegen. In veel bedrijven wordt bovendien ‘het nieuwe werken’ geïntegreerd. Medewerkers krijgen meer vrijheid om zelf te bepalen hoe, waar en wanneer ze werken. Op die manier kan je gezin, sociaal leven, sporten en werk beter inplannen volgens jouw eigen noden. Dit zijn allemaal zaken waar je op kunt letten tijdens het solliciteren.

Naast het nieuwe werken, investeren verschillende organisaties in een gezonde werkplek waarbij rekening gehouden wordt met de gezondheid van hun medewerkers. Dit doen ze door implementatie van een intern welzijnsbeleid waarbij aandacht wordt gegeven aan zowel mentale als fysieke gezondheid. Een goed voorbeeld van zo’n integraal wellbeingprogramma is ‘In 100 dagen naar een energieke werkvloer’, een online traject dat medewerkers in 100 dagen activeert een gezondere levensstijl aan te nemen.

Slim combineren

Werk en privéleven zijn steeds minder gescheiden: we werken van thuis, checken snel tussendoor onze mails vanuit de zetel of gaan een eindje lopen tijdens de lunch. Hoe zorgen we dat er een goeie balans is tussen werk en privé én zorgen we dat er voldoende tijd is om alles te doen wat we graag doen? Eén oplossing: slim combineren.

  • Fiets of wandel naar het werk. Zo heb je meteen een gezonde inspanning gedaan en kom je fit en met een fris hoofd op het werk aan.
  • Neem een active break: Na een half uurtje of uurtje bewegen onder de middagpauze, heb je de rest van de dag veel meer energie om er tegenaan te gaan. Je bent bovendien veel meer bestand tegen stressvolle situaties die op je pad komen. Heel wat bedrijven voorzien een fitnessruimte of yoga-sessies tijdens de werkuren.
  • Mindful werken: Ook je mentale gezondheid is erg belangrijk en er zijn zelfs mogelijkheden om technieken als mindfulness te integreren in je werk, waardoor je op stressvolle momenten tot rust kan komen.

Healthy food, healthy mind

Om de dag goed door te komen en je focus scherp te houden, eet je best voldoende. Dat begint al bij een gezond ontbijt.

  • Ontbijten terwijl je door je mailbox gaat? Geen probleem. Maar kies zeker voor een ontbijt dat voedzaam is voor je brein. Door de juiste dingen te eten, verbeter je je hersenfuncties en focus. Die goede voedingsstoffen noemt men ook wel brainfood. Voorbeelden zijn rauwe cacao (doe het in je yoghurt), noten en zaden, eieren, volle graanproducten, zomers fruit zoals blauwe bessen en frambozen, groene groenten en bladgroenten.
  • Sla je ontbijt zeker niet over. Door niet te ontbijten, daalt je glucoseconcentratie en hierdoor vermindert je cognitief vermogen. Glucose is dan ook de voeding voor je hersenen en wordt gevormd door trage en complexe suikers die je terugvindt in granen, fruit en groenten.
  • Ook voor je lunch en snacks kun je eenvoudig een gezonde keuze maken. Plannen is daarbij belangrijk. Er zijn bijvoorbeeld heel wat supermarkten die de mogelijkheid bieden om je boodschappen online te bestellen. Zo vermijd je impulsaankopen en kan je bewust kiezen voor dingen die goed zijn voor je lichaam. Gezonde voeding zorgt er niet alleen voor dat je fysiek beter in je vel zit, maar heeft ook een impact op je energie en concentratievermogen.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Whitepaper: Hybride werken

WhitepaperHybride werken 4.0 Download de whitepaperHybride werken 4.0 Ja, graag! Medewerkers met een hoge mate van hybride werk lopen minder risico op een burn-out Hybride...

b-tonic-hybrid-working

Ook interessant

19 januari, 2023

Ergonomie gaat over veel meer dan enkel een juiste werkhouding. Het houdt het energieniveau van je medewerkers op peil en zorgt ook voor een veel...

2 januari, 2023

Misschien heb je wel goede voornemens bedacht voor het nieuwe jaar. Deze keer geven we je geen advies om die gewoontes vol te houden, maar wel 4 gewoontes waar je maar beter korte metten mee maakt. En vooral hoe je ze omzet naar goede gewoontes. Negatief denken Het overkomt ons […]

14 november, 2022

“We must never become too busy sawing to take time to sharpen the saw”, zegt managementauteur Stephen Covey heel terecht. Door oog te hebben voor je welzijn en zorg te dragen voor je lichaam én je hoofd, vallen storende prikkels weg en neemt je productiviteit en concentratie toe. Ontdek hieronder dé 8 gouden tips voor meer focus!

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 10.000.

Vraag hier je werkbaarheidscheque aan