Een uitweg uit de paradox van het hybride werk
Hybride werken is here to stay en dat is goed nieuws, zowel voor de onderneming als de medewerker. Maar hoe gaan we die nieuwe manier van werken succesvol en duurzaam implementeren? Het welzijnsplatform B-Tonic, een dochteronderneming van Baloise Insurance, schreef in samenwerking met Federgon en VBO een whitepaper dat hiervoor een concreet kader wil bieden.

Meer dan twee jaar na de uitbraak heeft België de COVID-19-crisis vrij goed onder controle en zijn zo goed als alle bedrijven en organisaties terug operationeel. En meteen duikt een ernstig probleem op: de zogenaamde kantoortijgers willen niets liever dan terug voltijds naar kantoor, terwijl de huismussen 100 % telewerk verkiezen. De restgroep wil een oplossing ergens tussenin. De argumenten van tijgers en mussen lopen grotendeels gelijk: nood aan focustijd, samenwerking, werk-privébalans. Satya Nadella, de CEO van Microsoft, gaf het fenomeen een naam: de ‘Hybrid Work Paradox’. In deze whitepaper zoeken we een uitweg uit deze paradox. Belangrijk daarbij is dat we hybride werken niet gewoon mogen herleiden tot telewerken, zonder aandacht voor ieders welzijn. Want zo’n kans om de werkcultuur nieuw leven in te blazen en duurzaam te transformeren doet zich maar één keer in een generatie voor. The time is now.
Belangrijke take-aways uit de whitepaper
- De rol van de leidinggevende verandert en wordt belangrijker dan ooit
- Medewerkers met een hoge mate van hybride werk lopen minder risico op een burn-out
- Wederzijds vertrouwen is de belangrijkste hefboom voor een duurzaam succes van het hybride werkmodel
- De 3 belangrijkste uitdagingen van het nieuwe werken zijn: nood aan focustijd, optimale samenwerking en een betere werk-privébalans
- Er bestaat geen one size fits all-telewerkoplossing. Elk bedrijf moet een model op maat uitwerken aangepast aan zijn cultuur en organisatie
- Een nieuw en aangepast juridische kader is noodzakelijk om medewerker en werkgever te beschermen
Onderzoek toont aan dat medewerkers met een hoge mate van hybride werk minder risico lopen op een burn-out
Welzijn staat centraal
Er ligt geen blauwdruk klaar voor het nieuwe, hybride werken. Zelfs de meest vooruitstrevende en innovatieve bedrijven zijn er nog niet helemaal achter wat werkt, en wat niet. Het succes van een hybride model zal namelijk grotendeels worden bepaald door de eigenheid van de sector, de bedrijfsdemografie, de beschikbare talentpool, de cultuur en het DNA van de organisatie en de verwachtingen van de klant. Wel staat vast dat het welzijn, zowel de fysieke als mentale ergonomie, van de medewerkers en de leidinggevenden een centrale rol speelt.
Minder burn-out
Onderzoek toont aan dat medewerkers met een hoge mate van hybride werk minder risico lopen op een burn-out en meer plezier in het werk ervaren. Betekent dat dan dat bedrijven die overschakelen naar hybride werken automatisch het welzijn van hun medewerkers zullen zien groeien? Neen. Wel dat een hybride werkomgeving een goed kader biedt om het welzijn te verbeteren. Factoren als werk-privébalans, werkintensifiëring en technologie-overload verschillen nauwelijks tussen bedrijven die in hoge of lage mate hybride werken toepassen. De belangrijkste hefboom om te komen tot bevlogen en productieve (hybride) medewerkers is en blijft vertrouwen. Geen kinderlijk en naïef vertrouwen, maar een vertrouwen dat rust op een stevige fundering van goede afspraken en een duidelijk en psychologisch veilig kader binnen de organisatie.