Bouwen aan morgen dankzij verantwoordelijk werk

30 november, 2023

Onderwerpen:

Optimaliseer veerkracht van je medewerkers: de Resilience Scan voor burn-outpreventie

Bestel nu de Resilience Scan en zet de eerste stap naar een veerkrachtiger team. Ja, graag! Waarom mentaal welzijn op het werk topprioriteit moet zijn?...

Creëer een positieve impact op de maatschappij van morgen

De roep om milieubewustzijn en maatschappelijke verantwoordelijkheid klinkt steeds luider. Zeker nu is het creëren van een werkomgeving die medewerkers in staat stelt om actie te ondernemen voor verbeteringen van het milieu en de samenleving dan ook van cruciaal belang. Good work goal 10: ‘Verantwoordelijk werk’ is een leidraad voor dat alles.

Sleutelstrategieën voor een positieve impact

Bij verantwoordelijk werk gaat het niet langer alleen om winst maken. Het gaat ook om het maken van een positieve impact op de wereld om ons heen. Hieronder zijn enkele sleutelstrategieën om een dergelijke werkomgeving te stimuleren:

  • Een cultuur van openheid en dialoog

Het begint allereerst allemaal met open communicatie. Creëer dus een cultuur waarin medewerkers zich vrij voelen om ideeën te delen, zowel groot als klein. Dat kan via regelmatige teamvergaderingen, brainstormsessies of zelfs een digitaal platform waar ideeën kunnen worden uitgewisseld. Door ruimte te bieden voor open dialoog, voelen medewerkers zich aangemoedigd om met innovatieve manieren te komen om zo positieve impact te genereren.

  • Ruimte voor creativiteit en experimenten

Geef medewerkers ten tweede de vrijheid om te experimenteren met nieuwe ideeën en benaderingen. Sta fouten toe en moedig medewerkers dan ook aan om te leren van hun mislukkingen. Het is vaak uit deze experimenten dat baanbrekende concepten en duurzame oplossingen ontstaan die een verschil kunnen maken voor het milieu en de maatschappij.

  • Toegang tot middelen en ondersteuning

Ten derde, om echt actie te kunnen ondernemen, hebben medewerkers middelen en ondersteuning nodig. Dat kan variëren van financiële steun voor duurzaamheidsinitiatieven tot tijd en training voor vrijwilligerswerk in de gemeenschap. Zorg er zeker voor dat deze middelen gemakkelijk toegankelijk zijn en dat medewerkers weten hoe ze ze kunnen benutten.

  • Inspirerend leiderschap

Leiders spelen vervolgens een sleutelrol in het stimuleren van verandering. Inspirerend leiderschap dat gericht is op zowel zakelijke doelen als maatschappelijke impact, kan een krachtige drijfveer zijn voor medewerkers om zich betrokken te voelen. Leiders kunnen hun eigen betrokkenheid tonen door deel te nemen aan initiatieven en door successen te delen die zijn voortgekomen uit medewerkersacties.

Strategieën voor Verantwoordelijk Werk: Het Realiseren van Positieve Verandering

  • Erkenning en beloning

Waardering en erkenning voor de inspanningen van medewerkers zijn eveneens essentieel. Dat kan variëren van publieke erkenning binnen het bedrijf tot tastbare beloningen voor buitengewone bijdragen aan milieubescherming en maatschappelijke verbeteringen. Het erkennen van inzet motiveert medewerkers om door te gaan met hun inspanningen.

  • Duurzaamheid integreren in de kernwaarden

Maak duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid integrale onderdelen van de kernwaarden van het bedrijf. Als deze waarden in de bedrijfscultuur zijn verankerd, wordt het voor medewerkers gemakkelijker om ze te omarmen en dus toe te passen in hun dagelijkse werkzaamheden.

  • Meetbare doelen en resultaten

Stel meetbare doelen voor milieuvriendelijke en maatschappelijke initiatieven. Dat helpt niet alleen bij het volgen van de voortgang, maar moedigt medewerkers bovendien aan om concrete acties te ondernemen en op die manier tastbare resultaten te bereiken.

  • Educatie en bewustwording

Tot slot: organiseer workshops, seminars en trainingen om bewustzijn te vergroten over milieuproblemen en maatschappelijke kwesties. Hoe meer medewerkers begrijpen waarom hun acties van belang zijn, hoe meer gemotiveerd ze zullen zijn om een positieve impact te creëren.

Met de juiste cultuur, ondersteuning en inspiratie kunnen bedrijven niet alleen bijdragen aan een betere wereld, maar ook een bloeiende gemeenschap van betrokken en geïnspireerde medewerkers opbouwen. Wil je een werkomgeving die verantwoordelijk werk en het welzijn van je medewerkers bevordert? Vraag vandaag nog onze People Sustainability Scan aan en neem de eerste stap naar een verantwoordelijke werkomgeving.

Good work goal 10: Verantwoordelijk werk

Omdat de veiligheid en het welzijn van medewerkers onze nummer één prioriteit is, definieerde Antwerp Management School  in samenwerking met B-Tonic  de Good work goals. Dat zijn de 10 belangrijkste actiepunten die de motor achter het duurzaam welzijnsbeleid van elk bedrijf moeten zijn. We willen hiermee benadrukken dat goede werkomstandigheden een aantoonbare verantwoordelijkheid zijn, niet alleen in tijden van stabiliteit en welvaart, maar ook – en zelfs nog meer – in tijden van crisis en herstel.

De Good work goals streven naar een werkomgeving die veiliger, gezonder, veerkrachtiger, inclusiever, gelukkiger, evenwichtiger, duurzamer, ondersteunender, zinvoller en verantwoordelijker is. Door een reeks acties voor te stellen in elk van deze 10 domeinen tonen de Good work goals de weg die werkgevers kunnen volgen om een goede werkomgeving voor hun medewerkers te garanderen.

Gerelateerde SDG's

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

2 mei, 2024

De toekomst van HR: Een evidence based perspectief In onze voortdurende verkenning van innovatieve werkpraktijken, richten we ons nu op de cruciale rol van Evidence...

17 april, 2024

De Cronos Groep is zeer vooruitstrevend als het gaat om duurzaam- en welzijnsbeleid. Veerle Rovers, Wellbeing Manager bij Cronos Care legt uit waarom...

16 april, 2024

Een wereldwijd onderzoek (2023) van sportmerk lululemon onthulde dat bij één op de drie respondenten het welzijn op het laagste pitje ooit staat.

Dowload het Trendrapport 2024: 'Wellbeing & Sustainanility'

Meer weten over het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen?

e book 2024 nl