Veerkracht: de grootste uitdaging van morgen
Veerkrachtig werk:In een snel veranderende wereld, waar technologische ontwikkelingen en economische verschuivingen elkaar opvolgen, wordt veerkracht een cruciale eigenschap. Als werkgever kun je een essentiële rol spelen bij het ondersteunen van je medewerkers. Hierbij helpt het hen om veerkrachtiger te worden en beter om te gaan met veranderingen.
Strategieën voor meer veerkracht op de werkvloer
Binnen de Good work goal ‘Veerkrachtig werk’ stimuleren we een werkomgeving die medewerkers ondersteunt in hun vermogen. Dit is om positief om te gaan met stress en zich aan te passen aan onverwachte of belangrijke veranderingen. Hier zijn enkele strategieën om je team te helpen groeien en gedijen te midden van onzekerheid en verandering:
- Creëer een open bedrijfscultuur
Veerkracht begint met een gevoel van veiligheid en vertrouwen binnen de werkomgeving. Moedig open communicatie aan en zorg ervoor dat je medewerkers weten dat ze zich vrij kunnen uiten over hun zorgen, angsten en uitdagingen. Wees empathisch en toon begrip voor hun situatie, zowel werkgerelateerd als persoonlijk.
- Investeer in groei
Investeer in de groei van je medewerkers door middel van opleidingen, workshops en trainingen. Het vergroten van hun vaardigheden en kennis zal hen niet alleen helpen zich aan te passen aan veranderingen, maar ook hun zelfvertrouwen versterken. Hierdoor kunnen ze uitdagingen met meer vastberadenheid tegemoet treden.
Opbouwen van Veerkracht: Praktische Richtlijnen voor een Wendbare Werkomgeving
- Wees flexibel
Sta flexibele werkregelingen toe, zoals telewerken of flexibele werkuren, indien mogelijk. Een flexibele werkomgeving geeft medewerkers de ruimte om werk en privé in balans te houden, waardoor ze minder stress ervaren en zich beter kunnen aanpassen aan veranderingen.
- Stimuleer zelfzorg en welzijn
Veerkracht gaat hand in hand met een gezonde geestelijke en lichamelijke gesteldheid. Moedig je medewerkers aan om tijd te nemen voor zelfzorg en welzijnsactiviteiten. Dit kan variëren van het aanmoedigen van pauzes gedurende de werkdag tot het aanbieden van welzijnsprogramma’s en -initiatieven.
- Lead by example
Als leidinggevende speel je een belangrijke rol bij het bevorderen van veerkracht in je organisatie. Wees zelf een voorbeeld van veerkracht door positief om te gaan met veranderingen en uitdagingen. Door je eigen veerkracht te tonen, zal je anderen inspireren om hetzelfde te doen.
Wil je investeren in het welzijn van je team en ze zo helpen om veerkrachtig met veranderingen om te gaan? Vraag vandaag nog onze Resilience Scan aan en neem de eerste stap naar een veerkrachtige werkomgeving.
Omdat de veiligheid en het welzijn van medewerkers onze nummer één prioriteit is, definieerde Antwerp Management School in samenwerking met B-Tonic de Good work goals. Dit zijn de 10 belangrijkste actiepunten die de motor achter het duurzaam welzijnsbeleid van elk bedrijf moeten zijn. We willen hiermee benadrukken dat goede werkomstandigheden een aantoonbare verantwoordelijkheid zijn, niet alleen in tijden van stabiliteit en welvaart, maar ook – en zelfs nog meer – in tijden van crisis en herstel.
De Good work goals streven naar een werkomgeving die veiliger, gezonder, veerkrachtiger, inclusiever, gelukkiger, evenwichtiger, duurzamer, ondersteunender, zinvoller en verantwoordelijker is. Door een reeks acties voor te stellen in elk van deze 10 domeinen tonen de Good work goals de weg die werkgevers kunnen volgen om een goede werkomgeving voor hun medewerkers te garanderen.