Duurzaam werk: Groene omgeving beïnvloedt.

1 maart, 2024

Onderwerpen:

Voorbeeld welzijnsbeleid

Duurzaam welzijnsbeleid voor ondernemingen:Zo begin je er aan Op zoek naar een duurzaam welzijnsbeleid voor jouw onderneming? Wij helpen je welzijnsstrategie te versterken en te...

Good work goal 7: Duurzaam werk, duurzaam succes

Duurzaam werk: Recent onderzoek toont aan dat 85% van de Belgen duurzaamheid belangrijk vindt. Een groene werkomgeving is een bepalende factor om te kiezen voor een bepaald bedrijf. Een duurzame werkomgeving is niet alleen gunstig voor het milieu. Het kan ook leiden tot een positieve bedrijfscultuur, grotere betrokkenheid van medewerkers en kostenbesparingen op de lange termijn.

Omdat de veiligheid en het welzijn van medewerkers onze nummer één prioriteit is, definieerde Antwerp Management School  in samenwerking met B-Tonic  de Good work goals. Dit zijn de 10 belangrijkste actiepunten die de motor achter het duurzaam welzijnsbeleid van elk bedrijf moeten zijn.

Ten eerste, goede werkomstandigheden zijn essentieel, zelfs in tijden van crisis en herstel. Ze zijn onze verantwoordelijkheid. Bovendien streven de Good Work Goals naar een werkomgeving die veiliger, gezonder, veerkrachtiger, inclusiever, gelukkiger, evenwichtiger, duurzamer, ondersteunender, zinvoller en verantwoordelijker is. Door een reeks acties voor te stellen in elk van deze 10 domeinen, tonen de Good Work Goals de weg die werkgevers kunnen volgen om een goede werkomgeving voor hun medewerkers te garanderen.

Zo creëer je een duurzame werkomgeving

Binnen de Good Work Goals ‘Duurzaam werk’ bevorderen we milieubewustzijn en actie. Om de impact op natuurlijke hulpbronnen en ecosystemen te verminderen, stimuleren we een werkomgeving. We geven alvast enkele tips hoe bedrijven een duurzame werkomgeving kunnen creëren. Dit helpt hun impact op de planeet te verminderen.

  • Formuleer een duidelijk duurzaamheidsbeleid

Een groene werkomgeving begint met een duidelijk duurzaamheidsbeleid en meetbare doelstellingen. De inzet voor milieubehoud en duurzaamheid moet een cruciaal onderdeel zijn van de bedrijfsmissie en -waarden. Stel vervolgens concrete doelen om je ecologische voetafdruk te verminderen, zoals het verminderen van energie- en waterverbruik, het minimaliseren van afvalproductie en het stimuleren van hernieuwbare energiebronnen.

  • Zorg voor bewustwording en opleiding

Een essentiële stap om milieubewustzijn te bevorderen, is het creëren van bewustwording over de impact van hun dagelijkse handelingen op het milieu. Organiseer workshops, trainingen en bewustmakingscampagnes om de medewerkers te informeren over duurzaamheidskwesties en hen aan te moedigen om milieuvriendelijke gewoonten aan te nemen, zowel op het werk als thuis.

  • Implementeer slimme energiesystemen

Verminder het energieverbruik door energie-efficiënte apparatuur te gebruiken, verlichtingssystemen te upgraden naar LED, en slimme energiebeheersystemen te implementeren. Investeer ook in hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen op het dak van het kantoorpand, om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.

  • Maak afvalbeheer en recycling makkelijk

Een milieubewuste werkomgeving omvat ook effectief afvalbeheer en recycling. Je kan recyclagebakken op strategische plaatsen in het kantoor plaatsen en medewerkers aanmoedigen om papier, plastic, glas en andere materialen te recyclen. Daarnaast moeten je als bedrijf streven naar het verminderen van single use plastic en het gebruik van duurzame verpakkingsmaterialen.

  • Stimuleer groene mobiliteit

Stimuleer groene mobiliteit door je medewerkers aan te moedigen om gebruik te maken van milieuvriendelijke transportmiddelen, zoals fietsen, carpoolen of het openbaar vervoer. Ook het faciliteren van oplaadpunten voor elektrische voertuigen op het bedrijfsterrein kan een positieve impact hebben op de milieubelasting van het woon-werkverkeer van medewerkers.

AMS-logo (Antwerp Management School)

Gerelateerde SDG's

***

 

Wil je een werkomgeving die milieubewustzijn stimuleert en actie bevordert om de impact op natuurlijke hulpbronnen en ecosystemen te verminderen? Vraag vandaag nog onze People Sustainability Scan aan en neem de eerste stap naar een duurzame werkomgeving.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

annelies theunissen

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

3 mei, 2024

Steeds meer bedrijven besteden aandacht aan de mentale gezondheid van hun medewerkers. Toch gelooft bijna de helft (48%) van de Belgische leidinggevenden dat medewerkers met...

2 mei, 2024

De toekomst van HR: Een evidence based perspectief In onze voortdurende verkenning van innovatieve werkpraktijken, richten we ons nu op de cruciale rol van Evidence...

17 april, 2024

De Cronos Groep is zeer vooruitstrevend als het gaat om duurzaam- en welzijnsbeleid. Veerle Rovers, Wellbeing Manager bij Cronos Care legt uit waarom...

Dowload het Trendrapport 2024: 'Wellbeing & Sustainanility'

Meer weten over het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen?

e book 2024 nl