Rouw bij medewerkers: Hoe ga je daar als teamleider mee om?

30 oktober, 2023

Onderwerpen:

Uitnodiging Resilience Scan voor burn-outpreventie

Uitnodiging veerkrachtscanvoor burn-outpreventie Wil je graag je medewerkers snel uitnodigen voor de Veerkrachtscan? Gebruik dan onderstaand sjabloon.Opmerking: Vergeet je bedrijfslink niet toe te voegen. Beste...

Verdriet laat een indruk achter, ook bij medewerkers

Een dierbare verliezen is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in iemands leven. Vroeg of laat krijgen veel van je medewerkers hiermee te maken. En iedereen gaat op zijn of haar eigen manier met rouw en werk om. Als teamleider is het essentieel om begripvol en ondersteunend te zijn tijdens deze moeilijke periode.

De diversiteit van rouw op de werkplek

Waar de ene medewerker graag wil blijven werken en dat juist als afleiding ervaart, heeft de andere medewerker tijd en rust nodig. Tijdens het rouwproces kan het werk tijdelijk een minder hoge prioriteit hebben. Ook kunnen er tijdens het rouwproces fysieke en mentale klachten ontstaan waardoor een medewerker het werk tijdelijk minder goed of niet kan uitvoeren.

Jouw rol als teamleider bij medewerkers in rouw

Als teamleider speel jij een cruciale rol in het ondersteunen van je medewerkers tijdens hun rouwproces. Het is belangrijk om:
• Empathisch te zijn: Toon begrip en compassie voor de situatie van je medewerkers.
• Flexibiliteit te bieden: Stel flexibele werkarrangementen voor, zoals verlof of aangepaste werktijden, om de medewerkers de ruimte te geven die ze nodig hebben.
• Communicatie te bevorderen: Houd open en eerlijke communicatielijnen, waarbij je luistert naar de behoeften en wensen van je medewerkers.
• Hulpbronnen te bieden: Informeer medewerkers over beschikbare steun, zoals een podcast rond veerkracht en verlies of rouwtherapie.

Podcast: Hoe om te gaan met verlies

In deze podcast heb je het voorrecht om de krachtige stem van Julie Brown te verwelkomen. Julie deelt haar persoonlijke verhaal na het verlies van haar geliefde, poolreiziger Dixie Dansercoer. Samen nemen we de tijd om te begrijpen hoe men elkaar kan helpen bij het omgaan met verlies, hoe mindfulness rust kan creëren te midden van de storm, en waarom veerkracht een reddingslijn kan zijn in de diepe wateren van een rouwproces.

Of je nu een teamleider bent die op zoek is naar middelen om je team te ondersteunen tijdens moeilijke tijden, of gewoon op zoek bent naar inspiratie om persoonlijke veerkracht te vergroten, onze podcast biedt inzichten en praktische tools om je te helpen bij het omgaan met de eb en vloed van een rouwproces.

Kijk en luister naar onze podcast met Julie Brown:

 

Samen sterker met een box vol troost

Rouw is een proces dat tijd en begrip vergt. Als teamleider kun je een verschil maken in het leven van je medewerkers door hen te ondersteunen en aan te moedigen tijdens deze uitdagende tijden. Een werkomgeving creëren waar medewerkers zich gesteund voelen in hun rouwproces en in staat zijn om gezond en productief terug te keren naar hun werk.

In de zoektocht naar manieren om medewerkers in rouw te ondersteunen, willen we graag de troostbox voorstellen als een  bron van hulp  tijdens verlies. Deze speciaal samengestelde box is ontworpen om te voorzien in de behoeften van rouwende medewerkers en dient als een tastbare uitdrukking van de zorg en betrokkenheid van je organisatie. De troostbox biedt praktische hulpmiddelen en materialen die kunnen helpen bij het rouwproces.  Als teamleider of organisatie kun je de troostbox bestellen en deze aanbieden als een teken van steun voor medewerkers die rouwen.

Dit zit er in een troostbox

  • Boek: Vingerafdruk van verdriet – Manu Keirse
  • 4 houten lasergesneden kaarten – de 4 seizoenen
  • 2 kokers met badzout : Lavandel – Roos & hibiscus
  • DIY set om 2 bijenwas kaarsen te maken
Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

26 april, 2023

Slechts een derde van de leidinggevenden heeft een stijl die burn-out helpt te voorkomen Onderzoek van Securex en KU Leuven toont aan dat de stijl...

26 september, 2022

Net genoeg doen op het werk: het is een trend. Voor werkgevers is het een signaal dat ze kritischer naar hun beleid moeten­ kijken, vindt...

13 juni, 2022

Blog van Prof. Dr. Kathleen Vangronsvelt (AMS) Ik vertelde dit weekend aan enkele vriendinnen dat ik met een geweldig interessante studie bezig was over absenteïsme....

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 10.000.

Vraag hier je werkbaarheidscheque aan