Verhoog je focus door in te zetten op je welzijn

14 november, 2022

Onderwerpen:

Bio Age Scan

Bio Age Scan Doe de Bio Age-scan Ja, graag! Hoe gaat het met je medewerkers? Gelukkige en gemotiveerde teams zijn de motor van elk succesvol...

“We must never become too busy sawing to take time to sharpen the saw”, zegt managementauteur Stephen Covey heel terecht. Door oog te hebben voor je welzijn en zorg te dragen voor je lichaam én je hoofd, vallen storende prikkels weg en neemt je productiviteit en concentratie toe. Ontdek hieronder dé 8 gouden tips voor meer focus!

1. Routine

Met een goede routine verhoog je je focus en productiviteit. Je hebt meer rust in je hoofd. De regelmaat zorgt voor minder stress, een betere slaap en dus betere concentratie en betere resultaten.

Tip: Vergeet geen ruimte te creëeren voor creativiteit en flexibiliteit.

 

thomas-bormans-pcpsVsyFp_s-unsplash-300x2002. Realistische verwachtingen

Maak een werkplanning met duidelijke en vooral (haalbare) doelen. Focus begint met de juiste mindset en realistische verwachtingen waardoor je de nodige rust creëert in je hoofd en gefocust kunt werken.

3. Jaag eerst op de olifanten, laat je niet afleiden door de konijnen

Handel ’s morgens meteen je moeilijkste, vervelendste, grootste of meest veeleisende to do’s af. Je energiepeil is dan het hoogst. En laat je niet afleiden door de konijnen of kleine taken. Zo is die taak meteen van de baan en hoef je je er de rest van de dag geen zorgen meer over te maken.

maxim-ilyahov-0aRycsfH57A-unsplash-300x200

4. Stop met multitasken


Multitasken zorgt er voor dat ons brein zich continue moet aanpassen van de ene taak naar de andere. Om zich dan ook nog eens te richten op elk bericht dat binnen komt. Door te multitasken verlies je niet alleen tijd maar is de kwaliteit van je taken ook minder goed.

5. Pauze = recupereren

Om te focussen moet je ook leren te ontfocussen. Ons brein kan geen drie mentale marathons achter elkaar lopen. Plan regelmatig korte pauzes: even een wandeling, of een lunch break, een babbeltje met een collega, de ledematen stretchen etc.

 

nubelson-fernandes-md36JWJzrTk-unsplash-300x200

6. Vertrouwen

Als je thuis werkt hoef je niet continue te laten zien dat je online bent. Laat die zelf opgelegde controle los en gebruik die tijd voor focus.

 

 

7. Zet focustijd in je agenda

Focus is een basisvereiste voor betekenisvol kenniswerk en zorgt dus voor productiviteit. Plan doelbewust tijdsblokken met focustijd in in je agenda, net zoals je meetings plant. Doe dit zéker de eerste vrijdag van de maand want dan is het… Focus Friday!

jason-goodman-0K7GgiA8lVE-unsplash-1-300x2008. Omarm fouten


Niemand is perfect, ook jij niet. Succesvolle mensen praten over hun fouten. Het creëert psychologische veiligheid en biedt collega’s de mogelijkheden om er van te leren.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

25 januari, 2023

In ons Trendrapport 2023 ‘Wellbeing & Sustainability’ schetsen we een route naar een succesvolle en duurzame toekomst voor bedrijven. Trendwatcher Herman Konings vertaalt deze toekomst...

19 januari, 2023

Ergonomie gaat over veel meer dan enkel een juiste werkhouding. Het houdt het energieniveau van je medewerkers op peil en zorgt ook voor een veel...

2 januari, 2023

Misschien heb je wel goede voornemens bedacht voor het nieuwe jaar. Deze keer geven we je geen advies om die gewoontes vol te houden, maar...

trendrapport2024

Nieuw Trendrapport 2024 ‘Wellbeing & Sustainability’

Het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen

Lees nu meer over de laatste trends

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 9.000.

De laatste dag waarop je aanvragen voor de maatregel van de werkbaarheidscheque kan indienen is 31 juli 2024
De einddatum waarop er prestaties kunnen verricht worden is 31 augustus 2024. Meer weten over de werkbaarheidscheque?