In 2012 stelden de Verenigde Naties 17 universele doelstellingen op om te kunnen reageren op de sociale, economische en ecologische uitdagingen voor mens en planeet: de Duurzaamheidsdoelstellingen, of Sustainable Development Goals (SDG’s VN). Zo bouwen we aan een wereld die duurzaam is in haar geheel. Niet alleen voor mens en planeet is dat essentieel. Ook in de praktijk blijkt dat medewerkers willen werken voor een bedrijf dat zich inzet voor een positieve impact op mens en planeet. Hoe zit het met de SDG’s en hoe implementeer je ze in je bedrijf?
De 17 SDG’s van de VN: Een overzicht en hun betekenis
Hieronder de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Ook geven we een korte beschrijving van waar ze voor staan:
SDG 1. Geen armoede: Beëindig armoede in al zijn vormen overal.
SDG 2. Geen honger: Beëindig honger, bereik voedselzekerheid en verbeterde voeding. Promoot dus duurzame landbouw.
SDG 3. Goede gezondheid en welzijn: Verzeker een gezond leven en bevorder welzijn voor iedereen op alle leeftijden.
SDG 4. Kwaliteitsonderwijs: Verzeker inclusief en gelijkwaardig kwaliteitsonderwijs en bevorder ook levenslang leren voor iedereen.
SDG 5. Gendergelijkheid: Bereik gendergelijkheid en empower alle vrouwen en meisjes.
SDG 6. Schoon water en sanitair: Verzeker zowel beschikbaarheid als duurzaam beheer van water en van sanitair voor iedereen.
SDG 7. Betaalbare en duurzame energie: Verzeker toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen.
SDG 8. Waardig werk en economische groei: Bevorder aanhoudende, inclusieve en duurzame economische groei. Bevorder ook de volledige en productieve tewerkstelling en tot slot waardig werk voor iedereen.
SDG 9. Industrie, innovatie en infrastructuur: Bouw veerkrachtige infrastructuur en bevorder inclusieve en duurzame industrialisatie. Bevorder dus innovatie.
SDG 10. Ongelijkheid verminderen: Verminder ongelijkheid binnen en tussen landen.
SDG 11. Duurzame steden en gemeenschappen: Maak steden en menselijke nederzettingen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam.
SDG 12. Verantwoorde consumptie en productie: Verzeker duurzame consumptie- en productiepatronen.
SDG 13. Klimaatactie: Neem dringende maatregelen om klimaatverandering en ook de gevolgen ervan te bestrijden.
SDG 14. Leven in het water: Behoud en maak duurzaam gebruik van de oceanen en de zeeën. Draag daarnaast ook zorg voor maritieme hulpbronnen voor duurzame ontwikkeling.
SDG 15. Leven op het land: Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen. Beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming, en stop landdegradatie en verlies van biodiversiteit.
SDG 16. Vrede, rechtvaardigheid en sterke publieke diensten: Bevorder vreedzame en inclusieve samenlevingen voor duurzame ontwikkeling. Verzeker bovendien toegang tot justitie voor iedereen en creëer effectieve, verantwoordelijke en inclusieve instellingen op alle niveaus.
SDG 17. Partnerschap om doelstellingen te bereiken: Blaas leven in het wereldwijd partnerschap voor duurzame ontwikkeling. We moeten de onderlinge implementatie van de SDG’s versterken. Samen sta je tenslotte sterker dan alleen.
Agenda 2030: Bouwen aan een duurzaam welzijnsbeleid met de SDG’s VN
Kortom, de SDG’s vormen een gezamenlijke inspanning om tegen 2030 wereldwijde uitdagingen aan te pakken.
Wil je een duurzaam welzijnsbeleid waar zowel je onderneming als je medewerkers bij winnen? In ons People Sustainability traject werken we samen een jaaractieplan op maat van jouw bedrijf uit gelinkt aan de duurzaamheidsdoelstellingen (SDG’s) van de VN.