Serendipiteit

8 februari, 2023

Onderwerpen:

Veerkracht-Scan

Test de veerkracht van je team. Doe de Resilience Scan Ja, graag! Hulp in de strijd tegen ‘de nieuwe pandemie’ Onderzoek toont dat er vandaag...

In ons Trendrapport 2023 ‘Wellbeing&Sustainability’ tekenen we een routebeschrijving voor bedrijven naar een succesvolle en duurzame toekomst. Trendwatcher Herman Konings trekt die toekomst met deze blogreeks naar het heden aan de hand van enkele opvallende internationale tendensen.

De magie van serendipiteit

Even het volgende … Ik herinner me een tegeltjeswijsheid uit vervlogen tijden: ‘Jongeren lopen sneller. Maar ouderen weten de weg!’ Hier is niets van gelogen, maar toch mag deze spreuk naar de vergeetput, en wel hierom.

De snelheid van het (hard)lopen is inderdaad omgekeerd evenredig met de leeftijd van de loper, maar gun jonge lopers alsjeblieft het verkeerde spoor, de gemiste afslag, de onnodig kostbare eigengereidheid, de schrammen en de builen. Uitgestippelde trajecten, rechtstreeks op het doel af, zijn voor algoritmen, niet voor jonge verkenners.

Leven met algoritmen

We leven in tijden van algocratie, zoals technologiefilosoof Lode Lauwaert het in zijn boek ‘Wij, Robots’ (2021) definieert en duidt. Algocratie is een samenleving die in aanzienlijke mate bestuurd wordt door de rekenkracht van algoritmen[1]. Dat ruim 80% van alle beschikbare informatie de laatste 2.000 dagen gegenereerd werd, maakt duidelijk hoe machtig onze numerieke systemen vandaag zijn. En dit is ook nodig voor de wetenschappelijke ontwikkelingen die planeet, mens en dier vooruit kunnen helpen. De eerder lineaire, natuurkundige beschavingsprocessen als gezondheid, veiligheid, duurzaamheid, mobiliteit en infrastructuur zijn bijzonder gebaat bij het werk van algoritmen, maar of ook onze ‘metafysische’ systemen (mentale gezondheid, empathie, zelfredzaamheid, creativiteit …) verheugd moeten zijn met deze onvermoeibare digitale werkmieren, is maar de vraag en zou onderwerp moeten zijn/blijven van breder maatschappelijk debat.

Laat jongeren dus verloren lopen en de magie van serendipiteit ondervinden. Serendipiteit is het vinden van hetgeen je niet zoekt, maar waarmee je wel een stap vooruit zet.

[1]Algoritmen zijn in wezen numerieke codes die uit een zee van gegevens relevante informatie weten samen te stellen.

Lees het volledige trendrapport hier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

16 april, 2024

Een wereldwijd onderzoek (2023) van sportmerk lululemon onthulde dat bij één op de drie respondenten het welzijn op het laagste pitje ooit staat.

20 maart, 2024

TRENDS: SDG 8 - Waardig werk. "Economische groei vereist een circulaire economie," zijn de woorden van Dr. Janez Potočnik.

11 maart, 2024

Puratos – ‘Wellbeing leidt tot welldoing’ Aandacht hebben voor wellbeing is een risico dat voedingsbedrijf Puratos met succes kan beheren. Onder meer dankzij de intense...