Dit doet de zon voor je hoofd

De zon is niet enkel een belangrijke bron van gezondheid voor je lichaam maar ook voor je mentale conditie is madame Soleil een groot geschenk. Hier enkele belangrijke voordelen

Zonlicht zorgt voor een goed humeur

Op zonnige dagen zijn we vaker opgewekt en hebben we extra energie. Hier is zowel een psychologische als een biologische verklaring voor.

We associeren zonlicht met leuke dingen zoals de zon, zee, strand, vakantie, wandelingen maken, barbecueën en genieten. Die associaties hebben al een positieve invloed op onze gemoedstoestand.

Daarnaast zijn er ook biologische factoren die meespelen. Ons dag/nacht-ritme wordt geregeld door het hormoon melatonine, het zogenaamde slaaphormoon. Als er minder licht is dan stijgt ons melatoninegehalte en dan voelen we ons suf of slaperig. Bij bepaalde mensen kan een gebrek aan zonlicht zelfs tot een soort van depressief gevoel leiden. Omgekeerd: een overvloed aan zonlicht onderdrukt die melatonineproductie waardoor we algemeen ook biologisch een echte uplift krijgen.

We krijgen minder stress

Uit wetenschappelijke hoek blijkt ook dat blootstelling aan zonlicht stress kan verminderen. De verschillende ritmes waarin we leven, de seizoenen en het hoeveelheid zonlicht, zijn allemaal niet los te zien van de systemen die ook stress regelen.

Als we ’s morgens de rolluiken optrekken en zien dat de zon schijnt, denken we onbewust aan fijne zaken zoals de komende vakantie. Waardoor we meteen ook vrolijker aan de dag beginnen. Die associaties hebben dus ook zeker een impact op ons stressniveau.

Wandelen houdt je brein gezond

Zonlicht spoort ons ook aan om meer tijd buiten door te brengen en onze wandelschoenen aan te trekken. En wandelen doet heel veel goeds voor je hoofd. Waarom? Wandelen in het zonnetje houdt je brein gezond. Volgens de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara bevordert het je welzijn en houdt het je hersenen jong. In zijn boek ‘Te voet’ schrijft hij dat wanneer ons lichaam in actie schiet, ons brein dat ook doet.

Regelmatig wandelen werkt volgens hem ook als een rem op de veroudering van onze hersenen en kan het, in belangrijke mate, de veroudering van onze hersenen omkeren. Bovendien wordt wandelen ook geassocieerd met meer creativiteit en een algemene aanscherping van ons denken. Tijdens het wandelen worden namelijk gebieden actief verspreid over het hele brein, waardoor ons gehoor, gezichtsvermogen en reactiesnelheid verbeteren. Onze hersencellen vormen gemakkelijker nieuwe verbindingen, wat dan weer goed is voor het oplossen van problemen en het nemen van beslissingen.

Wil je deel uitmaken van de community?
Laat je gegevens achter en we nemen snel contact met je op.