Pauzes zijn goed voor je brein

7 mei, 2021

Onderwerpen:

HR-Checklist

HR-Checklist HR-Checklist downloaden Ja, graag! Medewerkers met een hoge mate van hybride werk lopen minder risico op een burn-out. Hybride werken is here to stay...

Eet jij altijd snel je boterhammen op achter je scherm in een poging om grip te krijgen op je werk? Relax! Vanaf nu kan je tijd nemen om aangenaam te lunchen.

Korte pauzes zorgen ervoor dat

  • jouw brein even rust krijgt, waardoor je gemakkelijker een aha-moment hebt.
  • je beter problemen kan oplossen.
  • je minder stress ervaart.
  • je een heldere kijk krijgt op je to do’s.
  • je nieuwe energie verzamelt.
  • Je meer focus hebt en dus beter kan werken.
De pauzeknop indrukken: hoe vaak en hoe lang? 

Je kan de pomodoro-techniek eens proberen: 25 minuten werken en dan 5 minuten pauze. Elke twee uur neem je een iets langere pauze van 15 minuten. Voor je lunch is een onderbreking van 45 minuten ideaal.

Hoe ziet de ideale lunchpauze eruit?

Verlaat je werkplek en motiveer je collega’s om hetzelfde te doen. Ga wandelen met je team (smalltalk is prettig!), beluister een podcast, doe je boodschappen, neem een douche of ga lopen. Die vergadering na de middagpauze verloopt gegarandeerd vlotter en je gaat meer kunnen doen in minder tijd.

Geef het nemen van pauzes een plek in je organisatie. Idealiter geven leidinggevenden het goede voorbeeld. Of lunch samen met je team. Het levert alleen maar meer focus en betere resultaten op voor iedereen.

Meer productiviteit, focus en energie in je team?

Het programma ‘Gezond in 100 dagen’ is iets voor jou. Via interactieve sessies, video’s en opdrachten en een inspirerende campagne motiveren we ieder teamlid om gezonder te leven.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

25 januari, 2023

In ons Trendrapport 2023 ‘Wellbeing & Sustainability’ schetsen we een route naar een succesvolle en duurzame toekomst voor bedrijven. Trendwatcher Herman Konings vertaalt deze toekomst...

19 januari, 2023

Ergonomie gaat over veel meer dan enkel een juiste werkhouding. Het houdt het energieniveau van je medewerkers op peil en zorgt ook voor een veel...

2 januari, 2023

Misschien heb je wel goede voornemens bedacht voor het nieuwe jaar. Deze keer geven we je geen advies om die gewoontes vol te houden, maar...

trendrapport2024

Nieuw Trendrapport 2024 ‘Wellbeing & Sustainability’

Het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen

Lees nu meer over de laatste trends

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 9.000.

De laatste dag waarop je aanvragen voor de maatregel van de werkbaarheidscheque kan indienen is 31 juli 2024
De einddatum waarop er prestaties kunnen verricht worden is 31 augustus 2024. Meer weten over de werkbaarheidscheque?