Hoe de sociale pijler van ESG jouw Employer Brand versterk

2 oktober, 2023

Onderwerpen:

SDG: Key Takeaways

SDG’s: dit moet je weten Meer weten over de impact van de SDG’s? Ja, graag! 17 SDG-hefbomen voor duurzame groei De SDG’s kunnen worden ingezet...

De S van ESG is een kans om je als organisatie te profileren als goede werkgever.

Tegenwoordig wordt het belang van duurzaam welzijn van medewerkers steeds prominenter, en samen met andere aspecten van Environmental, Social, and Governance (ESG) is het een integraal onderdeel geworden van duurzaam ondernemen. Het sociale element van ESG vertegenwoordigt niet langer slechts een eenmalige inspanning. Het is een voortdurende verantwoordelijkheid voor bedrijven om positieve impact te creëren en risico’s te minimaliseren.

Om medewerkers, welzijn en duurzaamheid te verbinden, is het van cruciaal belang om de impact van jouw initiatieven te meten en te beoordelen. Een waardevol instrument om dit te bereiken is de People Sustainability Scan. We leggen je uit hoe deze tool je kan helpen bij het in kaart brengen van je welzijnsinitiatieven en waarom deze scan van belang is voor het bevorderen van de sociale pijler van ESG (Environmental, Social, and Governance) en het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

De 5 voordelen van 'S' (sociale) factor in ESG-rapportage

Het benadrukken van de ‘S’ (sociale) factor in ESG-rapportage biedt verschillende aanzienlijke voordelen:

  1. Talentaantrekking en -behoud: Het accentueren van sociale verantwoordelijkheid in ESG-rapportages maakt organisaties aantrekkelijker voor getalenteerde werknemers. Dit vergroot niet alleen de kans op het aantrekken van toptalent, maar draagt ook bij aan het behoud van bestaande medewerkers die zich verbonden voelen met de waarden van de organisatie.

  2. Verbeterde Reputatie: Organisaties die zich inzetten voor sociale verantwoordelijkheid kunnen rekenen op een verbeterde reputatie in de markt. Dit leidt tot een positievere perceptie bij klanten, investeerders en andere belanghebbenden, wat kan resulteren in een groter marktaandeel en een betere financiële prestatie.

  3. Toegang tot Kapitaal: Beleggers en financiële instellingen integreren steeds vaker ESG-criteria in hun besluitvormingsprocessen. Het benadrukken van de ‘S’ kan organisaties helpen toegang te krijgen tot duurzaamheidgericht kapitaal en investeringsmogelijkheden.

  4. Risicobeheer: Een sterke focus op sociale verantwoordelijkheid helpt organisaties om sociale risico’s en kwesties binnen hun activiteiten beter te begrijpen en te beheren. Dit kan aanzienlijke juridische, operationele en reputatierisico’s verminderen.

  5. Innovatie en Wendbaarheid: Medewerkers die zich betrokken voelen bij sociale verantwoordelijkheid, zijn vaak gemotiveerder en creatiever. Dit stimuleert innovatie en verbetert de wendbaarheid van de organisatie bij het omgaan met veranderende marktomstandigheden.

Het benadrukken van de ‘S’ in ESG-rapportage is dus niet alleen gunstig voor de maatschappij en het milieu, maar biedt ook concrete voordelen voor de prestaties en het succes van een organisatie.

ESG en duurzaam welzijn in harmonie met de SDG's

Het benadrukken van de ‘S’ in ESG is cruciaal voor het streven naar duurzaam welzijn in lijn met de sociale doelen (SDG’s), waardoor inclusiviteit, gelijkheid en sociale rechtvaardigheid worden bevorderd. 

De People Sustainability Scan is een eenvoudige tool die je helpt al je inspanningen op het gebied van duurzaam welzijn in kaart te brengen en deze naadloos te verbinden met de 17 SDG’s, de Sustainable Development Goals. 
Dankzij je persoonlijke dashboard kan je het effect van de welzijnsiniatieven op de voet volgen en hou je de vinger aan de pols van je onderneming. Het resultaat is een gestructureerd actieplan rond het duurzaam welzijns voor je organisatie.

Zin om hier samen mee aan de slag te gaan? Boek geheel vrijblijvend een online afspraak.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

8 november, 2023

Evenwichtig werk: Zo creëer je een gezonde work-life balance voor medewerkers

24 oktober, 2023

Hoe houd je je medewerkers productief en gemotiveerd? Focus op gelukkige medewerkers. Ontdek de vier efficiënte tips voor meer medewerkerstevredenheid

4 oktober, 2023

Veerkracht: de grootste uitdaging van morgen In een snel veranderende wereld, waar technologische ontwikkelingen en economische verschuivingen elkaar opvolgen, wordt veerkracht een cruciale eigenschap voor...

Maak je online afspraak

Met de werkbaarheidscheque kan je als eenmanszaak, KMO, grote onderneming of socialprofit organisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van € 10.000.

Vraag hier je werkbaarheidscheque aan