Het geheim van succesvolle bedrijven? Een krachtig DEI-beleid

5 december, 2023

Onderwerpen:

Moodchecker

Meer weten over de Moodchecker? Ja, graag! Meet de temperatuur van je bedrijf of afdeling Hoe is het met de stemming, de motivatie en de...

Een inclusieve werkvloer is cruciale factor voor succes

In de huidige bedrijfswereld is diversiteit en inclusie (D&I, DEI) een cruciale factor voor duurzaam succes. Bedrijven die deze waarden omarmen, plukken daar de vruchten van. 

Uit onderzoek van de Boston Consulting Group blijkt dat organisaties met een divers managementteam een 9 procent hoger bedrijfsresultaat behalen dan hun minder diverse tegenhangers, met een groeiende focus op de ‘S’ van de sociale pijler binnen ESG (Environmental, Social, Governance). McKinsey & Company voegt toe dat bedrijven met een gevarieerde werkvloer naar schatting 35 procent beter presteren dan vergelijkbare bedrijven in hun sector, waarbij de sociale aspecten van ESG steeds crucialer worden. Deze bevindingen benadrukken niet alleen de sociale waarde van diversiteit en inclusie, maar ook hun rol als bouwstenen voor duurzaam zakelijk succes binnen het kader van ESG.

Positieve impact van krachtig DEI-beleid

Binnen de Good work goal 4 ‘Inclusief werk’ stimuleren we een werkomgeving die de diversiteit van medewerkers ondersteunt en niet discrimineert op basis van geslacht, ras, religie of andere kenmerken. Hier zijn enkele redenen waarom diversiteit en inclusie een positieve invloed hebben op bedrijven:

  • Breed scala aan talent: Diversiteit in het personeelsbestand trekt een breder spectrum aan talent aan, wat leidt tot creatievere en effectievere oplossingen.
  • Verbeterde klantenservice: Een diverse groep medewerkers begrijpt en bedient klanten van verschillende achtergronden beter, wat de klanttevredenheid verhoogt.
  • Verhoogde innovatie: Een inclusieve cultuur stimuleert open communicatie en bevordert innovatie, wat het bedrijf een concurrentievoordeel biedt.
  • Sterker merk: Bedrijven die diversiteit omarmen, bouwen een sterker merk dat geassocieerd wordt met sociale verantwoordelijkheid en vooruitstrevendheid.
  • Betere bedrijfsresultaten: Onderzoek toont aan dat bedrijven die diversiteit serieus nemen, betere financiële prestaties behalen.

Het bouwen van een inclusieve werkomgeving is een gezamenlijke verantwoordelijkheid die begint bij het leiderschap en zich verspreidt naar alle medewerkers. Wil je een impactvol D&I-beleid uitbouwen? Vraag vandaag nog onze People Sustainability Scan aan en neem de eerste stap naar een inclusieve werkomgeving.

Good work goal 4: Inclusief werk

Omdat de veiligheid en het welzijn van medewerkers onze nummer één prioriteit is, definieerde Antwerp Management School  in samenwerking met B-Tonic  de Good work goals. Dit zijn de 10 belangrijkste actiepunten die de motor achter het duurzaam welzijnsbeleid van elk bedrijf moeten zijn. We willen hiermee  benadrukken dat goede werkomstandigheden een aantoonbare verantwoordelijkheid zijn, niet alleen in tijden van stabiliteit en welvaart, maar ook – en zelfs nog meer – in tijden van crisis en herstel.

De Good work goals streven naar een werkomgeving die veiliger, gezonder, veerkrachtiger, inclusiever, gelukkiger, evenwichtiger, duurzamer, ondersteunender, zinvoller en verantwoordelijker is. Door een reeks acties voor te stellen in elk van deze 10 domeinen tonen de Good work goals de weg die werkgevers kunnen volgen om een goede werkomgeving voor hun medewerkers te garanderen.

Gerelateerde SDG's

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je nog vragen?
Wil je een offerte op maat?

maartje vanewijk

Annelies Theunissen
People Sustainability Expert

Ook interessant

2 mei, 2024

De toekomst van HR: Een evidence based perspectief In onze voortdurende verkenning van innovatieve werkpraktijken, richten we ons nu op de cruciale rol van Evidence...

17 april, 2024

De Cronos Groep is zeer vooruitstrevend als het gaat om duurzaam- en welzijnsbeleid. Veerle Rovers, Wellbeing Manager bij Cronos Care legt uit waarom...

16 april, 2024

Een wereldwijd onderzoek (2023) van sportmerk lululemon onthulde dat bij één op de drie respondenten het welzijn op het laagste pitje ooit staat.

Dowload het Trendrapport 2024: 'Wellbeing & Sustainanility'

Meer weten over het sociale gewicht van ESG in duurzaam ondernemen?

e book 2024 nl