Voorkom zo het drama van een arbeidsongeval.
Een arbeidsongeval met dramatische afloop. Dat is de grootste nachtmerrie van elke werkgever. Toch gebeuren er in ons land zo’n 20 à 25 dodelijke arbeidsongevallen per jaar. Het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s (FEDRIS) telde in 2021 niet minder dan 125.946 arbeidsongevallen, wat neerkomt op een stijging van 10,4% op een jaar tijd. Er is dus werk aan de winkel.
Good work goal n°1: Veilig werken.
Omdat de veiligheid en het welzijn van medewerkers onze nummer één prioriteit is, definieerde Antwerp Management School in samenwerking met B-Tonic de Good work goals. Dit zijn de 10 belangrijkste actiepunten die de motor achter het duurzaam welzijnsbeleid van elk bedrijf moeten zijn. We willen hiermee benadrukken dat goede werkomstandigheden een aantoonbare verantwoordelijkheid zijn, niet alleen in tijden van stabiliteit en welvaart, maar ook – en zelfs nog meer – in tijden van crisis en herstel.
De Good work goals streven naar een werkomgeving die veiliger, gezonder, veerkrachtiger, inclusiever, gelukkiger, evenwichtiger, duurzamer, ondersteunender, zinvoller en verantwoordelijker is. Door een reeks acties voor te stellen in elk van deze 10 domeinen tonen de Good work goals de weg die werkgevers kunnen volgen om een goede werkomgeving voor hun medewerkers te garanderen.
Drie belangrijke voordelen van veilig werk
Binnen de Good work goal ‘Veilig werken’ stimuleren we een werkomgeving die streeft naar het voorkomen van incidenten, ongevallen of omstandigheden die de fysieke gezondheid van medewerkers bedreigen of schaden.
Uiteraard wilt geen enkele werkgever dat er onder zijn verantwoordelijkheid medewerkers gewond geraken, of erger. Maar het belang van een veilige werkomgeving gaat veel verder dan het zoveel mogelijk imperken van arbeidsongevallen. Door van de bescherming van je medewerkers een prioriteit te maken, creëer je een positieve hefboom voor je hele organisatie.
In deze blog ontdek je de drie belangrijke voordelen van Good work goal n°1: Veilig werken.
- Werkgevers moeten ervoor zorgen dat medewerkers de juiste training, veiligheidsmaatregelen en beschermende uitrusting krijgen. Dit creëert een omgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd en beschermd voelen, wat leidt tot hogere betrokkenheid en tevredenheid. Bovendien bevordert veilig werken een positieve bedrijfscultuur waarin medewerkers actief bijdragen aan de veiligheidsnormen.
- Ten tweede voorkomt veilig werken ongevallen en incidenten. Door mogelijke risico’s op te sporen en passende maatregelen te nemen, kunnen werkgevers de kans op ongelukken aanzienlijk verminderen. Dit beschermt niet alleen de fysieke gezondheid van medewerkers, maar voorkomt ook langdurige afwezigheid en bevordert de productiviteit.
- Ten slotte voldoet veilig werken aan wettelijke verplichtingen en ethische verantwoordelijkheden. Werkgevers moeten voldoen aan arbeidsveiligheidsvoorschriften en -normen om medewerkers te beschermen. Het tonen van betrokkenheid bij het welzijn van medewerkers en het creëren van een veilige werkomgeving draagt bij aan een positieve reputatie en vertrouwen bij medewerkers en klanten.
Met andere woorden: door van ‘veilig werk’ een Good work goal te maken, toon je als organisatie je betrokkenheid bij het welzijn van je medewerkers en draag je bij aan een cultuur waarin mensen op de eerste plaats komen.
Wil je de veiligheid onder je medewerkers verbeteren en arbeidsongevallen voorkomen? Vraag vandaag nog onze People Sustainability Scan aan en neem de eerste stap naar een veiligere werkomgeving.
Bronnen
(1) Antwerp Management School. What are the Good Work Goals about?